Site icon paixnidaki.com

Δωρεάν η είσοδος στο αντιτορπιλικό «Βέλος» για τον εορτασμό της 28 Οκτωβρίου 2020

αντιτορπιλικό «Βέλος»

Το αντιτορπιλικό «Βέλος» βρίσκεται λόγω του εορταστικού τριημέρου (26-28/10) αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής, περιμένοντας μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, να βρεθούν στο κατάστρωμά του.

Δωρεάν η είσοδος στο αντιτορπιλικό «Βέλος» για τον εορτασμό της 28 Οκτωβρίου 2020

«Θέλουμε να πάρει ο κόσμος μια μυρωδιά από το Πολεμικό Ναυτικό, να ταξιδέψει στην ιστορία, να δει στολές, να ζήσει αυτή τη μέρα όπως πρέπει, έστω κι αν όλα τα υπόλοιπα θα είναι περιορισμένα λόγω πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης του θωρηκτού «Γ.Αβέρωφ» και του αντιτορπιλικού «Βέλος», αρχιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού, κ. Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm»

Ωστόσο, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου η είσοδος στο πλοίο θα είναι δωρεάν.

Η ένδοξη ιστορία του αντιτορπιλικού

Το Α/Τ «Βέλος» Μ.Α.Α ένα ιστορικό πλοίο, ζωντανό μνημείο που πήρε μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με σημαντική αντιδικτατορική δράση, είναι από τα ελάχιστα ομοίου τύπου που σώζονται σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Α/Τ «Βέλος» Μ.Α.Α στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα διοργανωθούν ξεναγήσεις, οργανωμένες επισκέψεις για σχολεία και πλήθος εκδηλώσεων.

Το αντιτορπιλικό «Βέλος» ναυπηγήθηκε στη Βοστώνη το 1942 και πέρασε στα χέρια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 1958, αφού πρώτα εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία Long Beach της Καλιφόρνια.

Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις στη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης από το 1964, ενώ η κορυφαία στιγμή της ιστορίας του είναι η αποχώρησή του το 1973 από διασυμμαχικές ασκήσεις, ως ένδειξη διαμαρτυρίας του Ναυτικού για το δικτατορικό καθεστώς.

Ο Κυβερνήτης και το πλήρωμά του ζήτησαν πολιτικό άσυλο στο λιμάνι Fiumicino στην Ιταλία όπου και παρέμειναν ως πολιτικοί εξόριστοι.

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version