Και οι μέρες με κλειστά τα σχολεία αυξήθηκαν. Μην πανικοβάλεστε! Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απασχοληθούν τα παιδιά στο σπίτι. Η ζωγραφική είναι ένας από αυτούς. Διαβάστε παρακάτω 5+1 τρόπους να δημιουργήσετε μαζί με τα παιδιά σας ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
1. Διαβάστε μαζί με το παιδί ένα παραμύθι ή βιβλίο.
Πείτε, δώστε στο παιδί ένα κομμάτι χαρτόνι σε μέγεθος Α5 στο οποίο θα έχετε σχεδιάσει ένα ορθογώνιο πλαίσιο στο κέντρο. Πείτε του να ζωγραφίσει την αγαπημένη του σκηνή από το παραμύθι/βιβλίο εντός του πλαισίου. Γύρω γύρω (στο κενό που έχει μείνει έξω από το πλαίσιο) κολλήστε με κόλλας σιλικόνης ή ξυλοκολλα, μαζί με το παιδί, ζυμαρικά σε σχήμα φιογκάκι, στριφτό, πένες… Αν έχετε κοχύλια, ακόμα καλύτερα ! Μόλις στεγνώσει η κόλλα επιτρέψτε στο παιδί να ζωγραφίσει τα ζυμαρικά ή τα κοχύλια με τέμπερες ! Έτσι θα έχει φτιάξει τελικά μία πολύ εντυπωσιακή κορνίζα με το δικό του έργο τέχνης !
2.Δώστε νέα ζωή στα μικροαντικείμενα
Με τόσο ελεύθερο χρόνο που έχουμε πλέον σπίτι όλοι/ες έχουμε ξεσκαρταρει διάφορα μικροαντικείμενα που δεν τα χρειαζόμαστε αλλά κάθονται έτσι κι αλλιώς στα συρτάρια ή στα ντουλάπια μας. Όλοι/ες ξέρετε για τι πράγμα μιλάω… Αντί να πεταχτούν δώστε τους νέα ζωή! Συγκεντρώστε τα όλα σε μία σακούλα και δώστε τα στα παιδιά σας να τα ζωγραφίσουν ή να τα διακοσμήσουν με διάφορα υλικά χειροτεχνίας (φτερά, κουμπιά, πούλιες, κ.λπ.).
3. Μία άλλη ιδέα με την οποία μπορείτε να ασχοληθείτε κι εσείς, είναι η ζωγραφική στις πέτρες.
Έχουμε άνοιξη πλέον και είναι μία πολύ ωραία εποχή για να αρχίσουμε να διακοσμούμε τον κήπο ή ακόμα και τις γλάστρες μας! Πηγαίνετε, λοιπόν, μόνοι/ες σας σε μία παραλία (τηρώντας πάντα τις οδηγίες του υπουργείου υγείας για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας) και μαζέψτε πετρούλες. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και πέτρες που έχετε στην αυλή ή τον κήπο σας αρκεί να είναι πλατιές με λεία επιφάνεια που να ζωγραφίζεται εύκολα. Καλό θα ήταν να τις ξεπλυνετε με νερό για να φύγει το περιττό αλάτι ή χώμα που μπορεί να έχουν πάνω τους, τις αφήνουμε να στεγνώσουν και αρχίζουμε το βάψιμο ! Όταν στεγνώσει το χρώμα είναι έτοιμες για να στολίσουν τον κήπο και τις γλάστρες σας. Μπορείτε να σχεδιάσετε μέλισσες, λουλούδια, πασχαλίτσες, και ο,τι άλλο φανταστείτε !
4. Πόσες κονσέρβες πετάτε στα σκουπίδια όταν τελειώσει το προϊόν από μέσα;
Λοιπόν, σας συμβουλεύω να σταματήσετε να το κάνετε γιατί εκτός από την ανακύκλωση, που είναι πραγματικά πολύ χρήσιμη για το περιβάλλον, τα παιδιά (αλλά και τα μεγάλα παιδιά) μπορούν να φτιάξουν όμορφες μολυβοθήκες, θήκες για ρεσό, μικρές γλαστρούλες και ο,τι άλλο φανταστείτε από αυτό το ανακυκλώσιμο υλικό του λευκοσιδήρου μαθαίνοντας τους έτσι για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την διακόσμηση του χώρου τους ! Εμπρός λοιπόν… Πάρτε άδειες τσίγγινες συσκευασίες τοματοπολτού ή γάλακτος και καθαρίστε το καλά. Καλό θα ήταν να τα βουτήξετε σε ζεστό νερό ώστε να ξεκολλήσει το χαρτί που έχουν γύρω γύρω με την ονομασία του προϊόντος. Μόλις γίνει αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε τη ζωγραφική. Όταν στεγνώσουν τα χρώματα μπορείτε να γεμίσετε την κονσέρβα με χώμα και να φυτέψετε μέσα σπορακια ! Ακόμα κι αν δεν έχετε σποράκια οι φακές και τα φασόλια μας κάνουν. Θυμάστε; Όπως στο σχολείο ! Υπάρχει πιο όμορφη εποχή από τώρα για να φυτέψουμε σποράκια; Αφήστε τα παιδιά να παρακολουθήσουν καθημερινά την ανάπτυξη του σπόρου, να το ποτίζουν με ένα σπρέι νερού, και να σημειώνουν σε ένα χαρτάκι τι παρατηρούν κάθε μέρα!
5.Ζωγραφίζουμε με αλάτι.
Αυτό μου αρέσει κι εμένα πολύ κι ας μην είμαι παιδί..! Πάρτε ένα χαρτόνι μαύρο και κόψτε το μία σελίδα σε μέγεθος Α4. Σχεδιάστε με μία λευκή κόλλα ένα σχέδιο, π.χ. μία πεταλούδα. Πριν στεγνώσει τελείως ρίξτε πάνω αλάτι ! Φυσήξτε να φύγει το περιττό και αφήστε να στεγνώσει πλήρως. Μόλις στεγνώσει είναι έτοιμο για ζωγραφική. Βουτήξτε το πινέλο σε νερό, έπειτα σε χρώμα τέμπερας και απλά ακουμπήστε το πάνω στην πεταλούδα εκεί όπου υπάρχει το κολλημένο αλάτι. Κάντε το ίδιο με διαφορετικά χρώματα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό !
Bonus:
Δεν υπάρχουν μόνο τα πινέλα για ζωγραφική.
Υπάρχουν τα σφουγγάρια, οι μπατονέτες, τα καλαμάκια και ο,τι άλλο μας εμπνέει ! Για παράδειγμα, εκτυπώστε από τον υπολογιστή ένα σχέδιο ζωγραφικής χωρίς πολλές λεπτομέρειες, και δώστε στο παιδί τέμπερες και μπατονέτες. Πείτε του ότι μπορεί να ζωγραφίσει κάνοντας τελείες και έτσι θα δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα ! Το παιδί έτσι εισάγεται στον πουαντιγισμό ένα ενδιαφέρον καλλιτεχνικό ρεύμα του 19ου αι.
“Η τελεία” του Πίτερ Ρέινολντς είναι ένα αριστούργημα. Aν δεν το έχετε διαβάσει δεν πειράζει ! Μπορείτε να το παραγγείλετε από κάποιο online βιβλιοπωλείο αν επιθυμείτε αλλά μπορείτε να δείτε και το animation που κυκλοφορεί στο YouTube :
Αξίζει να το δείτε.
Τι πιστεύετε;