Site icon paixnidaki.com

Πανεύκολη συνταγή για ψωμί χωρίς μαγιά και προζύμι

Δεν είχα καταλάβει την έλλειψη της μαγιάς στα σούπερ μάρκετ μέχρι που χρειάστηκα για μία συνταγή και δεν βρήκα πουθενά… Και λέω δε μπορεί… Θα υπάρχει κι άλλος τρόπος! Κάπως θα μπορέσω να αντικαταστήσω τη μαγιά. Κι όμως, τελικά υπάρχει! Η μαγιά φουσκώνει το ψωμάκι μας. Χρησιμοποιείται, δηλαδή, σαν διογκωτικός παράγοντας κατά το ψήσιμο έπειτα από κάποια χημική αντίδραση. Ωστόσο, την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και η μαγειρική σόδα αρκεί να συνδυαστεί με κάτι όξινο. Σε αυτή την περίπτωση το όξινο που χρησιμοποίησα ήταν το βουτυρόγαλα (buttermilk) το οποίο έφτιαξα πρόχειρα στο σπίτι με μόνο δύο υλικά! Βλ. συνταγή για λεπτομέρειες.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το ψωμί χωρίς μαγιά είναι:

Για το βουτυρόγαλα:

Εκτέλεση για το buttermilk ή βουτυρόγαλα:

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε μισό φλιτζάνι γάλα φρέσκο αποβουτυρωμένο και μισό φλιτζάνι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν καλά τα δύο υλικά. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Εκτέλεση συνταγής για το ψωμί χωρίς μαγιά:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στον αέρα.
  2. Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά.
  3. Αφού περάσουν τα 15 λεπτά προσθέτουμε το buttermilk και ζυμώνουμε. Θα δείτε ότι το ζύμωμα θα πάρει ελάχιστη ώρα γιατί τα υλικά δένουν πολύ εύκολα μεταξύ τους. Σε περίπτωση που επιλέξετε να βάλετε μέσα σπόρους ή βρώμη, ρίξτε μέσα στο μείγμα περίπου μισό φλιτζάνι.
  4. Τοποθετούμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί και φτιάχνουμε τη ζύμη μας σαν μία μπάλα η οποία θα έχει πάχος περίπου τα 2εκ και χαράζουμε με το μαχαίρι ένα Χ. Αν το επιθυμείτε, πασπαλίστε από πάνω σπόρους ή βρώμη.
  5. Βάζουμε το ψωμάκι μας στο φούρνο για 20 λεπτά. Έπειτα τα 20 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
  6. Όταν το βγάλετε από το φούρνο περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν το κόψετε.

Το ψωμί χωρίς μαγιά θα μοιάζει με το χωριάτικο σαν αυτό που τρώμε όταν πηγαίνουμε στη γιαγιά! Με βούτυρο και μέλι, είναι σκέτη κόλαση…

Μυρίζει πολύ όμορφα και είναι πολύ γευστικό! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε. Αν θέλετε μεγαλύτερη ποσότητα απλά αυξήστε τις δόσεις στα υλικά ανάλογα. Εγώ επέλεξα να κάνω μία μικρή ποσότητα αρχικά διότι ήμουν επιφυλακτική για το αποτέλεσμα αλλά να που με διέψευσε!

Δοκιμάστε, δημιουργήστε, πειραματιστείτε !

Δείτε και αυτή την συνταγή για ψωμί χωρίς καθόλου ζύμωμα!

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version