Site icon paixnidaki.com

Ταξίδι στο κάστρο της Μονεμβασιάς! (20 φωτογραφίες και video)

Ταξίδι στο κάστρο της Μονεμβασιάς !

Η Μονεμβασιά ή Μονεμβασία ή Μονεμβάσια ή Μονοβάσια, γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία, είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, στο Νομό Λακωνίας.

Όσοι την έχουν επισκεφτεί τη θυμούνται κυρίως  για το υπέροχο κάστρο της – φρούριο,  που βρίσκεται πάνω στο βράχο της Μονεμβασιάς. Ο βράχος αυτός είναι ένα μικρό νησί που ενώνεται με τη ενδοχώρα με έναν στενό δρόμο – γέφυρα. Αν πάτε με το αυτοκίνητο σας, αφού περάσετε αυτόν τον δρόμο παρκάρετε όπου βρείτε, γιατί όσο πλησιάζεις στο κάστρο της Μονεμβασιάς είναι όλες οι θέσεις πιασμένες (σχεδόν πάντα!).

Το κάστρο της Μονεμβασιάς με επισκέπτες ολόκληρο το χρόνο, σας περιμένει να το ανακαλύψετε!

 

Μέσα στην υπέροχη αυτή καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, οπότε να φοράτε άνετα παπούτσια γιατί αν θέλετε να θαυμάσετε αυτό το μαγικό τοπίο πρέπει να περπατήσετε πολύ !

Με το που μπαίνετε μέσα στο κάστρο της Μονεμβασιάς, στρίψτε αριστερά στο πρώτο μικρό στενάκι που θα βρείτε με σκαλιά! Και μόλις τα ανεβείτε όλα θα βρεθείτε μπροστά στο σπίτι που έζησε ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος!

Η θέα που έχει το σπίτι του μεγάλου μας ποιητή στο κάστρο της Μονεμβασιάς είναι ένα όνειρο! Βλέπεις το απέραντο γαλάζιο και μόνο αυτό!

«Κυρά Μονοβασιά μου, πέτρινο καράβι μου. Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου. Κι όλο ασάλευτη μένεις να με αρμενίζεις μες στην οικουμένη» έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος

Αφού παρατηρήσετε το πέτρινο  σπίτι και θαυμάσετε  το απέραντο γαλάζιο,  κατεβείτε ξανά τα σκαλιά και περπατήστε μέχρι την κεντρική πλατεία με το κανόνι. Βγάλτε και εσείς την αναμνηστική σας φωτογραφία πάνω ή δίπλα στο κανόνι και μη ξαναβάλετε τη μηχανή στη θήκη της. Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς  όσο όμορφη και αν σας πω ότι είναι δεν θα καταφέρω να την περιγράψω όπως της αξίζει!

Στην πλατεία  δεσπόζει η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Δεν επιτρέπονται φωτογραφίες μέσα να το θυμάστε καλά! Εμεις βγάλαμε μόνο μια, μας έκαναν παρατήρηση και σεβαστήκαμε το ναό!

Το εσωτερικό του ναού κοσμούν μεταβυζαντινές εικόνες από 17ο – 18ο αιώνα, όπως ο Ελκόμενος Χριστός, η Παναγία στον τύπο προ Σταυρού, ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και η Γέννηση του Χριστού στο τέμπλο, και η «Κυρία η Παντάνασσα» στο προσκυνητάρι. Τα μαρμάρινα γλυπτά μέσα σε αυτή χρονολογούνται στους παλαιοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους.

Αφού περιηγηθήκαμε στην Κάτω Πόλη, που κατοικείται, έχει ξενώνες αν θέλετε να μείνετε, καφετέριες και εστιατόρια, αποφασίσαμε να ανέβουμε στην Άνω Πόλη, που την περίοδο που ήμασταν εμείς έκαναν έργα και δυστυχώς δεν καταφέραμε να την επισκεφτούμε. Εσείς όμως μπορείτε να δείτε εδώ όλες τις φωτογραφίες από την Άνω πόλη και την εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Να θυμάστε όμως ότι οι ώρες που μπορείτε να επισκεφτείτε δωρεάν την Άνω πολή είναι 7:30 εως 14:30

Παρόλο που η Άνω Πόλη ήταν κλειστή για το κοινό η θέας μας αποζημίωσε! Καταφέραμε και είδαμε από ψηλά την Κάτω Πόλη αλλά και τη θάλασσα!

Μέχρι να σας δείξω όμως τη θέα, θα έρθετε μαζί μας στα δαιδαλώδη πέτρινα σοκάκια για να πάρετε μια μικρή γεύση της υπέροχης διαδρομής!

Μια διαδρομή που σου κόβει την ανάσα, κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Και όταν βγαίνεις από τα σοκάκια ξαφνικά συναντάς το γαλάζιο της θάλασσας με το μπλε του ουρανού να μπερδεύονται μαγικά!

και η θέα στο κάστρο της Μονεμβασιάς σε αποζημιώνει ξανά και ξανά!

Ανεβαίναμε παρόλο που ξέραμε ότι η Άνω πόλη είναι κλειστή, μας είχε συνεπάρει η φανταστική διαδρομή!

Υπέροχη, μαγική καστροπολιτεία που κουβαλάει στην πλάτη της μεγάλη και πλούσια ιστορία!

Είμαι σίγουρη ότι αυτές οι εικόνες θα μείνουν στις καρδιές μας για πάντα!

Μετά από πολλά φωτογραφικά κλικ και ατελείωτες κραυγές θαυμασμου, ξεκινήσαμε να κατηφορίζουμε στην Κάτω πολη

και τα σοκάκια ήταν ακόμα πιο όμορφα,

και τόσο ρομαντικά!

Περπατούσαμε  ώρες και αποφασίσαμε να κάτσουμε σε μια από τις πολλές καφετέριες του κάστρου!

Επιλέξαμε το Enetiko Cafe & Cocktail Bar  που έχει μια ταράτσα με απίστευτη θέα

αλλά και απίστευτα γλυκά!

δροσερά ροφήματα

και παγωτό φράουλα που η Ζωή και ο Γιώργος αποφάσισαν να το συνοδεύσουν με πατατάκια…

#paixnidaki #kids #enetikocafe #monemvasia #monemvasiacastle #summer #summer2016 #blogger #momblogger #greekblogger #mombloggergr #visitgreece #greecestagram #travelingram #travel

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης ?paixnidaki?? (@julie_bouza) στις

Στο κάστρο της Μονεμβασιάς θα ξαναπάμε! Δεν ξέρω πότε, ξέρω όμως ότι αυτή την ομορφιά πρέπει τα μάτια μας να τη χορτάσουν αν μπορούν!

Αυτή η ανάρτηση για το κάστρο της Μονεμβασιάς είναι μόνο η πρώτη από ένα υπέροχο ταξίδι.

Ένα ταξίδι που εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα πολλά περισσότερα γιατί η Ελλάδα είναι όμορφη και πρέπει να την ανακαλύψουμε!

«Κοινοποίησε αν σου άρεσε αλλά απαγορεύεται αυστηρά η αντιγραφή ή αναδημοσίευση μέρος ή όλου του  κειμένου και των φωτογραφιών, χωρίς την συναίνεσή μου»

 

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version