READING

Πρώτη δημοτικού σε 41 μέρες από σήμερα!...

Πρώτη δημοτικού σε 41 μέρες από σήμερα!

Πρώτη δημοτικού !

Σε 41 μέρες ανοίγει το σχολείο και κάποια παιδάκια θα περάσουν από μια μεγαλύτερη πόρτα, θα πάνε πρώτη δημοτικού !

Το κτίριο θα είναι αρκετά μεγαλύτερο, ίσως ανεβαίνουν σκάλες, ίσως η τάξη τους δεν θα έχει όλα τα χρώματα της παλιάς τους τάξης. Θα υπάρχουν θρανία και καρέκλες και τα παιδιά δεν θα μπορούν να σηκωθούν χωρίς λόγο. Δεν θα υπάρχει παρεούλα, ούτε ελεύθερη ώρα για να παίξουν με όποιο παιχνίδι θέλουν.

Μετά το καλημέρα και σύντομη συζήτηση με τη δασκάλα θα πρέπει να βγάλουν το τετράδιο της ορθογραφίας τους. Να δείξουν τι έμαθαν και να εξεταστούν αν την έχουν μάθει σωστά. Στη συνέχεια θα διαβάσουν όλοι δυνατά και καθαρά για να εξεταστούν και στην ανάγνωση. Με τον ίδιο τρόπο θα κυλήσει και η υπόλοιπη σχολική μέρα.

Το μοναδικό φως παιχνιδιού θα το έχουν την ώρα του διαλλείματος. Θα τρέχουν πάνω κάτω σ ένα προαύλιο συνήθως χωρίς κούνιες και παιχνίδια, προσπαθώντας ταυτόχρονα να φάνε το φαγητό τους, αν έχουν από το σπίτι. Διαφορετικά θα πρέπει να στηθούν στην ουρά του κυλικείου και ίσως θα έχουν χάσει ήδη το μισο διάλλειμα μέχρι να εξυπηρετηθούν.

Στο τέλος ιδρωμένα, κουρασμένα και κατάκοπα θα επιστρέψουν σπίτι με μια βαριά τσάντα, τις περισσότερες φορές εντελώς ακατάλληλη για την σπονδυλική τους στήλη. Και όταν φτάσουν στο σπίτι τους πριν φάνε, πριν πιουν νερό μια μαμά ή ένας μπαμπάς θα τα ρωτάνε γεμάτοι αγωνία τι βαθμό πήραν. Θα τα ρωτάνε αν έγραψαν καλά στο τεστ, αν τους σήκωσε η δασκάλα στον πίνακα.

Αφού φάνε στα πεταχτά ο δρόμος προς το γραφείο τους θα είναι μονόδρομος. θα κάτσουν εκεί αρκετές ώρες και όταν τελείωσουν το διάβασμα, θα πρέπει να φύγουν για τα αγγλικά, το ποδόσφαιρο, το μπαλέτο. Ίσως πάνε και σε κάποιο ωδείο αλλά στην παιδική χαρά μια φορά δεν θα πάνε!

Το βράδυ θα επιστρέψουν στο σπίτι κατάκοπα, ιδρωμένα και κουρασμένα. Θα κάνουν ένα μπάνιο στα γρήγορα και μια καλή επανάληψη που θα κρατήσει ώρα. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι μαθητής και μάλιστα στην πρώτη δημοτικού !

Ο δρόμος προς το κρεβάτι τους  θα είναι μονόδρομος μέχρι να ξυπνήσουν και η μέρα κλώνος της προηγούμενης να κάνει την εμφάνιση της.

Σε 41 μέρες αρχίζει το σχολείο, αρχίζει η πρώτη δημοτικού ! Θέλετε αλήθεια να κάνετε επανάληψη, θέλετε αλήθεια να το μάθετε να διαβάζει, να γράφει, να κάνει ασκήσεις μαθηματικών; Θέλετε αλήθεια να του στερήσετε όλες αυτές τις στιγμές που ποτέ πια δεν θα ξαναγυρίσουν;

Και αν τελικά αφιερώσουμε τόσο χρόνο να μάθουμε σ’ ένα παιδί, ότι ένας δάσκαλος πρέπει να το μάθει, Αφιερώσαμε ποιοτικό χρόνο στο παιδί μας; Το μάθαμε να είναι ευγενικό, να λέει σ ευχαριστώ; Προσπαθήσαμε να το μεγαλώσουμε με αξίες, αρχές και ιδανικά;

Αφιερώσαμε τον ίδιο χρόνο να το μάθουμε να παίζει; Και τελικά;

Αυτό το καλοκαίρι

Το παιδί έπαιξε;

Έτρεξε;

Κολύμπησε;

Γέλασε με την ψυχή του; 

Πέταξε πέτρες στη θάλασσα;

Έπαιξε με τους φίλους του;

Έμαθε να παίζει με άλλα παιδιά;

Αν όχι έχουμε 41 ολόκληρες μέρες πριν να ανοίξει το σχολείο να τα κάνουμε όλα αυτά!

41 ολόκληρες μέρες πριν ανοίξει το σχολείο και αρχίσει η πρώτη δημοτικού για να πάιξουμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας!

Μην το σκέφτεστε καθόλου, απλά κλείστε τα βιβλία με τις ασκήσεις και αν θέλετε ανοίξτε τα λογοτεχνικά και τα παραμύθια.

Ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν τα παιδιά μας και να αφήσουμε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία στα χέρια τους. Είμαστε γονείς και αυτός ο ρόλος είναι ό πιο σημαντικός! Πρέπει να παίξουμε, να γελάσουμε και να τραγουδήσουμε.

 

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και να θυμάστε η πρώτη δημοτικού και το σχολείο γενικότερα αρχίζει στις 12 Σεπτεμβρίου 2016 !!!

 

*Δεν είναι όλα τα σχολεία ίδια, ούτε ο τρόπος διδασκαλίας. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί δάσκαλοι που κάνουν το μάθημα πιο φιλικό προς τα παιδιά τόσο στην πρώτη δημοτικού όσο και στις υπόλοιπες τάξεις. Ευτυχώς έχω γνωρίσει αρκετούς τέτοιους εκπαιδευτικούς!

*Ο Γιώργος και η Ζωή φέτος θα πάνε στο νηπιαγωγείο, του χρόνου τέτοια μέρα παρακαλώ πολύ θυμήστε μου τι έγραφα έναν χρόνο πριν!

Θυμηθείτε και πως να επιλέξουμε τον καλύτερο δάσκαλο για το παιδί μας!

 

«Κοινοποίησε αν σου άρεσε αλλά απαγορεύεται αυστηρά η αντιγραφή ή αναδημοσίευση μέρος ή όλου του  κειμένου και των φωτογραφιών, χωρίς την συναίνεσή μου»

imageedit_1_4344948209

 

 


RELATED POST

 1. Mary Liodou

  3 Αυγούστου

  Γιούλη μου για αυτό είμαι φέτος ακόμα χαλαρή, γιατί θα πάμε νηπιαγωγείο… του Χρόνου θα έχω άγχος για αυτό το σημαντικό βήμα, αυτή τη μετάβαση!

 2. Εγώ πάλι και νηπιαγωγείο που θα πάμε ένα σφίξιμο το έχω! Όπως και αν έχει δεν θα είναι αυτή η χαλαρότητα που είχαμε στον αγαπημένο μας παιδικό σταθμό! Το βλέπω ότι είναι μια μετάβαση που αναγκαστικά πρέπει να γίνει και προσπαθώ να μη τους στερήσω ούτε μια στιγμή ανεμελιάς, παιχνιδιού και χαράς!41 ε; Λίγες… πολύ λίγες! Φιλάκια πολλά

 3. λενια κακκαβα

  4 Αυγούστου

  Εντάξει κορίτσια δεν είναι και τόσο τρομερό,στο σχολείο θα πάνε όπως εκατομμύρια παιδια σε όλο τον πλανήτη,
  σκεφτείτε πόσα παιδιά δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια,πόσα παιδιά περπατάνε χιλιόμετρα για να μάθουν γράμματα

  • paixnidaki

   5 Αυγούστου

   το τρομερό δεν είναι το σχολείο αλλά όταν δεν υπάρχει μέτρο και καθόλου παιχνίδι για να προλάβουν τα παιδιά μας να κάνουν όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες!

Θα χαρώ να διαβάσω το σχόλιο σου!

INSTAGRAM
KNOW US BETTER
Αρέσει σε %d bloggers:
More in σχολείο
Διαβάστε τι έκανε μια τάξη νηπιαγωγείου, όταν κάποιος δηλητηρίασε με φόλα τον σκύλο τους

Ένα ανυπεράσπιστο ζώο έφαγε φόλα και πέθανε με τον πιο επίπονο τρόπο.

Close
© Copyright 2015, All Rights Reserved.

Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες (με εξαίρεση εκείνες στις οποίες ρητώς αναφέρονται οι πηγές) αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Παιχνιδάκι.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους (μερική ή ολική) και η τροποποίησή τους χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της δημιουργού.
Με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμα.

Developed by websiteSTORY.gr