Site icon paixnidaki.com

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορωνοϊό

Με το κλείσιμο των σχολείων, την ακύρωση εκδηλώσεων και το λουκέτο στις επιχειρήσεις, τα παιδιά πιθανόν να έχουν ερωτήσεις και ανησυχίες σχετικά με τον ιό Covid-19. Αυτό το θέμα συζήτησης μπορεί να είναι δύσκολο προς τα παιδιά όταν κι εμείς οι ίδιοι/ες έχουμε τις ίδιες ερωτήσεις και ανησυχίες. Θα συμφωνήσουμε όλοι/ες στη διαπίστωση ότι τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ασφαλή κι όχι ανήσυχα. Κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος ρόλος των μεγάλων.

Δεν είμαι γιατρός κι ούτε έχω κάποιες ειδικές γνώσεις σχετικά με την πανδημία. Δεν είμαι επιστήμων και ούτε ψυχολόγος. Ωστόσο, προτείνω κάποια tips αναφορικά με την εμπειρία που έχω στα παιδιά για το πώς πρέπει να τους συμπεριφερθούμε σε περιπτώσεις που κάτι σοβαρό συμβαίνει και θα πρέπει να τα ενημερώσουμε κατάλληλα ώστε να μην πανικοβληθούν.

Οι λέξεις κλειδιά είναι οι εξής: Ειλικρίνεια, όχι πανικός, αίσθημα ασφάλειας.

Αρχικά, παραμείνετε ψύχραιμοι/ες.


Ναι, ξέρω. Εύκολο να το λέμε αλλά δύσκολο να το κάνουμε. Όμως τα παιδιά έχουν αρκετά υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και «πιάνουν στον αέρα» οποιοδήποτε συναίσθημα. Αν δείχνετε, λοιπόν, πανικοβλημένοι/ες ή αγχωμένοι/ες θα πανικοβληθούν κι εκείνα.

Αναγνωρίστε τις ανησυχίες τους και δώστε τους να καταλάβουν ότι μία μικρή ανησυχία είναι εντάξει να υπάρχει.


Ωστόσο, είναι σημαντικό για εκείνα να ξέρουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ενημερώστε τα παιδιά ότι οι άνθρωποι δουλεύουν πολλοί σκληρά για να φτιάξουν τα πράγματα και για να γυρίσουμε όλοι/ες στους κανονικούς μας ρυθμούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι μεγάλοι/ες δουλεύουν μαζί πολύ σκληρά για να σιγουρευτούν ότι τα παιδιά είναι και θα είναι ασφαλή.

Μπορεί να υπάρχουν παιδιά που δεν ενδιαφέρονται να ρωτήσουν κάτι περί της πανδημίας του 2020. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίξουμε κάποιο θέμα συζήτησης εμείς. Όμως, υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται απαντήσεις.

Να είστε ειλικρινείς αλλά όχι τρομακτικοί με τις απαντήσεις σας. Περιορίστε την έκθεση σε τηλεοπτικές αναφορές και κοινωνικά μέσα καθώς το ποσοστό μόλυνσης όλο και αυξάνεται.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ηρεμήσετε τα παιδιά


Να τους δώσετε να καταλάβουν ότι έχουν ένα μέρος του ελέγχου.

Να τα βοηθήσετε να αισθάνονται ότι μπορούν να προστατεύσουν όχι μόνο τα ίδια – αλλά και άλλους ανθρώπους.

Πείτε τους ότι όταν ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, αυτό βοηθά και τους άλλους να παραμείνουν ασφαλείς, αφού έτσι το παιδί δεν θα εξαπλώσει τον ιό.

Εξηγήστε τους ότι έχουν ήδη αρρωστήσει με παρόμοιες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, και ότι έχουν αναρρώσει πλήρως.

Ο κορωνοϊός είναι πιθανό να τους επηρεάσει με τον ίδιο τρόπο.

Είναι σημαντικό να κάνουμε τα παιδιά να αισθάνονται ότι η ζωή τους δεν έχει διαταραχθεί πολύ. Καθιερώνουμε μια καθημερινή ρουτίνα στο σπίτι και ακολουθούμε τις κανονικές μας δραστηριότητες όπως π.χ. η εξάσκηση στο πιάνο, τα φύλλα εργασίας για επανάληψη των μαθημάτων, η ώρα για ύπνο, η μαγειρική μαζί ή ακόμα και να παίζετε στην αυλή. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέτετε νέες δραστηριότητες στο σπίτι την ίδια ώρα κάθε μέρα, όπως βίντεο συνομιλίας με τη γιαγιά και τον παππού ή με φίλους/ες των παιδιών, κάντε χειροτεχνίες, κ.λπ.

Το να είμαστε μακριά από τους/τις φίλους/ες και την οικογένειά μας δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό και δεν αρέσει σε κανέναν…

Αλλά μένοντας σπίτι, τα παιδιά και οι οικογένειες βοηθούν τη μείωση της διασποράς του ιού. Ας ονειρευτούμε όλοι/ες μαζί την ημέρα που θα βγούμε στους δρόμους για να αγκαλιαστούμε, την ημέρα που θα ταξιδέψουμε ξανά, που θα μπορούμε να βρεθούμε με τα άτομα που αγαπάμε και να απολαύσουμε μαζί απλά καθημερινά πράγματα που πριν τα θεωρούσαμε όλοι/ες δεδομένα… Λοιπόν, τίποτα δεν είναι δεδομένο!

Μείνετε σπίτι, μείνετε ασφαλείς!

 

Τσακκίρη Κατερίνα

Νηπιαγωγός

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version