Site icon paixnidaki.com

Netflix – Ελεύθερη πρόσβαση σε εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ.

Netflix

Netflix – Ελεύθερη πρόσβαση σε εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ.

Εδώ και πολλά χρόνια, το Netflix επιτρέπει σε εκπαιδευτικούς να προβάλλουν ντοκιμαντέρ στις τάξεις τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό με τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων. Ανταποκρινόμενοι λοιπόν στο αίτημά τους, επέλεξαν ταινίες και σειρές ντοκιμαντέρ από τη συλλογή τους και τις ανέβασαν δωρεάν στο αμερικανικό κανάλι του Netflix στο YouTube.

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των ταινιών και σειρών ντοκιμαντέρ.

Κάθε τίτλος συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές, ενώ ετοιμάζουν συνεδρίες ερωταπαντήσεων με μερικούς από τους δημιουργούς των παραγωγών αυτών, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να ακούσουν απευθείας τις απόψεις τους.

Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει, έστω και λίγο, τους εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο.

Τα ντοκιμαντέρ αυτά είναι διαθέσιμα στα Αγγλικά.

Υπότιτλοι σε πάνω από δέκα γλώσσες θα διατεθούν μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, αν είστε γονέας ή εκπαιδευτικός, ελέγξτε τους βαθμούς καταλληλότητας, για να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές για τους μαθητές και τα παιδιά σας.

1.

13η Τροπολογία (ταινία)

Ο τίτλος της εξαιρετικής και τολμηρής σειράς ντοκιμαντέρ της Έιβα ΝτουΒερνέ αναφέρεται στη 13η Τροπολογία του Συντάγματος των Η.Π.Α., η οποία αναφέρει ότι “Ούτε δουλεία ούτε καταναγκαστική εργασία, με την εξαίρεση της υποβολής σε τιμωρία για έγκλημα για το οποίο το άτομο έχει καταδικαστεί δεόντως, δεν επιτρέπεται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών”. Η Έιβα ΝτουΒερνέ διερευνά με απόλυτη σαφήνεια την πορεία από τη δεύτερη προσδιοριστική ρήτρα προς τον τρόμο της μαζικής ποινικοποίησης και την αναπτυσσόμενη βιομηχανία των αμερικανικών φυλακών. Συνδυάζοντας δυναμικά αρχειακό υλικό και μαρτυρίες από μια εντυπωσιακή γκάμα ακτιβιστών, πολιτικών, ιστορικών και αποφυλακισθέντων αντρών και γυναικών, η ΝτουΒερνέ συνθέτει ένα μοναδικό ιστορικό έργο.

Βρείτε εκπαιδευτικό υλικό εδώ

2.

Abstract (σειρά – σεζόν 1)

Το Abstract: Η Τέχνη του Σχεδίου μάς μεταφέρει πέρα από το πρώιμο σχέδιο στην τέχνη, την επιστήμη και τη φιλοσοφία της σχεδίασης. Η σειρά μάς ταξιδεύει στο μυαλό των μεγαλύτερων σχεδιαστών του κόσμου, παρουσιάζοντας τους μεγαλύτερους οραματιστές από μια ευρεία γκάμα κλάδων, το έργο των οποίων διαμορφώνει την κουλτούρα και το μέλλον μας.

Βρείτε εκπαιδευτικό υλικό εδώ

3.

Μωρά: Ο Πρώτος Χρόνος της Ζωής (σειρά – επιλεγμένα επεισόδια)

Γυρισμένο μέσα σε τρία χρόνια, το Μωρά: Ο Πρώτος Χρόνος της Ζωής είναι μια σειρά-ορόσημο που εξερευνά τον θαυμαστό πρώτο χρόνο της ζωής μας, μέσα από το πρωτοποριακό έργο κορυφαίων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο. Η σειρά μελετά το μοναδικό ταξίδι που όλοι μας βιώνουμε, από την περίοδο που είμαστε απροστάτευτα νεογέννητα μέχρι και όταν γινόμαστε ανεξάρτητα νήπια. Παρακολουθώντας τις ανατρεπτικές περιπέτειες 15 οικογενειών από όλο τον κόσμο και με γνώμονα τις τελευταίες έρευνες διακεκριμένων επιστημόνων που μοιράζονται το προσωπικό τους ταξίδι εξερεύνησης της νοημοσύνης των βρεφών, η σειρά παρουσιάζει τη μεγάλη αβεβαιότητα του ρόλου του γονέα και εξερευνά με πρωτόγνωρο τρόπο τα σημαντικά στάδια της ανάπτυξης: από το πρώτο δέσιμο που εκφράζει ένα μωρό στους γονείς του μέχρι το πώς μαθαίνει να τρώει, να κοιμάται το βράδυ, να μπουσουλά στο δωμάτιο, να λέει τις πρώτες του κουβέντες και -τέλος- μέχρι και τα πρώτα στάδια της νηπιακής ηλικίας.

Βρείτε εκπαιδευτικό υλικό εδώ.

4.

Κυνηγώντας Κοράλλια  (ταινία)

Το Κυνηγώντας Κοράλλια παρουσιάζει τη συλλογική θέληση και σοφία ενός διαφημιστή, πορωμένου με τα κοράλλια, όπως λέει ο ίδιος, καταξιωμένων σχεδιαστών φωτογραφικών μηχανών και διάσημων ωκεανολόγων, οι οποίοι δημιουργούν την πρώτη μηχανή με πολλαπλές συνεχόμενες λήψεις που καταγράφει φαινόμενα αποχρωματισμού, ενώ συμβαίνουν. Δυστυχώς, αυτή η προσπάθεια δεν είναι καθόλου απλή, καθώς η ομάδα μάχεται επίμονα με τεχνικές δυσλειτουργίες και φυσικές δυνάμεις για να παραδώσει το χρυσόμαλλο δέρας της: να καταγράψει την αδιαμφισβήτητη και τραγική μετατροπή που συμβαίνει κάτω από τα κύματα. Με μαγευτική φωτογραφία, σασπένς και συγκλονιστικό συναίσθημα, το Κυνηγώντας Κοράλλια είναι μια δραματική αποκάλυψη που θα καθηλώσει κάθε κοινό.

Βρείτε εκπαιδευτικό υλικό εδώ.

5.

Εξηγήσεις (σειρά – επιλεγμένα επεισόδια)

Σε συνεργασία με τη Vox Entertainment, η σειρά αυτή εξετάζει σε βάθος ποικίλα θέματα που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα και απαντά ερωτήματα ως προς τα “τι”, “ποιος”, “πότε”, “πού” και “γιατί”. Κάθε επεισόδιο διερευνά ένα διαφορετικό θέμα της εποχής μας, αγγίζοντας τομείς όπως την πολιτική, την επιστήμη, την ιστορία και την ποπ κουλτούρα και παρουσιάζοντας συνεντεύξεις με μερικούς από τους πιο έγκυρους ειδικούς σε κάθε τομέα.

Βρείτε εκπαιδευτικό υλικό εδώ. 

6.

Ο Δρόμος προς το Κογκρέσο (ταινία)

Στο προκλητικό και καθηλωτικό ντοκιμαντέρ για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 που ανέτρεψε την ισορροπία της εξουσίας Ο Δρόμος προς το Κογκρέσο, τέσσερις μοναδικές γυναίκες της εργατικής τάξης ξεκινούν προεκλογική εκστρατεία και προκαλούν τους ισχυρούς κυβερνώντες. Με αφορμή την τραγωδία που έπληξε την οικογένειά της εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ από το Μπρονξ αναγκάστηκε να κάνει διπλές βάρδιες ως μπαργούμαν για να γλιτώσει το σπίτι της από κατάσχεση. Μετά τον άδικο θάνατο ενός αγαπημένου της προσώπου από ασθένεια που θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί, η Έιμι Βιλέλα δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί τον θυμό που ένιωθε για το σαθρό σύστημα υγείας της Αμερικής. Η νοσοκόμα και πάστορας Κόρι Μπους βγήκε στους δρόμους όταν η γειτονιά της γέμισε με διαδηλωτές και τανκς μετά τον πυροβολισμό ενός άοπλου μαύρου από την αστυνομία. Η κόρη ανθρακωρύχου Πόλα Τζιν Σουέρεντζιν δεν ανεχόταν πλέον να βλέπει τους φίλους και την οικογένειά της να υποφέρουν από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας του άνθρακα.

Βρείτε εκπαιδευτικό υλικό εδώ.

7.

Ο Πλανήτης μας (σειρά)

Αφήγηση: Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο. Η σειρά οκτώ μερών των δημιουργών της βραβευμένης σειράς “Πλανήτης Γη” εξερευνά τα μοναδικά και ανεκτίμητα θαύματα του φυσικού μας κόσμου. Σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, η σειρά “Ο Πλανήτης μας” συνδυάζει φωτογραφία και τεχνολογία που κόβουν την ανάσα με μια μοναδική ματιά που καταγράφει για πρώτη φορά τις ζώνες άγριας φύσης που έχουν απομείνει στον πλανήτη μας και τα ζώα που φιλοξενούνται εκεί. Το φιλόδοξο τετραετές project έχει γυριστεί σε 50 χώρες από όλες τις ηπείρους του κόσμου, με πάνω από 600 μέλη στο συνεργείο, τα οποία κατάφεραν να αποτυπώσουν πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες ώρες σε βίντεο. Το project εστιάζει στην ποικιλομορφία των οργανισμών που κατοικούν στον πλανήτη, από τις απομακρυσμένες άγριες περιοχές του Αρκτικού και τα μυστηριώδη βάθη των ωκεανών έως τα αχανή τοπία της Αφρικής και τις ποικιλόμορφες ζούγκλες της Νότιας Αμερικής.

Βρείτε εκπαιδευτικό υλικό εδώ.

8.

Έμμηνες Ρήσεις (μικρού μήκους)

Σε ένα χωριό έξω από το Δελχί της Ινδίας, γυναίκες πρωτοστατούν σε μια ήρεμη επανάσταση. Αγωνίζονται ενάντια στο βαθιά ριζωμένο στίγμα της έμμηνου ρύσης. Το Έμμηνες Ρήσεις, ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της Ράικα Ζετάμπτσι, αφηγείται την ιστορία τους. Εδώ και πολλές γενεές, οι γυναίκες αυτές δεν είχαν πρόσβαση σε σερβιέτες, γεγονός που προκαλούσε πολλά προβλήματα υγείας, ενώ τα κορίτσια είτε δεν πήγαιναν κάποιες μέρες στο σχολείο είτε το παρατούσαν τελείως. Με την εγκατάσταση όμως στο χωριό μιας ειδικής μηχανής, οι γυναίκες μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν και να εμπορεύονται τις δικές τους σερβιέτες, ανοίγοντας τον δρόμο προς τη χειραφέτηση του γυναικείου φύλου στην κοινότητά τους. Τη μάρκα τους την ονομάζουν “FLY”, γιατί θέλουν οι γυναίκες να “πετούν”. Η “πτήση” τους είναι αποτέλεσμα τόσο της εργασίας κοριτσιών του σχολείου όσο και ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ονόματι “The Pad Project“, που από την άλλη άκρη της Γης, συγκεκριμένα από την Καλιφόρνια, συγκέντρωσε το αρχικό κεφάλαιο για την κατασκευή της μηχανής.

Βρείτε εκπαιδευτικό υλικό εδώ.

9.

Λευκά Κράνη (μικρού μήκους)

Ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Netflix, που διαδραματίζεται στο Χαλέπι, τη Συρία και την Τουρκία στις αρχές του 2016. Με την κλιμάκωση της βίας, το ντοκιμαντέρ Λευκά Κράνη ακολουθεί τρεις εθελοντές διασώστες, οι οποίοι ρισκάρουν τα πάντα, προκειμένου να σώσουν πολίτες οι οποίοι πλήττονται από τον πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα ανησυχούν για την ασφάλεια των δικών τους αγαπημένων προσώπων. Συγκινητικό και γεμάτο εμπνευσμένα μηνύματα, το “Λευκά Κράνη” (σε σκηνοθεσία του προτεινόμενου για Όσκαρ σκηνοθεσίας Ορλάντο φον Άινζιντελ και με παραγωγό την Τζοάνα Νατασεγκάρα) ρίχνει μια ματιά στη φρικιαστική πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι Σύριοι πολίτες, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα, ενώ “ζωγραφίζει” και το αφοπλιστικό πορτρέτο της δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος.

Βρείτε εκπαιδευτικό υλικό εδώ. 

 

10.

Ζάιον Κλαρκ (μικρού μήκους)

Το Ζάιον Κλαρκ είναι το καθηλωτικό πορτρέτο του Ζάιον Κλαρκ, ενός νεαρού παλαιστή που γεννήθηκε χωρίς πόδια και μεγάλωσε σε ανάδοχες οικογένειες. Ο Κλαρκ ξεκίνησε την πάλη στη Δευτέρα Δημοτικού και είχε αντιπάλους τους αρτιμελείς συνομηλίκους του. Η προφανής φυσική πρόκληση εξελίχθηκε σε θεραπευτικό διέξοδο για εκείνον και του προσέφερε μια αίσθηση οικογένειας. Μετακινούμενος από τη μια ανάδοχη οικογένεια στην άλλη, η πάλη παρέμεινε η μοναδική σταθερά κατά την παιδική του ηλικία. Τη σκηνοθεσία του πρωτότυπου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Netflix υπογράφει ο Φλόιντ Ρας.

Βρείτε εκπαιδευτικό υλικό εδώ.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

 

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version