Loading Posts...

Ο Γιώργος εθίστηκε με το τάμπλετ!

εθισμός με το ταμπλετ

Τα παιδιά μου από την ώρα που γεννήθηκαν μέχρι και 2,5 χρονών δεν είχαν δει τηλεόραση σχεδόν καθόλου. Η τηλεόραση έμενε κλειστή και άνοιγε μόνο σε ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές. Έβλεπαν πολύ επιλεκτικά και όχι πάνω από 10 λεπτά κανένα βιντεάκι στο youtube και για ταμπλετ ούτε λόγος!

Πήγαν παιδικό σταθμό 2,5 χρονών και για κακή μου τύχη υπήρχε τηλεόραση η οποία απ ότι έχω καταλάβει έπαιζε όχι μόνο κάθε Παρασκευή όπως μου είχαν πει… Λόγω συνθηκών ωστόσο τα άφησα σ αυτό το σχολείο και αυτή ήταν η αρχή των παιδικών ταινιων!

Αγοράσαμε ένα τάμπλετ περίπου όταν ήταν 3 χρονών και όχι για τα παιδιά αλλά για εμάς… κατεβάσαμε πάλι επιλεκτικά κανένα δυο εκπαιδευτικές εφαρμογές και είχαν το ταμπλετ μ εμάς δίπλα, πάντα με επιτήρηση και ελάχιστη ώρα. Η αλήθεια είναι ότι φοβόμασταν και να μην σπάσει και δεν τους το δίναμε σχεδόν καθόλου. Κάποια στιγμή μας έπεσε τελικά και έσπασε και δεν είχαμε καν.

Μ αυτά κ μ αυτά φτάσαμε στην πρωτοχρονιά του 2016 και πήραμε μια απόφαση με τον Νίκο (μπαμπά) ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσουν και τα δικά μας μικρά από ένα τάμπλετ. Δυο δηλαδή, σκεφτήκαμε να μη μαλώνουν και να κατεβάσουμε μόνο εκπαιδευτικές εφαρμογές για να παίζουν και να μαθαίνουν.

tablet1

Αμ δε…. τα παιδιά πήραν τα τάμπλετ στα χέρια τους και ήταν σαν να έχουν γεννηθεί μ αυτές τις πληροφορίες. Σε ελάχιστο χρόνο ανακάλυψαν πως μπορούν να κατεβάζουν εφαρμογές και να μπαίνουν στο youtube για να βλέπουν παιδικά. Φρίκαρα αλλά ήταν ο χρόνος που τα άφηνα περιορισμένος και ήμουν δίπλα τους συνεχώς. Εδώ μπορείτε να ξεκινήσετε να μου πετάτε ντομάτες, πατάτες και ότι σας βρίσκετε σε ζαρζαβατικό, τις πέτρες δεν θα τις αντέξω ακόμα….

Είχαμε κάνει και μια συμφωνία από την ώρα που άνοιγε το τάμπλετ  έβαζα το χρονόμετρο της κουζίνας να χτυπήσει σε 15 λεπτά. Τα μικρά συνεργάζονταν άψογα και χωρίς γκρίνια έκλειναν το τάμπλετ και μου το έδιναν μόλις το καμπανάκι χτυπούσε! Ακούγονται σούπερ ιδανικά παιδιά έτσι; Τα παιδιά που θα ήθελαν όλοι σωστά; Και όμως αγαπητοί μου φίλοι!!!!!! Κ όμως!!!!!!! Ήθελαν απλώς το χρόνο τους, τη σωστή στιγμή για να αντιδράσουν, όπως αντιδρούν όλοι όσοι τους δίνεις ένα βάζο με μέλι και τους το παίρνεις χωρίς να έχουν φάει όσο θέλουν…

Ένα βράδυ λοιπόν και ενώ τα έχω βάλει στα κρεβάτια τους, έχουμε πει παραμύθια, έχουμε αγκαλιαστεί-φιληθεί 10000 φορές τα σκεπάζω ξανά και φεύγω από το δωμάτιο ήρεμη!

Δεν ξέρω τι έγινε, δεν έχω ιδέα το πότε έγινε, δεν κατάλαβα τίποτα, δεν άκουσα τίποτα, όλα όσα σκέφτεστε να με ρωτήσετε η απάντηση είναι όχι και δεν….!!!

Ο Γιώργος το γλυκό μου και αθώο παιδάκι σηκώθηκε χωρίς να τον πάρω είδηση και πήρε το τάμπλετ. Έτρεξε ξανά στο κρεβάτι του σκεπάστηκε μέχρι πάνω με το πάπλωμα του και πάτησε on στο ταμπλετ που εγώ του αγόρασα. Έβαλε παιδικό έργο στο youtube και η προβολή ξεκίνησε.

Λίγη ώρα μετά μπήκα ξανά στο δωμάτιο, η Ζωή  κοιμόταν του καλού καιρού, τη σκέπασα ξανά τη φίλησα και γύρισα να δω τον αδερφό της. Έπαθα σοκ, ο Γιώργος μου, το δικό μου παιδί, κοιμόταν πάνω στο ανοιχτό τάμπλετ που έπαιζε εκείνη την ώρα παιδικό στο youtube!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Άρπαξα το τάμπλετ, το έκλεισα και τον ξύπνησα. Με το που άνοιξε τα μάτια του ήξερε γιατί τον ξύπνησα και έκανε κίνηση να κρύψει κάτω από το μαξιλάρι του το τάμπλετ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Προπάθησα να του μιλήσω αλλά ήταν από τον ύπνο, είχα υπερβολικά πολλά νεύρα, μεγάλη στεναχώρια, του είπα απλώς ότι αυτό που έκανε δεν μου άρεσε καθόλου για πολλούς λόγους που θα τους συζητήσουμε την επόμενη μέρα…

Όλο το βράδυ σκεφτόμουν ότι το παιδί μου, το δικό μου παιδί, αυτό που δεν έβλεπε τηλεόραση μέχρι 2.5, αυτό που το ταμπλετ το πήρε 5 χρονών και το είχε μόλις 2 μήνες, αυτό το παιδί που έπαιζε με χρονόμετρο, αυτό το παιδί φέρθηκε έτσι.

Σκεφτόμουν όλη την ακτινοβολία, ότι μπήκε στο youtube χωρίς επίβλεψη και ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να είχε δει….. (σοκ σοκ σοκ), ότι μου είπε ψέματα, ότι φέρθηκε ο Γιώργος μου έτσι. Είμαι τόσο λυπημένη  που 1 εβδομάδα μετά ακόμα το σκέφτομαι.

Την επόμενη μέρα του μίλησα πολύ, έδειξε να καταλαβαίνει και του πήρα το τάμπλετ (και στη Ζωή) και τα ανέβασα ψηλά για να μη μπορούν να τα φτάσουν. Έχει περάσει 1 εβδομάδα, τις πρώτες μέρες μου ζήταγε το τάμπλετ σαν να ήταν εθισμένος. Δεν του το έδωσα, σταμάτησε να μου το ζητάει, ακόμα δεν έχω καταλήξει στο πότε θα το δώσω. Ξέρω σίγουρα ότι πήρα το μάθημα μου! Και ήταν αυτό της μαμάς που νομίζει ότι τα ξέρει όλα, που κάνει λάθη που τα πληρώνει…

 Γενικά είμαι υπερ τα παιδιά να απασχολούνται και με υπολογιστή, ταμπλετ κτλ. Θεωρώ ότι με σωστή χρήση μόνο καλά μπορεί να δώσει. Αλλά σκεφτείτε και εσείς μαζί μου ποια είναι η σωστή χρήση, ποια είναι η σωστή ηλικία, ποια είναι η σωστή ώρα… Μια πολύ ωραία τοποθέτηση έχει κάνει ο Γάλλος ψυχαναλυτής Serge Tisseron με τον κανόνα «3-6-9-12». banner1

Ο Γιώργος και η Ζωή θα πάρουν ξανά τα τάμπλετ τους, θα ξαναπαίξουν με χρονόμετρο, θα τους κατεβάσω περισσότερες εκπαιδευτικές εφαρμογές, θα είμαι δίπλα τους και θα τα βοηθήσω αν με χρειαστούν! Πριν απ όλα αυτά όμως θα δουλέψουμε λίγο το μικρό μας θεματάκι με το ψεματάκι και εύχομαι να μην περάσουμε ξανά τα ίδια ή χειρότερα!

imageedit_1_4344948209

 

Show 0 comments

Αχ Γιούλη μου διάβαζα και στη θέση του Γιώργου έβλεπα τον Κωνσταντίνο μου! Και εγώ η ίδια μόνη μου έβαλα τα χέρια μου και έβγαλα τα μάτια μου!!! Φέτος τα Χριστούγεννα πήραμε και εμείς ένα τάμπλετ για όλους, γιατί είμαι υπέρ του να μάθουν να μοιράζονται! Η κόρη μου ούτε που γυρνάει να το κοιτάξει… Ο γιός μου εθισμένος μέχρι εκεί που δεν πάει… Ξέρει να το χειρίζεται με τρόπο που εγώ αγνοώ! Παρόλες τις συμφωνίες πάντα έχουμε καβγάδες! Και επειδή φαίνεται πως αγαπάει οτιδήποτε σχετικό με την τεχνολογία ( έτσι είναι και ο μπαμπάς του) δεν θέλω να του κόψω τα φτερά… αλλά ειλικρινά είμαι σε απόγνωση! Αρκεί να σου πω πως μία μέρα που έγραφα ανάρτηση και σηκώθηκα και 2 λεπτά, ήρθε περιχαρής και μου ανακοίνωσε πως τελείωσε την δουλειά μου και ανέβασε την ανάρτηση! Κουφάθηκα… είχε πατήσει το δημοσίευση (η ανάρτηση δεν ήταν ολοκληρωμένη) και δεν ξέρει να διαβάζει!!! Πως στην ευχή ήξερε το κουμπί? (Όχι δεν κάθεται δίπλα μου με τις ώρες…) Σε φιλώ…

Μάρτιος 7, 2016
0

χαχαχα μα τι παιδιά γεννήσαμε!! Και blogger o Κωνσταντίνος!! Αυτά είναι!!! Λέω να του δώσεις δική του στήλη!!
Πέρα τώρα από την πλάκα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, δεν το πίστευα μέχρι που έζησα αυτό που περιγράφω… δεν ξέρω τι τρόπους πρέπει να βρούμε οι γονείς αλλά το ιντερνετ δεν είναι πλάκα, από μικρά θέλει να τους μιλάμε και να τους εξηγούμε τους κανόνες του διαδικτύου!!!

Έχεις απόλυτο δίκιο!!! Και να σου πω επειδή τα δικά μου δεν διαβάζουν ακόμα δεν ήμουν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο! Τελικά πρέπει να προβλέπουμε τα πάντα!!! Φιλιά και πολλούς αγωνιστικούς μαμαδοχαιρετισμούς!

Μάρτιος 7, 2016
0

Η αλήθεια είναι οτι.. ναι.. «εβαλες τα χερακια σου κι εβγαλες τα ματάκια σου»… Νομιζω οτι 5 χρονων ειναι παρα πολυ μικρο ενα παιδι για να εχει ολοδικο του ταμπλετ.. Πόσο μαλλον ένα ταμπλετ για καθε παιδι… Κι ας εχει μεσα ολες τις εκπαιδευτικες εφαρμογες όλου του κόσμου… Κι ας εχει μονο εκπαιδευτικα παιχνιδια… Ειναι μικρο ενα παιδι 5 χρονων για να μπορεί να διαχειριστει ενα τετοιο κολλημα… Εδω μεγαλοι ανθρωποι και κολλαμε εμεις .. οχι ενα παιδι που εχει το μαγικο μηχανημα στο χερι… Ειμαι υπερ της τεχνολογιας… και μαλιστα πολυ… Ο Νικολας μπορει να χρησιμοποησει τον υπολογιστη για να παιξει ή να γραψει… Και το Tablet μου επισης.. Αλλα ξερει οτι αυτα ειναι δικα μου και τα μοιραζομαι μαζι του.. Κι αυτο ειναι προνομιο… Επίσης δεν χρησιμοποιω το tablet Για να βλεπει παιδικα… Γι’αυτο ειναι η τηλεοραση… Πιστευω οτι βλεπει υπεραρκετα εκει… οποτε δεν χρειαζεται κι αλλο μηχανημα για να αποβλακωνεται… Στο ταμπλετ μου ομως μπορει να ακουει παραμυθια… Ευτυχως δεν εχει φαει κολλημα με κανενα.. Ουτε με το τηλεφωνο ουτε με το ταμπλετ ουτε με την τηλεοραση ουτε με τον υπολογιστη… Ξερει να τα χειριστει αναλογα με την ηλικα του.. αλλα μεχρι εκει… Ισως γιατι κι εγω δεν ειμαι τόσο κολλημενη με αυτα (ή τουλαχιστον δεν με βλεπει οταν κολλαω..χεχεχε) Αλλα κυρίως γιατι δεν ειναι δικα του.. Επίσης -συγγνωμη κιολας-μου φανηκε λιγο αδικο που στερησες το ταμπλετ και απο τη Ζωη ενω δεν ειχε κανει τιποτα.. (και τα λεω αυτο ως μεγαλη αδερφη ενος αδερφου.. που παντα την πληρωνα κι εγω για τις αταξιες του-και δεν μου αρεσε καθολου) Γενικά ειμαι υπερ της χρησης με μετρο και με χρονομετρο… Πιστευω οτι θα βρειτε τους ρυθμους σας και θα το χειριστεις μια χαρα.. Και μη στεναχωριεσαι όλες οι μαμαδες κανουμε λαθη… φιλια

Μάρτιος 7, 2016
0

Ελπίδα μου όπως διάβασες τα μικρά μου έπαιζαν με το ταμπλετ για συγκεκριμένα 15 λεπτά κ μ εμένα δίπλα τους. Είναι ναι μεν δικά τους αλλά δεν τα έχουν όποτε και για όσο θέλουν.
Δεύτερον παιδικά δεν βλέπουν σχεδόν καθόλου στην τηλεόραση γιατί ποτέ δεν τους αρέσουν αυτά που παίζονται εκείνη τη στιγμή στα κανάλια, dvd δεν έχουμε, οπότε ουσιαστικά επέλεγαν τα παιδικά που ήθελαν να δουν με το ταμπλετ.
Τα τηλέφωνα μας δεν τα παίρνουν ποτέ από μωρά, λόγω ακτινοβολίας, δεν μιλάνε καν στο κινητό αν πάρει γιαγιά, θεία κτλ κτλ βάζουμε ανοιχτή ακρόαση ή καλούν απλώς στο σταθερό.
Στον υπολογιστή μπορεί να περάσουν και βδομάδες για να κάτσουν και αν θα κάτσουν θα είναι σε καμία εφαρμογή τύπου αερόστατο.
Στο κομμάτι με τη Ζωή έχεις δίκιο, δεν έπρεπε να το πάρω από τη μια από την άλλη όμως επειδή είναι δίδυμα από μικρά μοιράζονται τα πάντα και είμαι σίγουρη ότι η αδερφή του θα του το παραχωρούσε μιας και η Ζωή δεν είναι σχεδόν καθόλου κολλημένη.
Προσπαθούμε γενικά σε όλα να έχουμε μέτρο.
Τώρα θα μου πεις πως την πάτησες έτσι;
Για αυτό και σοκαρίστηκα, για αυτό και αφιέρωσα μια ολόκληρη ανάρτηση. Θεωρούσα ότι σε γενικές γραμμές φέρθηκα σωστά αλλά τελικά όταν έχεις παιδιά πρέπει να τα περιμένεις όλα!
Τέλος στο σημερινό θέμα εστιάζω περισσότερο στην κίνηση που έκανε να το πάρει δηλαδή κρυφά! Και αυτό θέλω να δουλέψουμε!
Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, να είσαι καλά, φιλιά

Μάρτιος 10, 2016
0

χμμμ μεγαλο θεμα επιασες! εγω παλι μονο στη μεγαλη το επιτρεπω, μια και ειναι συνομιλικη με τα δικα σου αλλα και αυτο ως επιβραβευση και συγκεκριμενη μερα της εβδομαδας! γιατι δυστυχως τη βλεπω οτι δεν μπορει ακομα να θεσει ορια και δεν ξερει ποτε να σταματαει να ζηταει…ο εθισμος που λεμε. γενιακ δεν ειμαι κ πολυ υπερ των κινητων κ των ταμπλετ , ισως γιατι τα εχω συνεχεια λογω δουλειας, και τα βαζω στο προγραμμα μονο σε extreme καταστασεις. απο του χρονου θα αλλαξει αυτο που ελπιζω να ειναι καπως πιο ωριμη. θα δειξει…

Μάρτιος 11, 2016
0

ναι το σωστό είναι να το χρησιμοποιούν συγκεκριμένο χρόνο! Κάτσε να δούμε τι άλλο μας περιμένει όσο μεγαλώνουν!!

[…] ψέμα μας έχει πει. Απάντησα την γνωστή ιστορία με το τάμπλετ αλλά όταν η δασκάλα μου είπε ότι δεν είχε απαντήσει […]

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading Posts...

Read previous post:
Πώς θα μάθει να διαβάζει το παιδί με παιχνίδι + δωρεάν εκτυπώσιμο παιχνίδι για όλους

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να διαβάζει με παιχνίδι. Δωρεάν εκτυπώσιμο υλικό.

Close