Site icon paixnidaki.com

Νονά ξέρεις τι συμβολίζουν όλα τα στοιχεία της βάφτισης;

Νονά ξέρεις τι συμβολίζουν όλα τα στοιχεία της βάφτισης;

Η βάφτιση δεν είναι απλώς μια γιορτή, αποτελεί ένα από τα επτά μυστήρια του Χριστιανισμού που συμβολίζει την είσοδο του πιστού στην Εκκλησία και την καθάρσή του από το προπατορικό αμάρτημα.

Ετυμολογική ανάλυση της λέξης «βάπτιση», δείχνει πως προέρχεται από το ρήμα βάπτω που σημαίνει «βυθίζω, καταδύω, βουτάω».

Ακολουθήστε μας στο Instagram και πάρτε μέρος καθημερινά σε διαγωνισμούς!

Χάρισε μας ένα like ♥

Κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια,

όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, το μυστήριο του βαπτίσματος τελείται σε ποτάμια και πηγές νερού. Ο βαπτιζόμενος έχει προηγουμένως κατηχηθεί στις αρχές του Χριστιανισμού και η βάπτισή του και η ένταξή του στο σώμα της εκκλησίας αποτελούν συνειδητή απόφαση.

Ωστόσο, από τον 6ο αιώνα, τα μεγάλα ποσοστά της παιδική θνησιμότητας έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση του νηπιοβαπτισμού, ο οποίος γενικεύεται κατά τον 13ο αιώνα. Από τότε μέχρι τις μέρες μας το μυστήριο της βάπτισης λαμβάνει χώρα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του βρέφους, που εντάσσεται στους κόλπους της εκκλησίας με απόφαση των γονιών του και διδάσκεται την ορθόδοξη πίστη από τον ανάδοχο του ή αλλιώς τη νονά και τον νονό. Με την απαγγελία του συμβόλου της Πίστης ο ανάδοχος και ο νεοφώτιστος συντάσσονται με το Χριστό, ενώ στην τελετή δεσπόζουν οι εξορκισμοί και η απόταξη του σατανά.

 

Ας δούμε αναλυτικά τι συμβολίζουν όλα τα στοιχεία της βάφτισης

Νερό

Το βασικό στοιχείο του βαπτίσματος, το νερό, συμβολίζει την πηγή ζωής που εξυγιαίνει το παιδί και το εντάσσει στην ζωή ως Χριστιανό. Στο όνομα της Αγίας Τριάδας το μωρό βυθίζεται 3 φορές στην κολυμπήθρα και αναδύεται ως αναγεννημένος νέος χριστιανός.

Λάδι

Ο νονός αλείφει με λάδι το σώμα του μωρού πριν τη βουτιά του στην κολυμπήθρα. Το λάδι συμβολίζει το έλεος και τη δύναμη του Θεού, ώστε ο βαπτιζόμενος να αποφεύγει, να «γλιστρά» δηλαδή από τυχόν πειρασμούς. Το λάδι  τονίζει επίσης το διαρκή αγώνα του νεοφώτιστου κατά τη διάρκεια της ζωής του και συμβολίζει την αναγέννηση και την αναδημιουργία του μέσω του μυστηρίου της βάπτισης.

Λαμπάδα

Στο μυστήριο της βάπτισης, ο νεοφώτιστος δέχεται το χρίσμα του χριστιανισμού που συμβολίζει το αληθινό φως, το φως του Χριστού. Ο συμβολισμός του αληθινού φωτός, γίνεται με τη λαμπάδα που κρατάει ο νονός ή ο παπάς . Η λαμπάδα, δηλαδή, συμβολίζει  την πίστη και την καθοδήγηση στην χριστιανική αλήθεια που θα δώσει φως στη ζωή του νεοφώτιστου μέλους της. Η λαμπάδα λοιπόν αντικατοπτρίζει το φως που θα ακολουθεί τον νεοφώτιστο κατά τη διάρκεια της ζωής του και θα τον καθοδηγεί.

Βαπτιστικά Ρούχα

Σημαντικός στην τελετή είναι και ο ρόλος των βαπτιστικών ρούχων που επιτελούν όχι μόνο λειτουργικό, αλλά και συμβολικό χαρακτήρα. Καθώς έχουν συνήθως λευκό χρώμα κατά την παράδοση, ονομάζονται και «φωτικά». Τα βαπτιστικά ρούχα συμβολίζουν την αγνότητα, τη λαμπρότητα της ψυχής και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Λευκά ήταν άλλωστε τα ιμάτια των αγίων της εκκλησίας, αλλά και τα ενδύματα του Χριστού κατά τη σταύρωση και ανάληψή του. Με τα λευκά ρούχα της βάπτισης ο νεοφώτιστος ενδύεται τα ρούχα των αποστόλων και του Ιησού Χριστού και εντάσσεται στην κοινωνία των αγίων.

Βαπτιστικός Σταυρός

Το σύμβολο και σφραγίδα της  χριστιανικής πίστης, ο βαπτιστικός σταυρός, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μυστηρίου της βάπτισης. Συμβολίζει τη θυσία του Χριστού και αποτελεί τη σφραγίδα που μαρτυρά την ένταξη στη χριστιανική ζωή και την είσοδο στην Εκκλησία.

Άγιο Μύρο και το πρώτο του κούρεμα

Ακόμα δύο στοιχεία που συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ένταξη του πιστού στον χριστιανισμό είναι ο μύρος και το κόψιμο των μαλλιών του νεοφώτιστου. Όπως ο Χριστός χρίστηκε με το Άγιο Πνεύμα στον Ιορδάνη ποταμό με μύρο, έτσι και το νέο μέλος της εκκλησίας μυρώνεται για να χριστεί την καθαρότητα και την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος.  Το κόψιμο των μαλλιών σε τρία σημεία είναι ένα είδος προσφοράς του νεοφώτιστου στο Θεό ως νέο μέλος της εκκλησίας του.

Ονοματοδοσία

Το μωρό συνηθίζεται να παίρνει το όνομα ενός αγίου, εκφράζοντας έτσι την ευγνωμοσύνη του προς αυτόν, αλλά και τον θαυμασμό για τον βίο του. Ο άγιος γίνεται προστάτης του νεοφώτιστου, με αποστολή του να τον προστατεύει και να τον καθοδηγεί για το υπόλοιπο της ζωής του. Το προσωπικό μας όνομα τονίζει το γεγονός ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για τον καθένα μας ξεχωριστά.

 

Νονά και νονέ τώρα που μάθατε τι συμβολίζουν όλα τα στοιχεία της βάφτισης και σας ευχόμαστε να είστε πάντα άξιοι. Αυτός ο ρόλος είναι ένας από τους σημαντικότερους της ζωής σας. Και να θυμάστε μόλις τελειώσει το μυστήριο να είστε πάντα δίπλα στο πνευματικό σας παιδί!

 

Σας φιλώ

Γιούλη

 

 

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version