Site icon paixnidaki.com

Αυτά τα 5 πράγματα φοβούνται τα παιδιά στο σχολείο

Για όλους σχεδόν τους μαθητές η επιστροφή στα θρανία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και αρκετά δύσκολη στιγμή,  μα η πρώτη μέρα για τους μικρούς μαθητές, που πρώτη φορά περνούν την πόρτα του “Μεγάλου Σχολείου”,  είναι ίσως μια μέρα που θα θυμούνται, όπως όλοι μας άλλωστε, για πάντα!

Πώς εμείς οι γονείς θα βοηθήσουμε το μικρό μας παιδάκι να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερα στις νέες συνθήκες;

Αυτά τα 5 πράγματα φοβούνται τα παιδιά στο σχολείο


1. Ο μπαμπάς και η μαμά δεν θα ναι εκεί για να τα προστατεύουν.

2. Πιστεύουν πως οι δάσκαλοι τιμωρούν  τα παιδιά για τα λάθη τους.

3.  Γνωρίζουν πως δεν θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, γιατί πρέπει να ακολουθούν κανόνες και δεν ξέρουν αν θα τα καταφέρουν.

4. Δεν θα έχουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια για να παίζουν.

5. Έχουν το “άγχος” της τουαλέτας. Φοβούνται ότι κάτι θα γίνει και θα “ντροπιαστούν” στην τάξη ή στους συμμαθητές τους.

 

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες  φοβίες των παιδιών, φοβίες που πολλές φορές οι γονείς δεν τις γνωρίζουν. Είναι λοιπόν στο δικό μας χέρι να τα βοηθήσουμε να προσαρμοστούν, καθώς είμαστε οι άνθρωποι που τα παιδιά αγαπούν και εμπιστεύονται περισσότερο.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε λοιπόν τα μικρά μας;


1. Μη φανερώνετε τη δική σας ανησυχία! Το ξέρω ότι εμείς οι γονείς ίσως φοβόμαστε πολύ περισσότερο από τα παιδιά μας αλλά όλο αυτό δεν πρέπει να το βγάζουμε προς τα έξω.

2. Μην παρουσιάζετε τον εκπαιδευτικό σαν κακό. Μιλήστε με τα καλύτερα λόγια για τον εκπαιδευτικό του παιδιού σας, μπροστά στο παιδί σας και αν έχετε την παραμικρή ενόχληση μαζί του, λύστε το πρόβλημά σας απευθείας με τον ίδιο.

3. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί του συζητώντας τα πάντα για το σχολείο. Ρωτήστε το πως περνάει, αν έχει φίλους, τι παιχνίδια παίζει στο διάλειμμα.

4. Διαβάστε πολλά παιδικά βιβλία για το σχολείο. Το βιβλίο σε αυτήν την κατάσταση έρχεται να εμφανίσει στα παιδιά ήρωες με παρόμοιες με τις δικές τους αγωνίες, να εμπνεύσει, να χαλαρώσει αλλά και να συναρπάσει.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους!

Σας φιλώ

Γιούλη

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version