Loading Posts...

10 συμβουλές για εύκολη προσαρμογή στον παιδικό σταθμό!

Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό μπορεί να γίνει πολύ πολύ εύκολα αν ακολουθήσετε αυτές τις 10 συμβουλές!

1.

Αφού επιλέξατε να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό, αφιερώστε λίγη ώρα να του εξηγήσετε όλους εκείνους τους λόγους που πήρατε αυτή την απόφαση. Πείτε του την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Η μαμά για παράδειγμα θα εργάζεται ή η μαμά θα ψάχνει για δουλειά. Το παιδί πρέπει να ξέρει γιατί είναι ίσως η πρώτη τεράστια αλλαγή στη ζωή του.

2.

Αφού διαλέξετε τον κατάλληλο για το παιδί σας παιδικό σταθμό κάντε μια επίσκεψη εκεί. Ξεναγήστε το στους χώρους του σχολείου. Γνωρίστε στο παιδάκι σας τους εκπαιδευτικούς αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό αν είναι εφικτό. Δείξτε ενθουσιασμό και ας μην αισθάνεστε έτσι! Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό θα γίνει πολύ ευκολότερη αν το παιδί γνωρίζει από πριν τους χώρους αλλά και τους εκπαιδευτικούς!

3.

Εξηγήστε του τι πρόγραμμα θα έχετε από εδώ και πέρα. Τι ώρα θα ξυπνάει, τι ώρα θα πηγαίνει στο σχολείο και τι ώρα θα το παίρνετε από εκεί. Τονίστε του ότι Πάντα θα το παίρνετε και ότι δεν θα το αφήσετε ποτέ μόνο του. Για εσάς μπορεί να είναι αυτονόητο αλλά όχι και για το παιδί!

4.

Τις πρώτες μέρες στο σχολείο που γίνεται και η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό , ειδικά το πρωί που θα το αφήσετε δείξτε χαρά αλλά και ενθουσιασμό για αυτά που θα ζήσει. Μην κλάψετε μπροστά στο παιδί, προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και να μην του μεταφέρετε καμία νευρικότητα. Ότι αισθάνεστε γνωρίζετε πάρα πολύ καλά πια ότι τα καταλαβαίνει όλα το παιδάκι σας.

5.

Μην φύγετε χωρίς να το χαιρετίσετε, μη φύγετε στα κρυφά. θα το τρομοκρατήσετε χωρίς λόγο. Πείτε του τι ώρα θα γυρίσετε και επαναλάβετε αν χρειαστεί τι θα κάνετε εσείς όλη αυτή την ώρα. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει τις κινήσεις σας για να είναι ήρεμο και να μην νιώσει ότι το εγκαταλείπετε.

6.

Μην κάνετε το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι γονείς. Από τη στιγμή που θα το αφήσετε στην τάξη μην γυρίσετε πίσω μετά από 5 λεπτά για να δείτε τι κάνει. Όπως επίσης μην κάθεστε στην πόρτα και το κοιτάτε και μεταξύ μας ούτε από τα παράθυρα μην κρυφοκοιτάτε. Δείξτε εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και στο παιδί σας γιατί εκτός των άλλων παρασύρονται και τα άλλα παιδάκια μέσα στο σχολείο. Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό δεν συμβαίνει μόνο στο δικό σας παιδάκι αλλά σ όλόκληρη την τάξη!

7.

Μιλήστε του καθημερινά για αυτή την τεράστια αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή του. Αγκαλιάστε το, πείτε του πόσο το αγαπάτε και πόσο περήφανο πρέπει να αισθάνεται που μεγαλώνει και πηγαίνει σχολείο για πρώτη φορά. Πείτε του ότι του έχετε πολύ εμπιστοσύνη και ότι θα τα καταφέρει περίφημα! Πρέπει να του πείτε ότι αυτή η αλλαγή στη ζωή σας, η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό , επηρεάζει και εσάς και όχι μόνο το παιδί. Να του πείτε πώς αισθάνεστε και να του ζητάτε να σας λέει και αυτό τι αισθάνεται. Δοκιμάστε και αυτό το ωραίο παιχνίδι για καλύτερα αποτελέσματα «Πώς θα καταλάβω τι αισθάνεται το παιδί μου».

8.

Η περίδος προσαρμογής διαφέρει από σχολείο σε σχολείο. Ιδανικό θα ήταν το μοντέλο Βερολίνου αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Την πρώτη εβδομάδα στην Ελλάδα συνήθως το παιδί μένει στο σχολείο για λίγη ώρα και σιγά σιγά κάθεται όλο και περισσότερο μέχρι να προσαρμοστεί. Καλό θα ήταν και αυτή την περίοδο να έχετε άδεια από τη δουλειά σας εφόσον εργαζεστε!

9.

Μιλήστε του με τα καλύτερα λόγια για το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Προσπαθήστε όταν ειδικά είναι μπροστά το παιδί να μιλάτε θετικά και σ όλους που ρωτάνε πώς τα πάει στο σχολείο. Εξηγήστε του ότι πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στη δασκάλα του και πόσο πολύ τη θαυμάζετε που καταφέρνει και κάνει χαρούμενα  τόσα πολλά παιδάκια με παιχνίδια, γέλια και τόσο όμορφες δραστηριότητες. Μιλήστε του όμορφα δείτε εδώ πως  «Να μιλάμε στα παιδιά μας».

10.

Συζητήστε με το παιδί σας πώς περνάει στο σχολείο από την πρώτη κιόλας μέρα. Αυτή είναι και η πιο σημαντική συμβουλή κατά τη γνώμη μου. Είναι μια σχέση που χτίζουμε καθημερινά με το παιδί μας. Ρωτήστε το πώς πέρασε, αν έπαιξε, αν γέλασε, αν έκανε νέους φίλους και θα μάθετε ότι θέλετε για να είστε και εσείς ήρεμοι! Θα χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης και αυτό θα κρατήσει για πάντα!

Η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό θα σας φανεί παιχνιδάκι αν ακολουθήστε και τις 10 συμβουλές!

 

Επιπλέον

δείτε εδώ «Τι πρέπει να έχει η τσάντα του παιδικού σταθμού» και μην ξεχάσετε να πάρετε μέρος και στον διαγωνισμό μας για να κερδίσετε μια τσάντα Oops από την As Company.

και εδώ » 3 προτάσεις για βόλτα πριν ανοίξουν τα σχολεία»

Καλή σχολική χρονιά στα παιδάκια αλλά και σ εμάς τους γονείς!

 

«Κοινοποίησε αν σου άρεσε αλλά απαγορεύεται αυστηρά η αντιγραφή ή αναδημοσίευση μέρος ή όλου του  κειμένου και των φωτογραφιών, χωρίς την συναίνεσή μου»

imageedit_1_4344948209

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading Posts...

Read previous post:
Τα παιδιά μεγαλώνουν το καλοκαίρι! Είναι αλήθεια!

Τα παιδιά μεγαλώνουν το καλοκαίρι! Είναι αλήθεια! Το έχετε παρατηρήσει και εσείς έτσι δεν είναι; Τα παιδιά μεγαλώνουν το καλοκαίρι!...

Close