Site icon paixnidaki.com

Ποιά είναι η αναμενομένη εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας ενός παιδιού

Τι τλομελο τι φοβελο να μη μπολω να πω το λο!!!!!!!!

 

Αλήθεια ποσό χαριτωμένο είναι να ακούμε τα μικρά μας να μιλάνε ψευδά…ΜΑΜΑ ΣΕΛΩ ΝΕΛΟ μας φωνάζουν  και ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια…

Θα έπρεπε όμως…;  πρέπει να ανησυχούμε για την ομιλία του παιδιού μας…;

Ναι πρέπει να ανησυχούμε είναι η απάντηση και  είναι σημαντικό ν΄αντιμετωπίζονται άμεσα οι δυσκολίες στο λόγο και στην ομιλία…

Χάρισε μας ένα like ♥

Παρότι το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στο ότι το παιδί μας είναι μικρό και θα μιλήσει αργότερα.

Αν υπάρχει υποψία για κάποια διαταραχή στην επικοινωνία και τον λόγο του παιδιού, θα ήταν πολύ χρήσιμο να λάβει μια λογοθεραπευτική αξιολόγηση, για να διαπιστωθούν τυχόν διαταραχές.
Η έγκαιρη παρέμβαση σε καθυστέρηση του λόγου ή διαταραχή, θα βοηθήσει το παιδί να αποφύγει τις δευτερογενείς συνέπειες, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη κοινωνική δραστηριότητα, φόβο για επικοινωνία και έκφραση και σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, μαθησιακές δυσκολίες, που σχετίζονται με την εξέλιξη του λόγου τους.

Να δούμε τι είναι η λογοθεραπεια

Λογοθεραπεία  σύμφωνα με τον επίσημο ορό είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική. Η Λογοθεραπεια αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαριότητα της ομιλίας και της φωνής και στην παραγωγή λόγου των βαρήκοων.

Η αναμενομένη εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας ενός παιδιού είναι η εξης:

 

στην ηλικία των 6 μηνών…

 

στην ηλικία του 1 έτους…

 

 

στην ηλικία των 2 ετών

 

 

στην ηλικία των 3 ετών…

 

 

στην ηλικία των 4 ετών…

στην ηλικία των 5 ετών …

* (Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν απόλυτους κανόνες και μπορεί να      παρουσιάζουν διαφορές για το κάθε παιδί).

Είναι καλό εμείς  οι γονείς να αφουγκραζόμαστε ποτέ το παιδί μας μιλάει «χαριτωμένα» και ποτέ υπάρχει αντικειμενική δυσκολία ,έτσι μπορούμε να επέμβουμε νωρίς(πρώιμη παρέμβαση) και να βοηθήσουμε  γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα την όλη εξέλιξη του παιδιού μας.

 

Έλενα Τασιοπούλου

Νηπιαγωγός -συγγραφέας


Η Έλενα Τασιοπούλου είναι νηπιαγωγός και εργάζεται αποκλειστικά στο χώρο της εκπαίδευσης. Τα βιβλία της αφορούν τον ψυχικό κόσμο του παιδιού. «Ο Άρης δε φοβάται το σκοτάδι» πραγματεύεται το φόβο, ακολουθεί ο «Φαίδωνας, ο ξεχωριστός μου αδερφός», με θέμα τα παιδιά με ιδιαιτερότητες, που  ανέβηκε με επιτυχία στο θέατρο. Το έργο βραβεύτηκε από την UNESCO. Ακολούθησε το βιβλίο «Ανδριάνα», το οποίο πραγματεύεται το φυλετικό και κοινωνικό ρατσισμό. Το τελευταίο  της έργο «Ο Έκτορας», μιλά για την σπουδαιότητα της αυτοπεποίθησης στη ζωή ενός παιδιού.

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version