Site icon paixnidaki.com

Συνταγή για ψωμί χωρίς καθόλου ζύμωμα!

Συνταγή για ψωμί

Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ήμουν μικρό παιδάκι, θυμάμαι έντονα τη μυρωδιά του ξυλόφουρνου στο χωριό και τη χρυσοχέρα γιαγιά μου. Θυμάμαι που κάθε Κυριακή ξυπνούσε χαράματα για να φτιάξει ένα τεράστιο ψωμί για την εβδομάδα και ένα μικρό για να το φάμε ζεστό μόλις βγει από τον φούρνο με βούτυρο και μέλι.

Τη θυμάμαι να ζυμώνει μπροστά από μια τεράστια λεκάνη και να αναστενάζει, είχε και την καρδιά της βλέπεις, αλλά εκείνη συνέχιζε ακάθεκτη, σημασία είχε μόνο να μας ταΐσει.

Η συνταγή για ψωμί που θα σας δώσω γίνεται σε μόλις 5 λεπτά. Μπορεί να μην είναι το ίδιο με το ψωμί της γιαγιάς μου αλλά σας υπόσχομαι ότι μόλις το φτιάξετε θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας, τα παιδιά σας θα τρέξουν κοντά σας και εσείς θα πρέπει απαραιτήτως να τους δώσετε την πρώτη φέτα ζεστού ψωμιού να τη φάνε με βούτυρο και μέλι. Το υπόλοιπο τυλίξτε το ευλαβικά σε μια καθαρή πετσέτα και θα έχετε ψωμί σίγουρα για τις επόμενες 3 μέρες.

 

Συνταγή για ψωμί

Υλικά

700ml χλιαρό νερό

2 φακελάκια μαγιά ξηρή

1 κ.σ ζάχαρη

4κ.σ. ελαιόλαδο

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.σ. αλάτι

 

Εκτέλεση

Σ ένα μεγάλο μπολ βάλτε το νερό μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά και αφήστε για τουλάχιστον 5 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.

Στη συνέχεια ρίξτε το λάδι, ανακατέψτε το μ’ ένα πιρούνι, μετά βάλτε το αλεύρι και στο τέλος από πάνω το αλάτι.

Ανακατέψτε ξανά μ ένα πιρούνι για λίγο μόνο, μέχρι να μη βλέπετε καθόλου αλεύρι.

Αυτό ήταν! Το ζυμάρι σας είναι έτοιμο, αλήθεια! Μπορεί να σας φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, θα σας κολλάει αν το πιάσετε στα χέρια σας αλλά είναι έτοιμο!

Θα φαίνεται κάπως έτσι…

Κλείστε με καπάκι το μπολ σας και αφήστε το στο ψυγείο (ναι στο ψυγείο) για τουλάχιστον 2 ώρες. Μπορείτε να το αφήσετε και όλο το βράδυ αν θέλετε το ίδιο είναι!

Όταν ανοίξετε το καπάκι θα αντικρίσετε αυτό!

Έπειτα ανάψτε τον φούρνο σας στους 180 – 200 (αναλόγως το φούρνο) και βάλτε μέσα μια άδεια γάστρα για μισή ώρα, ναι άδεια εντελώς ούτε λάδι, ούτε τίποτα άλλο. Θέλουμε μόνο η γάστρα να  καίει όταν θα μπει το ψωμί.

Στη συνέχεια βγάλτε το ζυμάρι από το ψυγείο, ρίξτε λίγο αλεύρι από πάνω, ίσα ίσα για να μην κολλάει στα χέρια και σχηματίστε ένα καρβέλι ψωμιού.

Προσοχή μην το ζυμώσετε ξανά με το αλεύρι, θα το βάλετε μόνο γύρω γύρω και θα φαίνεται κάπως έτσι.

Τοποθετήστε το καρβέλι σας μέσα στην καυτή γάστρα.

Θα το ψήσετε με κλειστό καπάκι για 30 λεπτά και άλλα 30 λεπτά χωρίς καπάκι στους 200 με 180 (αναλόγως τον φούρνο).

Το ψωμάκι σας είναι έτοιμο, αχνιστό και μυρίζει όλο το σπίτι καλή σας όρεξη!

Τη συνταγή αυτή την είδα για πρώτη φορά από τη φίλη μου Έφη workingmoms.gr . Έφη μου περιμένω και άλλες τέτοιες συνταγές♥

Προειδοποίηση! Αυτή η συνταγή για ψωμί είναι εθιστική!

Σας φιλώ

Γιούλη

 

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version