Site icon paixnidaki.com

Πως να μάθω στο παιδί μου να κυκλοφορεί στο δρόμο

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα τα παιδιά δεν μπορούν να διασχίσουν με απόλυτη ασφάλεια έναν δρόμο μέχρι και τα 14 χρόνια τους. Είναι πραγματικά απίστευτο αν σκεφτείτε ότι παίζουν στα δάχτυλά τους ηλεκτρονικές συσκευές και έχουν γνώσεις που εμείς στην ηλικία τους ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αυτό που στα δικά μας μάτια φαντάζει τόσο εύκολο.

Η αντιληπτική ικανότητα όμως και οι κινητικές δεξιότητες ενός παιδιού δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως έως τα 14 του, με συνέπεια να μην μπορεί να διασχίσει με απόλυτη ασφάλεια έναν δρόμο πριν από αυτή την ηλικία.

Ακολουθήστε μας στο Instagram και πάρτε μέρος καθημερινά σε διαγωνισμούς!

Χάρισε μας ένα like ♥

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε εμείς οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν όσο γίνεται καλύτερα να κυκλοφορούν στο δρόμο;

Ο πιο εύκολος τρόπος  για να μάθω στο παιδί μου να κυκλοφορεί στο δρόμο είναι το παιχνίδι!


Το παιχνίδι είναι ένα καταπληκτικό μέσο για να έρθουμε πιο κοντά στα παιδιά μας, να αλληλεπιδράσουμε και να τους μάθουμε τον κόσμο γύρω μας. Όταν το παιδί μας είναι μικρό, αποτελεί ίσως το πιο βασικό μέσο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του σε βασικούς τομείς.

Για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η ασφάλεια των παιδιών μας πρέπει να επιστρατεύσουμε όλους τους τρόπους!

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου επιτραπέζια παιχνίδια είναι τα Learning Tube. Είναι από τα λίγα επιτραπέζια παιχνίδια που μπορούν να παίξουν παιδάκια από 3 χρονών μέχρι και ενήλικες.

Τα πρώτα διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια όπου όλοι συμμετέχουν ενεργά και αποκομίζουν ουσιαστικές γνώσεις, χρήσιμες για μια ζωή!

Όταν ανακάλυψα λοιπόν ότι τα Learning Tube έβγαλαν νέο παιχνίδι για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ενθουσιάστηκα!

Το παιχνίδι λέγεται Κ.Ο.Κ. για τους Οδηγούς του Κόσμου!

Το παιχνίδι «Κ.Ο.Κ. για τους Οδηγούς του Κόσμου» είναι ένα από τα παιχνίδια της σειράς Learning Tube και αποτελεί μια συλλογή 63 σημάτων οδικής κυκλοφορίας και της σημασίας τους, η γνώση των οποίων επιβάλλεται για την ασφαλή οδήγηση στα οδικά δίκτυα του Κόσμου.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι η γνώση των βασικών σημάτων και κανόνων του Κ.Ο.Κ. στα παιδιά, ώστε να εξοικειωθούν από νωρίς με τους κανόνες που προτάσσει η νομοθεσία για την ορθή οδηγική συμπεριφορά και ταυτόχρονα η απόκτηση ορθής οδηγικής κουλτούρας και κυκλοφοριακής παιδείας, που θα συμβάλει στην δημιουργία ευσυνείδητων οδηγών στο μέλλον.

Το παιχνίδι αποτελεί μια ευκαιρία και για τους μεγαλύτερους, παλιούς και νέους οδηγούς, ώστε να ξεσκονίσουν τις γνώσεις τους!

Πως να παίξουμε μ’ αυτό το παιχνίδι και να μάθουμε στο παιδί να κυκλοφορεί στο δρόμο.


Αρχικά μπορούμε να παρατηρήσουμε τις κάρτες και να ρωτήσουμε τι πιστεύουν τα παιδιά. Αφού μας απαντήσουν γυρνάμε και διαβάζουμε δυνατά. Είναι αυτό που πίστευαν;

Στη συνέχεια βάζουμε 3 κάρτες πάνω στο τραπέζι και ζητάμε από το παιδί να μας δώσει την κάρτα που του είπαμε ή να τις βάλει σε μια συγκεκριμένη σειρά.

Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα βάζουμε περισσότερες κάρτες στο τραπέζι και ο μικρότερος κάθε φορά παίκτης πιάνει μια κάρτα στα χέρια του και ρωτάει τον επόμενο. Νικητής είναι αυτός που θα μαζέψει τις περισσότερες κάρτες.

Φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το ζάρι που έχει μέσα το παιχνίδι και να απογειώσουμε το παιχνίδι μας. Αυτός ο τρόπος είναι για πιο μεγάλα παιδιά αλλά και για ενήλικες.

Αν όμως θέλετε να παίξετε και εκτός σπιτιού σας έχω τη λύση.


Μπορείτε να πάρετε το κουτί μαζί σας στη βόλτα, είτε με τα πόδια, είτε με το αυτοκίνητο. Σ αυτό θα σας διευκολύνει και το μέγεθος του παιχνιδιού που είναι κυλινδρικό και εύκολο να μεταφερθεί ακόμα και στην παραλία!

Όταν είστε πεζοί βρείτε τα σήματα που υπάρχουν στον δρόμο και αντιστοιχήστε με τις κάρτες σας. Παρατηρήστε λίγο το σημείο που στέκεστε, πόσοι οδηγοί παραβιάζουν τα σήματα και πόσοι πεζοί;

Μέσα στο αυτοκίνητο αφήστε τα παιδιά να σας λένε όλα τα σήματα που βλέπουν στον δρόμο.

Και τέλος αν το παιδί σας οδηγεί ποδήλατο κάντε μια βόλτα μαζί του στο δρόμο και παρατηρήστε όλα τα σήματα που θα δείτε.

Το παιχνίδι Κ.Ο.Κ. για τους Οδηγούς του Κόσμου, όπως και τα υπόλοιπα φυσικά της σειράς, είναι ιδανικά ακόμα και για τη σχολική τάξη.



Μπορείτε να βρείτε τα learning Tube σε επιλεγμένα καταστήματα, ανακαλύψτε εδώ το κοντινότερο σ εσάς κατάστημα.

Με ποιους άλλους τρόπους μπορώ να μάθω στο παιδί μου να κυκλοφορεί στο δρόμο ;


Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας για να τα βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε είναι αρχικά να δώσουμε εμείς το σωστό παράδειγμα. Δεν γίνεται  για παράδειγμα ο γονιός να παραβιάζει όταν οδηγεί τον κόκκινο σηματοδότη και μετά να κάνει κήρυγμα για το πως να διασχίσει το παιδί το δρόμο.

Σας παραθέτω και τις συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία.

1. Αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή, που πρέπει να ακολουθεί το παιδί σας, για να φθάσει και να επιστρέψει από το σχολείο του.
2. Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακίνδυνη. Ελέγξετε πολλές φορές το δρομολόγιο για το σχολείο του παιδιού σας. Όταν καταλήξετε στην πιο κατάλληλη διαδρομή, φροντίστε να τη διανύσετε πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.
3. Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά-σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.
4. Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.
5. Μάθετε στο παιδί σας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.
6. Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
7. Μάθετε στο παιδί σας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου δεξιά και αριστερά.
8. Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.
9. Αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες (οδικά σήματα), ενημερώστε άμεσα τους αρμόδιους φορείς.

 

Πότε να αρχίσω να μιλάω στο παιδί μου για το πως πρέπει να κυκλοφορεί στο δρόμο;


Από την πρώτη στιγμή που θα αρχίσουμε να κυκλοφορούμε με το παιδί μας στον δρόμο είναι η ιδανική ηλικία. Ακόμα και αν αυτό είναι στο καρότσι πρέπει να του μιλάμε και να εξηγούμε τι κάνουμε. Γιατί σταματάμε για παράδειγμα στο φανάρι, γιατί κοιτάμε δεξιά και αριστερά πριν περάσουμε απέναντι.

Μην σκεφτείτε ποτέ ότι είναι πολύ μικρό ένα παιδί για να του μιλήσετε και να το καθοδηγήσετε. Και μην ξεχνάτε τις περισσότερες πληροφορίες τα παιδιά τις αφομοιώνουν καλύτερα μέσα από παιχνίδι.

Να παίζετε και να χαίρεστε όλοι μαζί!

Σας φιλώ

Γιούλη

 

 

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version