Site icon paixnidaki.com

Ατοπική δερματίτιδα, θα σου πω όλα όσα γνωρίζω!

Η ατοπική δερματίτιδα είναι κάτι που μ έχει απασχολήσει πολύ τόσο στο παρελθόν με τον μεγάλο μου γιο, όσο και τώρα με το μωρό μας. Όταν άκουσα για πρώτη φορά την λέξη ατοπία πανικοβλήθηκα και στεναχωρήθηκα πολύ. Έβλεπα το μωρό μου να είναι ανήσυχο, με εκζέματα στο σώμα του και πίστευα ότι δεν θα του περάσει ποτέ.

Έκανα επίσης πολλά λάθη, πριν επισκεφτώ τον δερματολόγο και ταλαιπώρησα το μωρό μου αρκετά με διάφορες κρέμες και με γιατροσόφια.

Τελικά αποφάσισα να ακολουθήσω μόνο τις συμβουλές του δερματολόγου μας και ηρεμήσαμε όλοι μας αμέσως!

Σ αυτή την ανάρτηση θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω όλα όσα έμαθα, αλλά θα ήθελα να σας πω ότι η καλύτερη συμβουλή είναι αυτή του δερματολόγου σας και η παρακάτω ανάρτηση περιγράφει μόνο τη δική μας περίπτωση.

Να τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ακολουθήστε μας στο Instagram και πάρτε μέρος καθημερινά σε διαγωνισμούς!

Χάρισε μας ένα like ♥



 

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα ή αλλιώς η ατοπία;

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια δερματική πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί σε βρέφη από την ηλικία ακόμα και των τριών μηνών. Εντοπίζεται συνήθως στο πρόσωπο, καθώς, όμως, τα βρέφη μεγαλώνουν μπορεί να εμφανιστεί στις πτυχώσεις του δέρματος γύρω από τα γόνατα, τους καρπούς και τους αγκώνες. Ο Γιώργος είχε κυρίως στο προσωπάκι του και το μωρό μας τώρα κυρίως στα γόνατά του.

Το κακό είναι ότι προκαλεί φαγούρα και το μωρό άθελά του από το συχνό ξύσιμο δημιουργεί πληγές που μπορεί να μολυνθούν εύκολα. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της ατοπίας, οι πληγές!

Το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό, άρα το μωρό μπορεί να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά και ενήλικες.

Είναι κληρονομική;

Δυστυχώς είναι! Τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας, άσθματος ή αλλεργικής ρινίτιδας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ατοπικό δέρμα.

Μην πανικοβληθείτε όμως από τη μια δεν είναι απαραίτητο ότι όλα σας τα παιδιά θα έχουν ατοπικό δέρμα από την άλλη μπορείτε να κάνετε κάτι για πρόληψη. Ξεκινήστε το ειδικό αφρόλουτρο και την ειδική κρέμα για ατοπικά δέρματα από την αρχή που θα κάνετε το βρεφάκι σας μπάνιο και έτσι θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσει ατοπική δερματίτιδα το μωρό σας.

Αυτό ακριβώς έκανα και εγώ στο μωρό μας από την αρχή και νιώθω ότι το βοήθησα πάρα πολύ. Από τη μια εμφάνισε όπως ήδη σας είπα κάποια εκζέματα γύρω από τα γόνατα, από την άλλη είμαι σίγουρη ότι αν δεν το πρόσεχα από την αρχή θα ακολουθούσε τα χνάρια του μεγάλου του αδερφού.

Τι νιώθει ένα μωρό;

Τα μωρά, αν η ατοπική δερματίτιδα είναι προχωρημένη είναι συνήθως νευρικά, κλαίνε και δεν μπορούν να κοιμηθούν εύκολα αφού έχουν μεγάλη φαγούρα. Όπως καταλαβαίνετε στο σπίτι δεν κοιμάται κανείς και είναι μια περίοδος δύσκολη για όλους. Από τη φαγούρα επίσης προκαλούν πληγές οι οποίες αν μολυνθούν πρέπει να πάρει το μωρό ισχυρά φάρμακα.

Περνάει η ατοπική δερματίτιδα;

Με τον καιρό, η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης μειώνεται, ενώ στο 50% των περιπτώσεων, το έκζεμα σταδιακά υποχωρεί μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.  Ο Γιώργος πλέον στα 8 του δεν έχει κανένα σημάδι ατοπικής δερματίτιδας και εύχομαι και το μωρό μας να το ξεπεράσει και αυτό!

 

Οι συμβουλές μου

  • Κάντε το μωρό κάθε μέρα μπάνιο με το ειδικό αφρόλουτρο χωρίς σαπούνι.
  • Ενυδατώστε το δέρμα του μωρού με την ειδική κρέμα αρκετές φορές μέσα στη μέρα.
  • Προτιμήστε τα χλιαρά ντους από τα υπερβολικά ζεστά μπάνια.
  • Όταν βγάζετε το μωρό σας από το νερό, σκουπίστε σχολαστικά το δέρμα του ταμπονάροντάς το απαλά.
  • Οι κρέμες θα πρέπει να εφαρμόζονται μέσα στα 10 πρώτα λεπτά μετά το ντους ή το μπάνιο του μωρού σας.
  • Χρησιμοποιήστε 100% βαμβακερά υφάσματα τόσο στα ρουχαλάκια του μωρού, όσο και σε ότι το ακουμπάει.
  • Αποφύγετε φλις και συνθετικές κουβέρτες.
  • Χρησιμοποιήστε στο πλυντήριο το πρόγραμμα διπλού ξεβγάλματος.
  • Αποφύγετε τις μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας εσωτερικού – εξωτερικού περιβάλλοντος.

Τι προϊόντα να χρησιμοποιήσετε

Εμείς από την ώρα που χρησιμοποιήσαμε τη σειρά Lipikar της La Roche Posay δεν την αλλάζουμε με τίποτα. Τη χρησιμοποιούσα στον Γιώργο μετά τη συμβουλή του δερματολόγου μας, τη χρησιμοποίησα προληπτικά και στο μωρό μας και συνεχίζω να τη χρησιμοποιώ και τώρα που είναι σχεδόν 9 μηνών. Είναι μια σειρά που αγαπώ πολύ και σας την προτείνω με κλειστά μάτια! Ωστόσο σ αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πρώτα τον δερματολόγο σας, γιατί μόνο αυτός γνωρίζει το παιδί σας και μπορεί να σας κατευθύνει σωστά!

Τις κρέμες θα τις βρείτε εδώ , στο αγαπημένο μου eshop ofarmakopoiosmou.gr

 

Σας φιλώ

Γιούλη

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version