Ο λόγος που θα παραμείνουν ανοιχτά τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία
Πάρα πολλοί αναγνώστες μας έχουν στείλει μηνύματα για τον λόγο που τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά. Οι αντιδράσεις των γονιών είναι πολλές και ο φόβος ακόμα μεγαλύτερος!
Την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα έδωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, όπου εξήγησε γιατί οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μείνουν ανοιχτά τα Δημοτικά Σχολεία.
«Η εισήγηση είναι ότι τα δημοτικά μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά για δύο λόγους:
Πρώτον γιατί τα παιδιά Δημοτικού μεταδίδουν διαφορετικά τον ιό, σε πολύ μικρότερο βαθμό και νοσούν ελαφρότερα από τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Δεύτερον τα παιδιά του Δημοτικού πολύ δύσκολα μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση.
Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας είπε σήμερα κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεών
Ο Τσιόδρας ανέφερε σήμερα στις ανακοινώσεις ότι τα σχολεία στις στις ηλικίες του Δημοτικού προτάθηκαν να μείνουν ανοιχτά, αφού “στις ηλικίες αυτές η διασπορά και η μετάδοση του ιού είναι πολύ μικρή”. Συμπλήρωσε πάντως, ότι με το πέρας των μέτρων “πρώτα θα επανέλθουν τα σχολεία και η εκπαιδευτική μάθηση” και μετά όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες.
Πριν από αυτό, μάλιστα, ο καθηγητής παρουσίασε και έναν πίνακα, ο οποίος δείχνει τις ηλικίες που διαγνώστηκαν θετικές στον ιό τις τελευταίες ημέρες, στον οποίον γίνεται εμφανές ότι το ποσοστό στα παιδιά Δημοτικού είναι εξαιρετικά μικρό:
Σε ερώτημα δημοσιογράφου, ως προς το γιατί τα Γυμνάσια και τα Λύκεια κλείνουν, ενώ τα Δημοτικά παραμένουν ανοιχτά, ο μεν κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι τα σχολεία πρέπει να κλείνουν τελευταία και ότι η μετάδοση λόγω κοινωνικής ζωής είναι μεγαλύτερη στα μεγαλύτερα παιδιά και μικρότερη στα παιδιά Δημοτικού, ενώ είναι γίνεται πολύ καλύτερη η τηλεκπαίδευση στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Ο δε κ. Τσιόδρας είπε: “Είναι τεράστιες οι συνέπειες της διακοπής της εκπαίδευσης στα παιδιά μας και γι’αυτό η επιτροπή διχάστηκε ως προς το τι θα έπρεπε να γίνει με τα σχολεία και καταλήξαμε υπέρ της συνέχισης των μαθημάτων στο Δημοτικό, όχι επειδή έχουμε μεγάλη διασπορά στο μαθητικό περιβάλλον -δεν έχουμε- αλλά για να περιορίσουμε τη μετάδοση. Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν τόσο, αλλά μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την μεταδοτικότητα στην κοινότητα, ειδικά μετά τις ηλικίες των 10-12 ετών, επειδή έχουν περισσότερη κοινωνική ζωή”.
Πρόσθεσε πάντως, ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε κρούσματα στο Δημοτικό. Και στις ΜΕΘ θα δούμε παιδιά με προϋπάρχοντα νοσήματα. Τα δεδομένα στην Ελλάδα, όμως, είναι καλά και παραμένουν καλά και τα παιδιά θα επανέλθουν σύντομα στις τάξεις.”

Τι πιστεύετε;