Πώς να παίξεις Uno με 6 διαφορετικούς τρόπους
Αν έχετε μία τράπουλα UNO στο σπίτι ή στην τσάντα σας τότε δε θα βαρεθείτε ποτέ!
Υπάρχουν κι άλλα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με τις κάρτες UNO εκτός από τον κλασικό τρόπο. Το UNO μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό εργαλείο για τα μαθηματικά σε όλες τις ηλικίες. Από τα προνήπια-νήπια, που τώρα ξεκινάνε το ταξίδι τους στα μαθηματικά, μέχρι τα μεγαλύτερα παιδιά, που κάνουν πιο περίπλοκες πράξεις. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε διάφορα παιχνίδια που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί με το UNO,
Αρχικά, αφαιρούμε από την τράπουλα τις κάρτες που δείχνουν κάποια ενέργεια (+2, +4, αλλαγή χρώματος, αντιστροφή σειράς, απαγορευτικό) και αφήνουμε μόνο τις κάρτες με τους αριθμούς. Για τα προνήπια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους αριθμούς μέχρι το 5. Για νήπια και μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιήστε και τα υπόλοιπα νούμερα. Αλλά και πάλι, είναι καθαρά στη δική σας κρίση και στις δυνατότητες του κάθε παιδιού.
Πώς να παίξεις Uno με παιδιά από 2 ετών:
1ο παιχνίδι
Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να διαχωρίζουν τα χρώματα. Επομένως, μία ωραία ιδέα θα ήταν η ταξινόμηση καρτών σύμφωνα με το χρώμα τους. Βρείτε ένα τάπερ, πιάτο, κομμάτι χαρτί, ποτήρι κ.λπ. σε χρώματα κόκκινο, κίτρινο, μπλε και πράσινο και αφήστε τα παιδιά να ξεχωρίσουν τις κάρτες σύμφωνα με το χρώμα τους!
2ο παιχνίδι
Μία άλλη ιδέα ταξινόμησης είναι σύμφωνα με τον αριθμό. Πάρτε τις κάρτες από το 1 έως τον αριθμό που επιθυμείτε σε όλα τα χρώματα και ανακατέψτε τις κάρτες. Έπειτα, αφήστε το παιδί να βάλει σε σειρά τους αριθμούς σύμφωνα με τον αριθμό & το χρώμα!
3ο παιχνίδι
Ένα άλλο παιχνίδι είναι η αντιστοίχιση αριθμού και ποσότητας. Ανακατεύουμε τις κάρτες και ζητάμε από το παιδί να τραβήξει μία κάρτα. Έπειτα, τοποθετεί πάνω στην κάρτα τόσα μανταλάκια όσα και ο αριθμός. Αυτή η άσκηση, ενισχύει επίσης και την λεπτή κινητικότητα των παιδιών!
4ο παιχνίδι
Το memory game ή αλλιώς παιχνίδι μνήμης είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό παιχνίδι για όλες τις ηλικίες ανεξαιρέτως! Επιλέξτε αρχικά 3 αριθμούς (π.χ. 1,2,3) σε όλα τα χρώματα (κόκκινο, μπλε, κίτρινο, πράσινο) ώστε να έχετε συνολικά 12 κάρτες. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις κάρτες ανάποδα σαν ένα τετράγωνο. Αναποδογυρίστε μία και προσπαθήστε να βρείτε το ζευγάρι της. Μόλις το βρείτε παίρνετε το ζευγάρι. Θα κερδίσει ο παίκτης που θα έχει βρει τα περισσότερα ζευγάρια αριθμών.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να βρίσκουν ζευγαράκια αριθμών. Μπορούν να παίξουν από 2 παιδιά και πάνω και ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας που επιθυμείτε, προσθέτετε περισσότερους αριθμούς. Στο τέλος κερδίζει το άτομο που βρήκε τα περισσότερα ζευγάρια. Έχει πολλή πλάκα και βοηθάει και εμάς τους μεγαλύτερους/ες με την εξάσκηση μνήμης!
Πώς να παίξεις Uno με παιδιά δημοτικού.
5ο παιχνίδι
Ζωγραφίζουμε σε ένα χαρτί τα σύμβολα μεγαλύτερο (>) , μικρότερο (<) και ίσο (=). Χωρίζουμε τις κάρτες σε δύο στοίβες. Το παιδί τραβάει μία κάρτα από κάθε στοίβα. Ανάλογα με τους αριθμούς που θα τραβήξει τοποθετεί τις κάρτες στην αντίστοιχη θέση όπως στην εικόνα:
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με άλλες πράξεις! Πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός…
6ο παιχνίδι
Βρες το 10 ονομάζεται το επόμενο παιχνίδι. Μοιάζει με το παιχνίδι μνήμης, ωστόσο θα πρέπει το παιδί να φτιάξει ζευγαράκια του 10. Γι’ αυτό το παιχνίδι θα χρειαστείτε τις κάρτες; 1,2,3,4,5 (x2 φορές),6,7,8,9 του ίδιου χρώματος. Αναποδογυρίζετε τις κάρτες και οι παίκτες θα πρέπει να εντοπίζουν ζευγαράκια του 10. Για να γίνει πιο ενδιαφέρον βάλτε αριθμούς από 2 διαφορετικά χρώματα. Σε αυτή την περίπτωση οι παίκτες θα πρέπει να βρουν ζευγαράκια του 10 αλλά του ίδιου χρώματος.
Αυτά ήταν τα διαφορετικά παιχνίδια με το UNO ! Μην ξεχνάτε ότι είναι ενδεικτικά και μπορείτε να τα διαμορφώσετε και να τα διαφοροποιήσετε ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε παιδιού.
Βρείτε το κλασικό παιχνίδι Uno εδώ και το Uno Deluxe εδώ
Καλή διασκέδαση!
Τι πιστεύετε;