Site icon paixnidaki.com

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διαχειριστεί το άγχος;

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διαχειριστεί το άγχος;

Πολλές φορές βλέπω το παιδί μου να αλλάζει συμπεριφορά, να κάνει πράγματα που δεν έχω συνηθίσει, να αποφεύγει καταστάσεις, να κλαίει χωρίς λόγο ή να φωνάζει στα καλά καθούμενα.

Ως μαμά ή μπαμπάς ανησυχώ είναι η αλήθεια.

Ποιες είναι οι συμβουλές του ειδικού για την περίπτωση που παρατηρώ συμπεριφορές που υποδεικνύουν άγχος στο παιδί μου;

1. Καταρχάς προσπαθήστε να εντοπίσετε και να κατανοήσετε την πηγή του προβλήματος.

Συζητάω με το παιδί και διερευνώ.
Ακούω προσεκτικά και με κατανόηση το κάθε τι που μοιράζεται μαζί μου χωρίς καμία επικριτική διάθεση. Δεν μειώνω την εμπειρία του! Είναι εξίσου σημαντική με όλων μας!

2. Προσπαθήστε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες που εκφράζει.

Αν π.χ. μου λέει “μου λείπεις, μαμά”, δεν το αντικρούω παρά φροντίζω την ανάγκη του, με το να περνάω πιο πολύ και πιο ουσιαστικό χρόνο μαζί του.
Όταν μιλάμε οι δυο μας δεν βλέπω τηλεόραση, ας πούμε, ούτε μαγειρεύω.
Του δίνω την αναπόσπαστη προσοχή μου.

3.Αποφορτίστε το πρόγραμμα του παιδιού αν είναι πολύ βαρύ.

Το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές του ανάγκες. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε το πρόγραμμα του με χιλιάδες δραστηριότητες και πληροφορίες. Μην ξεχνάτε ότι ένα παιδί χρειάζεται χρόνο για παιχνίδι και χαλάρωση. Αφήστε του ελεύθερο χρόνο, αφήστε το να βαρεθεί και να βρει μόνο του τι θα κάνει.

4. Ωθήστε τα σε σπορ και εικαστική δημιουργία.

Και τα δύο αυτά είναι δραστηριότητες που βοηθούν στην διοχέτευση αλλά και στην διαχείριση του άγχους. Πάντα χωρίς υπερβολές η σωματική άσκηση – με μορφή παιχνιδιού στις μικρότερες ηλικίες – κι η καλλιτεχνική δημιουργία δίνουν στο παιδί διέξοδο για την πίεση που αισθάνεται, και βρίσκει πιο εποικοδομητικούς τρόπους να εκφράσει αυτό που νιώθει.

5. Παρατηρήστε τον εαυτό σας και τον σύντροφο σας.

Αν εσείς είστε άνθρωποι αγχώδεις και διαχειρίζεστε την καθημερινότητα με ένταση τότε αυτό περνάει στα παιδιά. Πολύ απλά αντιγράφουν το παράδειγμα που βιώνουν· είναι σαν να τους λέμε “να έτσι κάνουμε όταν συμβαίνει αυτό”. Τους μαθαίνουμε λοιπόν την αγχωτική διαχείριση των συνθηκών.

6. Ξεχάστε τις προσδοκίες και τις συγκρίσεις με τα άλλα παιδιά κι εστιάστε στην ουσία και στο δικό σας παιδί.

Οι προσδοκίες των γονέων μεταφράζονται σε απαιτήσεις που κάνουν τα παιδιά άτομα πολύ αυστηρά με τον εαυτό τους, και κάτι τέτοιο είναι μία από τις κύριες αιτίες του άγχους. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και δεν οδηγεί πουθενά το να συγκρίνουμε
τον έναν με τον άλλον. Ασχοληθείτε ενεργά με τα χαρίσματα του δικού σας παιδιού και την μοναδικότητα του και τονώστε του την αυτοπεποίθηση. Πιστεύοντας εσείς σε αυτό το βοηθάτε να πιστέψει στον εαυτό του και να αντλεί δύναμη από εκεί!

7. Εστιάστε στα συναισθήματα του, τι το κάνει χαρούμενο και βοηθήστε το να εντάξει την επιθυμία του μέσα σε οροθετημένα πλαίσια ικανοποίησης αναγκών.

Αφήστε στην άκρη τις δικές σας προβολές – ως γονείς όλοι κάνουμε – κι εστιάστε στο παιδί σας. Τι χρειάζεται και ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος να το ικανοποιήσει; Όταν εσείς ακούσετε τις πραγματικές ανάγκες του παιδιού και γίνετε συμμέτοχος στην λύση τότε το παιδί αισθάνεται ασφάλεια κι ηρεμία. Το αντίθετο του άγχους!

Σε περίπτωση που χρειαστεί επισκεφθείτε έναν ειδικό και ξεκινήστε μία διαδικασία ψυχοεκπαίδευσης, και ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων, που αφορούν στο παιδί αλλά και στους γονείς.

Διαβάστε και αυτό : Παιδί και άγχος – Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις

 


Μετά από 20 σχεδόν χρόνια ενασχόλησης με τον άνθρωπο είμαι πεπεισμένη ότι είμαστε η σύνθεση αυτού που γεννιόμαστε και αυτού που γινόμαστε. Σπούδασα Ψυχολογία (Bachelor of Science Psychology, University of La Verne California) και έκανα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές (MSc) στην Συμβουλευτική Ψυχολογία με έμφαση στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Προσέγγιση (MSc Psychological Sciences and Counselling, Teesside University). Ακολούθησε εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία και περαιτέρω στις εξαρτήσεις, στο ζευγάρι και την οικογένεια, και στην γονιμότητα. Είμαι επίσης θεραπεύτρια Ρέϊκι με τον βαθμό του δασκάλου (Master), κάνω συνεδρίες θεραπείας Ρέϊκι και οργανώνω σεμινάρια εκπαίδευσης. Συνεργάζομαι με τηλεοπτικές εκπομπές, περιοδικά, bloggers και ιδιώτες ιατρούς και ιατρικά κέντρα.

Όταν πριν 12 χρονια έγινα κι εγώ μανούλα συνειδητοποίησα βιωματικά την αλλαγή στην ποιότητα ζωής μας, το κενό στην εκπαίδευση γονέων αλλά και την δίψα μας για εφικτές και πρακτικές συμβουλές. Από τότε ασχολούμαι εντατικά με τις οικογένειες και τα ζευγάρια, με την ψυχοεκπαίδευση γονέων αλλά και με το πως να ζούμε όλοι μαζί την ζωή που ονειρευόμαστε· πως να κάνουμε εφικτή την θεωρία!

Πιστεύω στην δύναμη της αγάπης και του ανθρώπου και στην επένδυση μας στον ίδιο μας τον εαυτό. Με καθοδήγηση και δέσμευση μπορείς πάντα να πετύχεις τον στόχο σου! Μου αρέσει πολύ η εργασία μου και νιώθω απέραντη χαρά όταν αποδίδει ο κόπος που καταβάλλουν οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι μου για τον εαυτό τους! Είναι εξάλλλου η ζωντανή απόδειξη ότι λύσεις υπάρχουν και “δουλεύει αν το δουλέψεις”!

Στόχος μου η ισορροπία κι η ολιστική ευημερία του ατόμου και κατ’ επέκταση όλης της οικογένειας!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο info@rootsandroutes.gr 

& εδώ www.rootsandroutes.gr

 

Οι συνεδρίες (ατομικές ή ομαδικές) γίνονται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, και φυσικά διαδικτυακά!”

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version