Site icon paixnidaki.com

Marie Kondo | 9 πράγματα που όλοι οι γονείς πρέπει να κάνουμε

1.

Διπλώστε τα ρούχα μαζί με  τα παιδιά σας

Στο πρώτο επεισόδιο Σπίτι και Ζωή σε Τάξη, η Marie Kondo λέει σε μια οικογένεια τη σημασία της τακτοποίησης μπροστά στα παιδιά τους – κάτι που κάνει με τις δικές της κόρες.

“Σας συνιστώ να το κάνετε αυτό με τα παιδιά σας”, είπε. “Το αγαπούν, όπως και η ανάγνωση ενός βιβλίου, είναι μια συνήθεια να διπλώνω τα ρούχα με τα παιδιά μου, το κάνουμε συχνά μαζί πριν από το βραδινό ύπνο.

Στην αρχή ίσως σας φανεί λίγο δύσκολο να βάλετε παιδιά προσχολικής ηλικία σ αυτή την διαδικασία αλλά γρήγορα τα παιδιά θα μάθουν και θα βοηθάνε στις δουλειές του σπιτιού με επιτυχία.

Διαβάστε εδώ όλες τις νέες παιδικές ταινίες που θα βγουν στον κινηματογράφο το 2019

Ακολουθήστε μας στο Instagram και πάρτε μέρος καθημερινά σε διαγωνισμούς!

Χάρισε μας ένα like ♥

2.

Αποθηκεύστε τα ρούχα όρθια και όχι στοιβαγμένα σε συρτάρια

Είναι ίσως εύκολο για τους ενήλικες, αλλά για τα παιδιά, είναι εγγυημένο ότι εάν δεν μπορούν να το δουν, δεν θυμούνται ότι υπάρχει, γι ‘αυτό το λόγο η μέθοδος της Marie Kondo αποθήκευσης των ρούχων όρθια, σε σχέση με το ένα πάνω στο άλλο, είναι μια λύση μεγαλοφυΐας για ρούχα αλλά και παιχνίδια.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ανοίξουν το συρτάρι τους, θα μπορούν να δουν όλα τα ρούχα τους με μια ματιά, αντί το πρώτο της στίβας.  Ένα κρυφό πλεονέκτημα είναι ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα υπάρχει λιγότερη ακαταστασία των ρούχων μέσα στα συρτάρια τους.

 

3.

 Διδάξτε κάθε μέλος της οικογένειας να είναι υπεύθυνο για τα δικά του πράγματα

Σε ένα επεισόδιο του Σπίτι και Ζωή σε Τάξη, μια μαμά ήταν εντελώς απογοητευμένη με τη μεγάλη ακαταστασία του σπιτιού της. Είχε οργανώσει ολόκληρο το σπίτι με τον τρόπο της, αλλά κανείς δεν ήξερε τίποτα, έτσι τη ρώταγαν συνεχώς.  Η Marie Kondo έπρεπε να “διδάξει στην οικογένεια πώς πρέπει να είναι υπεύθυνοι όλοι με τα δικά τους αντικείμενα”. Όπως τους είπε χαρακτηριστικά : “Εσείς ζείτε μαζί, οπότε είναι σημαντικό για όλους να διατηρήσουν το χώρο τους, αλλά όχι μόνο για αυτό, για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον επίσης».

Ακόμα, η Marie Kondo δεν περίμενε τα παιδιά να το κάνουν όλα από μόνα τους. Παραδέχτηκε ότι είναι “απολύτως κατανοητό για τον γονέα, να βοηθήσει στη δημιουργία χώρων αποθήκευσης.” Αλλά κάθε φορά που ρωτούν κάτι τη μαμά , αντί να τους το δώσει απλά, είπε: «Είναι σημαντικό ότι κάθε φορά, πρέπει να τους θυμίζεις πού είναι όλα έτσι ώστε να αρχίσουν να μαθαίνουν».

 

4.

Δώστε στα πάντα ένα “σπίτι”

Εάν δεν διαθέτετε χώρο για λούτρινα ζώα, βρώμικα ρούχα, ποδήλατα ή σακίδια, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας δεν θα ξέρει πώς να τα τακτοποιήσει. Όσες φορές λοιπόν και αν τους ζητάτε να καθαρίσουν δωμάτιο τους, απλά δεν θα ξέρουν που να τα βάλουν.

Έχω δουλέψει σκληρά, λέει η Marie Kondo για να δώσω σε κάθε αντικείμενο στο σπίτι μου ένα “σπίτι” όπου ανήκει  και εκπαιδεύω την οικογένειά μου σε τακτική βάση για να τα θυμάται. Κάδοι, ράφια, ακόμη και απλά ένα συγκεκριμένο σημείο στο πάτωμα, είναι μια συνήθεια που αξίζει να ακολουθήσουμε.

 

5.

Να σέβεστε τα πράγματα των παιδιών σας

Όταν μια μητέρα, σ ένα επεισόδιο του Σπίτι και Ζωή σε Τάξη ήθελε να πετάξει το αγαπημένο φλιτζάνι της κόρης της, η Marie Kondo της υπενθύμισε ότι πρέπει να το κρατήσει στην κουζίνα της και μάλιστα να το στολίσει κάπου έτσι ώστε να το βλέπει το παιδί.

Σ ένα σπίτι όλων τα αγαπημένα πράγματα έχουν θέση, ανεξάρτητα αν εμάς μπορεί να μη μας αρέσουν. Μ αυτόν τον τρόπο δείχνουμε σεβασμό σε όλα τα μέλη της οικογένειάς μας ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

6.

Είναι εντάξει να απαλλαγείτε από αντικείμενα συναισθηματικής αξίας που δεν προκαλούν χαρά

Για τους περισσότερους από εμάς είναι πιο εύκολο να διαλέξουμε τα ρούχα που φοράμε και να απομακρύνουμε τα ρούχα που δεν μας κάνουν πια ή που δεν μας δίνουν άλλο χαρά. Αλλά τι γίνεται με τα πράγματα των παιδιών που έχουν μια συναισθηματική αξία αλλά δεν μας δίνουν χαρά;

Είναι τόσο χαριτωμένα όλα όσα φτιάχνουν τα παιδιά μας, κατασκευές, χειροτεχνίες, ζωγραφιές, που πραγματικά αν τα κρατούσαμε όλα θα γεμίζαμε ένα ολόκληρο δωμάτιο. Πρέπει να τα κοιτάξουμε όλα και να αναρωτηθούμε “θέλω πραγματικά να αποθηκεύσω κάπου αυτό το καραβάκι φτιαγμένο από πλαστικό μπουκάλι μιας χρήσης;”, αυτές οι ζωγραφιές που είναι μέσα σε 2 κούτες θα μου δώσουν χαρά αν τις κρατήσω;

Αυτό που σας προτείνω προσωπικά, είναι το εξής: κρατήστε ότι σας δίνει χαρά και βγάλτε φωτογραφίες όλες τις υπόλοιπες κατασκευές των παιδιών που δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βγάλτε φωτογραφίες επίσης τις ζωγραφιές τους και αποθηκεύστε τις μαζί με τις φωτογραφίες των παιδιών. Δεν πιάνει χώρο και μπορείτε να τις βλέπετε ξανά και ξανά!




7.

Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να ξεφορτωθείτε τα πάντα

Ένα από τα πιο συναρπαστικά επεισόδια του Σπίτι και Ζωή σε Τάξη,  για πολλές μητέρες ήταν αυτό με το ζευγάρι που ελπίζει να διευρύνει την οικογένειά τους με τρίτο μωρό.  Απαιτούσαν, ο σύζυγος κυρίως, να περιορίσουν τα υπάρχοντά τους για να κάνουν χώρο στο σπίτι τους. Η μητέρα αγωνίστηκε να κρατήσει τα ρούχα και τα παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν τώρα αλλά ίσως χρειαστούν με τον ερχομό ενός τρίτου μωρού.

Ένα άλλο εμπόδιο ήταν ότι η μητέρα εξακολουθούσε να ελπίζει να χάσει το βάρος από τις εγκυμοσύνες και αγωνίστηκε να ξεφορτωθεί τα ρούχα που δεν της άρεσε αλλά ήταν πρακτικά.

Η Marie Kondo κατέστησε σαφές ότι η φιλοσοφία της δεν ήταν να ξεφορτωθεί τα περισσότερα πράγματα. “Ο απώτερος στόχος της τακτοποίησης είναι να μην έχουμε λιγότερα αλλά να είμαστε διακριτικοί στην επιλογή του τι χαρίζει χαρά για μας και στην πραγματικότητα να εκτιμούμε τα πράγματα που αποφασίζουμε να κρατήσουμε … να μάθουμε να αγαπάμε ό,τι έχουμε , ώστε να μπορούμε να επιτύχουμε την ευτυχία για την οικογένειά μας ,” είπε.

Για αυτή την οικογένεια, η Marie Kondo συνέστησε στην μαμά να κρατήσει τα ρούχα που της ταιριάζουν τώρα, έτσι ώστε να είναι άνετα. Όσο για όλα τα παιδικά παιχνίδια που γεμίζουν το γκαράζ; Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες: είναι καλό να κρατήσετε τα πράγματα του μωρού που σας αρέσουν πολύ!

Προσωπικά μ αυτό το επεισόδιο ταυτίστηκα απόλυτα με τη μαμά της οικογένειάς, γιατί και εγώ έχω ρούχα που δεν μου κάνουν αλλά ελπίζω να φορέσω μια μέρα και δεν είχα κρύψει ούτε ένα παιχνίδι των πρώτων παιδιών μου, μ αποτέλεσμα όταν τελικά ήρθε το τρίτο μωρό μας να τα αγοράσουμε όλα από την αρχή!

 

8.

Διδάξτε στα παιδιά την ευγνωμοσύνη

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έχω μάθει από τη σειρά Σπίτι και Ζωή σε Τάξη είναι ότι πρέπει να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη, όχι μόνο για τα πράγματα που χρησιμοποιούμε και μας δίνουν χαρά αλλά και για αυτά που δεν θέλουμε πια.

Για αυτό πρέπει να φερόμαστε σε όλα μας τα πράγματα, ρούχα και παιχνίδια με σεβασμό, γιατί τα ρούχα τα φορέσαμε αρκετές ώρες και με τα παιχνίδια παίξαμε πολύ. Επιπλέον αν τα έχουμε σε καλή κατάσταση ένα άλλο παιδάκι θα χαρεί μ αυτά, όπως χαιρόμασταν και εμείς τόσο καιρό!

 

9.

Κάντε το συγύρισμα διασκεδαστικό

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε δουλειές μαζί με τα παιδιά μας, να τους μαθαίνουμε από πολύ νωρίς πως να είναι υπεύθυνα για τα πράγματά τους αλλά ταυτόχρονα να το κάνουμε σαν ένα ωραίο παιχνίδι. Κανένας δεν θέλει στη ζωή του να κάνει καταναγκαστικά έργα, πόσο μάλλον τα παιδιά μας!

Μπορείτε να διπλώνετε λοιπόν τα ρούχα με την #konmari μέθοδο και ταυτόχρονα να τραγουδάτε, μπορείτε να μαζεύετε τα παιχνίδια και να παίζετε μαζί με τα παιδιά εκείνη τη στιγμή. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσουμε τόσο καλύτερο θα είναι για όλους μας!

Τη σειρά Σπίτι και Ζωή σε Τάξη με τη Marie Kondo, μπορείτε να τη δείτε στην Ελλάδα στο Netflix.

Σας φιλώ

Γιούλη

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version