Site icon paixnidaki.com

Δωρεάν θα γίνεται πλέον ο νεογνικός έλεγχος για την Κυστική Ίνωση σε όλα τα μωρά

Η είδηση έγινε γνωστή μέσω της σελίδας του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση.

Έγραψαν στο facebook

Ακολουθήστε μας στο Instagram και πάρτε μέρος καθημερινά σε διαγωνισμούς!

Χάρισε μας ένα like ♥



[instagram-feed num=4 cols=4 showfollow=true] Δωρεάν θα γίνεται πλέον ο νεογνικός έλεγχος για την Κυστική Ίνωση σε όλα τα μωρά που γεννιούνται στα μαιευτήρια της χώρας, σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ) που ελήφθη στις 5 Μαρτίου σε σχετική συνεδρίαση που είχαν τα μέλη του Συμβουλίου στο Υπουργείο Υγείας.

Κατά τη συνεδρίαση το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού παρουσίασε τα στοιχεία που αφορούν την Κυστική Ίνωση στα νεογνά και το Ε.ΣΥ.Δ.Υ. αναγνωρίζοντας την ανάγκη προσυμπτωματικού ελέγχου στα νεογνά, ενέκρινε την ένταξη του νεογνικού ανιχνευτικού προγράμματος για την Κυστική Ίνωση στο Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Υγείας στο Ινστιτούτο Υγείας το ειδικό υπερσύγχρονο μηχάνημα με το οποίο πραγματοποιείται νεογνικός έλεγχος για διάφορα νοσήματα με τον πλέον ταχύτερο, αξιόπιστο και σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα τρόπο.

Το μηχάνημα αυτό αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που εξασφαλίστηκε με αίτημα και ενέργειες του συλλόγου μας το οποίο ως φορέας υλοποίησης της δωρεάς ανέλαβε και την διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την προμήθεια και την εισαγωγή του μηχανήματος από το εξωτερικό.

 

Μπορείτε να δείτε εδώ  το Δελτίο τύπου.

 

Τι είναι όμως η Κυστική Ίνωση;

Η Κυστική Ίνωση είναι πολυσυστηματική νόσος. Προσβάλλει, δηλαδή, διάφορα όργανα του σώματος. Είναι σπάνια και η πιο κοινή θανατηφόρα κληρονομούμενη νόσος των Καυκάσιων παγκοσμίως. Προκαλείται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου στο έβδομο χρωμόσωμα και επηρεάζει πολλά ζωτικά συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Το κύριο χαρακτηριστικό της  είναι ο σχηματισμός ιδιαίτερα παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκριμάτων σε διάφορα όργανα και αδένες του σώματος, οδηγώντας στη σταδιακή καταστροφή και βλάβη τους.

Πώς μεταδίδεται;

Η νόσος μεταδίδεται όπως η Μεσογειακή αναιμία, δηλαδή για να γεννηθεί ένα παιδί με Κυστική Ίνωση πρέπει να κληρονομήσει το παθολογικό γονίδιο που προκαλεί την Κυστική Ίνωση και από τους δυο γονείς του, οι οποίοι είναι φορείς χωρίς να το γνωρίζουν.

Τα συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα αφορούν το αναπνευστικό σύστημα, το πεπτικό – γαστρεντερικό σύστημα και το αναπαραγωγικό σύστημα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην εμφάνιση αλλά και τη βαρύτητα προβλημάτων στους ασθενείς. Ο κάθε ασθενής επηρεάζεται διαφορετικά. Κρίσιμες για την πορεία των ασθενών θεωρούνται οι επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος που καταστρέφουν με την πάροδο του χρόνου τον πνευμονικό ιστό, έχοντας και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των αιτίων θνησιμότητας της νόσου.

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version