Σχολείο | 5 τρόποι για να γίνει το διάβασμα παιχνιδάκι
Νέο video μόλις ανέβηκε στο youtube και στο facebook, μπορείτε να το δείτε εδώ και να μας κάνετε αν θέλετε φυσικά και εγγραφή στο κανάλι μας για να μην χάνετε κανένα video!
Πάμε όμως να σας μιλήσω λίγο για το πως μπορεί να γίνει το διάβασμα παιχνιδάκι. Η ανάρτηση όπως και το video αφορά κυρίως την πρώτη δημοτικού, αλλά κάποιοι από τους τρόπους μπορούν να εφαρμοστούν και σε μεγαλύτερες τάξεις.
1ος τρόπος
Παιχνίδι με ρολό υγείας
Χρησιμοποίησα το εσωτερικό από ένα ρολό υγείας, ένα ψαλίδι και έναν μαρκαδόρο.
Αυτόν τον τρόπο σας τον έχω δείξει ξανά , επειδή όμως είναι από τους αγαπημένους μας δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το video.
Τι κάνουμε:
Παίρνουμε ένα ρολό υγείας το κόβουμε στη μέση με ψαλίδι και γράφουμε στο ένα μέρος τα σύμφωνα που έχουν μάθει τα παιδιά και στο άλλο τα φωνήεντα. Το χαρτί που έχει τα σύμφωνα μένει πάντα σταθερό, ενώ γυρίζουμε αυτό με τα φωνήεντα. Μ αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε συλλαβές, παρεούλες, ζευγαράκια και το παιδί μ έναν διασκεδαστικό τρόπο συλλαβίζει!
20ς τρόπος
Χάρτινο συρταράκι
Χρησιμοποίησα χαρτόνι Α4, washi tape και χαρτί
Τι κάνουμε:
Διπλώνουμε το χαρτί σε 2 σημεία και κολλάμε. Χρησιμοποίησα washi tape για να γίνει πιο όμορφο, αν δεν έχετε βάλτε απλή κόλλα ή μια οποιαδήποτε κολλητική ταινία. Στη συνέχεια φτιάχνουμε κάρτες από χαρτί και πάνω γράφουμε τις λέξεις της ορθογραφίας. Το παιδί τραβάει έξω από το συρταράκι σιγά σιγά την κάρτα και διαβάζει αυτό που βλέπει.
3ος τρόπος
Παιχνίδι με χάρτινο πιάτο
Χρησιμοποίησα χάρτινο πιάτο, χαρτονάκια και διπλόκαρφο.
Τι κάνουμε:
Πάνω στα χαρτονάκια γράφουμε ξανά όλα τα σύμφωνα που έχουν μάθει τα παιδιά. Στο πιάτο γράφουμε τα φωνήεντα και ανοίγουμε μια μικρή τρύπα. Στερεώνουμε τα χαρτονάκια μ ένα διπλόκαρφο εκεί που ανοίξαμε την τρύπα . Το παιδί γυρνάει το χαρτονάκι με το σύμφωνο που έχει μάθει και διαβάζει τις παρεούλες!
4ος τρόπος
Παιχνίδι με μαγνητικά γράμματα και πλαστελίνη
Χρησιμοποίησα τα μαγνητικά γράμματα από τη σειρά εξυνούλης της As company.
Μ αυτά τα γραμματάκια παίζουμε πάρα πολύ. Συνήθως τα βρίσκεις στο ψυγείο μας όπου φτιάχνουμε λεξούλες ακόμα και προτάσεις ολόκληρες, γιατί αυτό το υπέροχο κουτάκι έχει 85 ελληνικά γραμματάκια!
Τι κάνουμε:
Αυτή τη φορά χρησιμοποιήσαμε τα μαγνητικά γράμματα με διαφορετικό τρόπο. Αφού γράψαμε τις λεξούλες που έπρεπε να διαβάσουμε για την επόμενη μέρα, πήραμε πλαστελίνη και αφήσαμε το αποτύπωμα των γραμμάτων. Μ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά έπαιξαν πάρα πολύ ώρα, γιατί στο παιχνίδι τους αυτό είχαν 2 πράγματα που τους ενθουσιάζουν πολύ, τα μαγνητικά γράμματα αλλά και την πλαστελίνη!
5ος τρόπος
Παιχνίδι με τρίλιζα
Τι κάνουμε:
Όσοι παίζετε τρίλιζα γράφετε Χ και Ο σωστά; Εμείς αλλάξαμε τους κανόνες και γράψαμε αντί για Χ παπί και αντί για Ο πίτα. Το παιχνίδι αυτό κράτησε ώρα και τα παιδιά έγραφαν ξανά και ξανά τις λέξεις για την ορθογραφία παίζοντας τρίλιζα!
Στο τέλος είχε γράψει το κάθε παιδί πάνω από 10 φορές τις λέξεις και τις είχε μάθει τέλεια! Μ αυτόν τον τρόπο δεν χρειάστηκε καν να “διάβασουμε” την ορθογραφία μας για την επόμενη μέρα.
Να παίζετε με τα παιδιά σας, όσο μικρά ή μεγάλα είναι, να διασκεδάζετε και να περνάτε όμορφα. Η πρώτη δημοτικού είναι η πιο δύσκολη τάξη του σχολείου ας προσπαθήσουμε λοιπόν να μην αγχώσουμε περισσότερο τα μικρά μας!
Μέχρι το επόμενο βίντεο της Παρασκευής γειά σας!!
Τι πιστεύετε;