Στις υποψηφιότητες για το καλύτερο Ευρωπαϊκό Μουσείο για το 2020 βρίσκονται δύο ελληνικά μουσεία. Μπορείτε να δείτε εδώ τα μουσεία που συμμετέχουν από όλη την Ευρώπη
Το ένα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου και το δεύτερο είναι το Μουσείο του Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα.
1) Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου
Δε θέλω να σας κουράσω με πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του μουσείου, δείτε εδώ.
Προσωπικά συμφωνώ ότι το μουσείο αυτό είναι ένα κόσμημα. Είναι ένα μικρό και μαζεμένο μουσείο που η τεχνολογική του αναβάθμιση το κάνουν πολύ προσιτό στα παιδιά. Ο αύλειος χώρος είναι στολισμένος με αγάλματα, οι κλεμμένοι κούροι επιτέλους επέστρεψαν στο φυσικό τους χώρο και μπορείς να τους δεις δίπλα στους τάφους και μπορούν τα παιδιά να δουν το συμβολισμό που είχαν στην αρχαιότητα. Στον χώρο αυτό συχνά πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μουσειοπαιδαγωγικού ενδιαφέροντος. Θα ήθελα επίσης να σταθώ στο γεγονός ότι το μουσείο αυτό είναι πολύ καθαρό και οι υπάλληλοι ευγενέστατοι και εξυπηρετικότατοι, μπορεί για κάποιος να είναι προφανές και προαπαιτούμενο αλλά δεν παύει να με εκπλήσσει κάθε φορά που το βλέπω.
2) Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα
Το μουσείο αυτό βρίσκεται στη Λευκάδα, εγκαινιάστηκε το 2017 και στεγάζεται στο σπίτι του Έλληνα ποιητή. Εκτός από ενδιαφέροντα εκθέματα όπως το νυφικό της Άννας Σικελιανού, προσωπικά είδη του ποιητή και φωτογραφίες, έχει και σπάνιο ακουστικό υλικό όπου ο ποιητής απαγγέλει τα ποιήματά του. Το μουσείο αυτό κάθε αυτό δεν εκθέτει απλώς τα ενθύμια του αλαφροϊσκιωτου ποιητή αλλά πραγματικά σε ταξιδεύει στο χρόνο σε πολλές φάσεις της ζωής του και του έργου του μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοποριακή και πρωτόγνωρη (για μένα) μουσειολογική προσέγγιση.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το μουσείο αυτό την ιστοσελίδα του εδώ , η οποία είναι επίσης αναβαθμισμένη και ενδιαφέρουσα. Μπορείς να κάνεις εικονική περιήγηση στο μουσείο και (κάτι που μου είναι πολύ ενδιαφέρον ) να κατεβάσεις τις πληροφορίες και έντυπο υλικό του μουσείου ώστε να προετοιμάσεις την επίσκεψη και να ξέρεις ακριβώς πως θα κινηθείς, πρακτική που βοηθάει πολύ όταν έχεις παιδιά και δε θέλεις να βαρεθούν και να γκρινιάξουν.
Τι πιστεύετε;