Site icon paixnidaki.com

Διαβάσαμε 2 από τα ωραιότερα παιδικά λογοτεχνικά βιβλία

Η Πηνελόπη Δέλτα είναι μια συγγραφέας που την έχω μέσα στην καρδιά μου εδώ και χρόνια. Τα βιβλία της μου κράτησαν συντροφιά πριν χρόνια και τώρα τα διαβάζουμε μαζί με τα μεγάλα μου παιδιά!

Ποια είναι όμως η Πηνελόπη Δέλτα;

Η ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια. Ήταν κόρη του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη. Το υλικό και πνευματικό υπόβαθρο που της πρόσφερε η οικογένειά της, η μόρφωση που πήρε αλλά και η προσωπική της ευαισθησία αποτέλεσαν τις βάσεις του πρωτοπόρου και αξιολογότατου λογοτεχνικού έργου της. Τα έργα της πρώτης περιόδου της δημιουργίας της είναι εμπνευσμένα από τη βυζαντινή παράδοση και περιγράφουν τόσο την εθνική όσο και τη θρησκευτική ζωή του βυζαντινού κράτους. Η Πηνελόπη Δέλτα θεώρησε εθνικό καθήκον να φέρει σε επαφή τα Ελληνόπουλα με τους μεγάλους σταθμούς της ελληνικής ιστορίας, τους αγώνες της φυλής μας και τις εθνικές μας παραδόσεις. Έτσι τα έργα της, βασισμένα σε μια τέτοια θεματολογία, τα απευθύνει στα παιδιά, επενδύοντάς τα με μια γλώσσα που μιλούσε στην ψυχή και τη φαντασία τους, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στην παιδική λογοτεχνία και εξυψώνοντας το εθνικό και θρησκευτικό αίσθημα της νεολαίας.

Διαβάστε εδώ — > Οι 7 καλύτερες παιδικές ταινίες που κάθε παιδί πρέπει να δει!

Ακολουθήστε μας στο Instagram και πάρτε μέρος καθημερινά σε διαγωνισμούς!

Χάρισε μας ένα like ♥






Εμείς ξεκινήσαμε το ταξίδι στην παιδική λογοτεχνία με το Παραμύθι χωρίς όνομα και τον Μάγκα, δυο από τα ωραιότερα παιδικά λογοτεχνικά βιβλία κατά τη γνώμη μου! Τα συγκεκριμένα βιβλία που πήρα είναι από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Παραμύθι χωρίς όνομα

Βρείτε το βιβλίο εδώ

Λίγα λόγια

Όταν η Πηνελόπη Δέλτα εξέδιδε το δεύτερο αυτό βιβλίο της, στα 1910, πίσω από τους χαρακτήρες της θεωρήθηκε ότι συμβόλιζε πολιτικά πρόσωπα και συνέδεε τα γεγονότα της αφήγησης με τα σύγχρονά της ιστορικά γεγονότα, μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα πως έναν αιώνα μετά –στις μέρες μας- το βιβλίο δεν έχει χάσει διόλου την επικαιρότητά του.

Η χώρα των Μοιρολατρών που περιγράφεται θυμίζει τις κακοδαιμονίες και κακοτοπιές και της σύγχρονης Ελλάδας. Όμως, όπως συμβαίνει στα παραμύθια αλλά κάποτε και στην ίδια την πραγματικότητα, ο γιος του βασιλιά των Μοιρολατρών, το Βασιλόπουλο, συμβολίζει το νέο άνθρωπο, που οραματίζεται μια καλύτερη χώρα, που παλεύει, που μάχεται με πείσμα και πάθος. Και τελικά τα καταφέρνει. Το βιβλίο παραμένει κλασσικό και επίκαιρο, πρώτα απ’ όλα χάρη στις διαχρονικές αξίες που εκφράζει: αξιοπρέπεια, ήθος, μαχητικότητα.

Πολυτελής έκδοση του κλασικού βιβλίου της Πηνελόπης Δέλτα με πρόλογο από την καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας Μένη Κανατσούλη και εικονογράφηση της βραβευμένης εικονογράφου Αγγελικής Πιλάτη.

 

Μάγκας

Βρείτε το βιβλίο εδώ

Λίγα λόγια

Ένα σκυλί «με καλή ανατροφή» μεταφέρει τις απόψεις του για την οικογένεια που τον έχει, για τον κόσμο των ζώων με τα οποία συνυπάρχει, για την ευρύτερη κοινωνία της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Ένα σκυλί, λοιπόν, με ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά και με ανθρώπινη φωνή και σκέψη, βλέπει, σχολιάζει και φιλοσοφεί. Μιλά μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο θέλοντας να κάνει έτσι ακόμη πιο πειστική την εντύπωση (και) της ανθρώπινης υπόστασης του πρωταγωνιστή του βιβλίου. Ο Μάγκας, που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1935, συνεπαίρνει τον αναγνώστη, ο οποίος μαθαίνει για σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως την Επανάσταση του 1821, τον «ατυχή» πόλεμο του 1897, καθώς και τον Μακεδονικό Αγώνα.

Με προλογικό σημείωμα της Καθηγήτριας Παιδικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ, κ. Μένης Κανατσούλη

Το βιβλίο συνοδεύεται από εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή. Περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στην τελευταία σελίδα του βιβλίου.

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version