Site icon paixnidaki.com

Καλλιεργήστε τη φαντασία του παιδιού σας με μια σελίδα Α4

πώς να καλλιεργήσσεις τη φαντασία του παιδιού σου

Πριν λίγες μέρες κάναμε ένα μικρό ταξίδι με το αυτοκίνητο, τα παιδιά στο πίσω κάθισμα αφού έπαιξαν με διάφορα παιχνίδια που είχαμε μαζί μας, άρχισαν να παρατηρούν τα σύννεφα και να  “βλέπουν” φανταστικά ζωάκια, τρένα και αυτοκινητάκια, βάρκες και λουλούδια. Και κάθε φορά μας τα έδειχναν για να τα δούμε και εμείς και να χαρούμε με κάθε τους νέα ανακάλυψη.

Κάποια τα βλέπαμε, κάποια όχι και τότε τα μικρά θύμωναν και μας έλεγαν, μα νατο μπροστά σου είναι δεν  το βλέπεις; Μα δεν το βλέπεις;

Ξαφνικά φάνηκε ένα τεράστιο σύννεφο και ο Γιώργος και η Ζωή αποφάσισαν ότι είναι ένα τεράστιο ψάρι, να εκεί είναι το μάτι του, εκεί η ουρά του, να και το μεγάλο του στόμα! Στην αρχή δεν το είχαμε δει αλλά μετά από λίγο και με προσπάθεια (μεταξύ μας μεγάλη) είδα επιτέλους το γιγάντιο ψάρι. Και είδα τον κόσμο για λίγο μέσα από τα μάτια των παιδιών. Πόσο όμορφο είναι να έχεις τόση μεγάλη φαντασία, να κοιτάς τον ουράνο και να βρίσκεις 1000 πράγματα. Και μόλις βρεις τον μεγάλο σου ήρωα, στην περίπτωση μας το ψάρι, να σκαρώνεις 100 ιστορίες  για αυτό το τυχερό σύννεφο που έγινε πάνω στον ουρανό ένα γιγάντιο ψάρι και έψαχνε να βρει τρόπο να μπει μέσα στη θάλασσα ξανά!

Η φαντασία είναι τόσο σημαντική, μα τόσο σημαντική, μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο και με άλλο μάτι, να αντιμετωπίζουμε σαν ενήλικες τα προβλήματα καλύτερα, αφού μπορούμε πιο εύκολα να βρούμε λύση για αυτό που μας απασχολεί και να διαχειριζόμαστε ότι συμβαίνει πολύ καλύτερα. Η φαντασία είναι σύμμαχος επίσης και της σχολικής επιτυχίας.

Για να καλλιεργήσουμε τη φαντασία των παιδιών μας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, σήμερα όμως θα σας πω έναν που μπορείτε να κάνετε σαν παιχνίδι μόνοι σας στο σπίτι, μ ένα ή και περισσότερα παιδιά και το καλύτερο; για όλες τις ηλικίες (και για ενήλικες!!)

Χρειαζόμαστε 1 λευκή σελίδα Α4 και ότι υλικά για ζωγραφική έχουμε στο σπίτι μας!

1η δραστηριότητα

Δίνουμε στο παιδί μια λευκή σελίδα και του ζητάμε με το πάμε να αρχίσει σιγά σιγά να τη σκίζει, όπως και όσο μπορεί και θέλει, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος να θυμάστε!

Κάποια στιγμή λέμε στοπ και το παιδί πρέπει να κρατάει  ένα κομμάτι, μικρό ή μεγάλο δεν έχει καμία σημασία! Του ζητάμε να μας πει τι βλέπει, το γυρίζουμε πάνω κάτω, αριστερά και δεξιά, μέχρι να φανταστεί κάτι. Κολλάμε το κομμάτι σ ‘ενα χαρτόνι, δίνουμε στο παιδί, μαρκαδόρους (ή ότι άλλο έχει) και του ζητάμε να ολοκληρώσει την υπόλοιπη εικόνα με μπογιές.

Πυραμίδα
ψάρι
βάρκα στη θάλασσα

2η δραστηριότητα

Ζητάμε από το παιδί να θυμώσει με το χαρτί, για κάθε φορά που το κοίταγε και δεν ήξερε τι να κάνει, τι να ζωγραφίσει! Ζητάμε να το τσαλακώσει και να το κάνει μια μπάλα. Έπειτα ανοίγουμε προσεκτικά τη σελίδα μας, για να μη τη σκίσουμε και με το πάμε το παιδί αρχίζει και ενώνει με το μολύβι του όσες γραμμές βλέπει. Ξαφνικά λέμε στοπ και το παιδί αφήνει το μολύβι κάτω, παίρνει τα χρώματα και αρχίζει να χρωματίζει ότι έχει σχεδιάσει νωρίτερα! Τονίζω ξανά ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, πάμε να καλλιεργήσουμε τη φαντασία του παιδιού μας με μια σελίδα Α4, όχι να το στεναχωρέσουμε σωστά;

Είδατε πόσο όμορφα είναι τα έργα των μικρών μας φίλων;  Πως με μια σελίδα Α4 καλλιεργούμε τη φαντασία των παιδιών μας ;

Εμπρός λοιπόν παίξτε στο σπίτι και εσείς με μια σελίδα Α4, καλλιεργήστε τη φαντασία του παιδιού σας , αλλά και τη δική σας! Και οι μεγάλοι έχουν ψυχή!

Θα χαρώ πάρα πολύ αν παίξετε στο σπίτι, να μου στείλετε και εσείς τις δικά σας έργα τέχνης! Είμαι σίγουρη οτι θα είναι υπέροχα και ότι θα περάσετε ένα δημιουργικό απόγευμα!

Αυτή την ιδέα την πήρα από 2 φοιτήτριες που έκαναν πρακτική στο σχολείο των παιδιών μου. Κορίτσια χάρηκα πάρα πολύ για τη γνωριμία, γιατί εκτός των άλλων μ ενθουσιάσατε με το κέφι και την όρεξη που είχατε! Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να δουλέψετε σ ένα νηπιαγωγείο με το που θα πάρετε το πτυχίο σας! Σας ευχαριστώ για όλα!

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version