Site icon paixnidaki.com

4 υπέροχα βιβλία για την πρώτη δημοτικού

4 υπέροχα βιβλία για την πρώτη δημοτικού

Ο Γιώργος και η Ζωή είναι εδώ και λίγες μέρες μαθητές της πρώτης δημοτικού και μου φαίνεται απίστευτο, πραγματικά απίστευτο! Πότε πέρασε ο καιρός και από 2 μικρά μωρά έγιναν 2 μικροί μαθητές; Κλασική μαμά ακούγομαι (και είμαι) αλλά πραγματικά δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα!

Η μετάβαση μας από το νηπαγωγείο στην πρώτη δημοτικού έγινε θα έλεγα πάρα πολύ καλά και τα παιδιά προσαρμόστηκαν ευτυχώς πάρα πολύ γρήγορα. Από τη μέρα του αγιασμού δεν μπορώ με τίποτα να ξεχάσω την περιβόητη ατάκα του Γιώργου…






Μετά από 2 εβδομάδες γελάμε ακόμα…

Αν και οι υποχρεώσεις του σχολείου είναι ήδη αρκετές, πάντα βρίσκουμε λίγο χρόνο να ξεκλέψουμε για καλά βιβλία. Αυτή την περίοδο οι αγαπημένες μας εκδόσεις Παπαδόπουλος μας έστειλαν 4 υπέροχα βιβλία ιδανικά για τα πρωτάκια. Πάμε να σας τα δείξω.

1

Το σχολείο πάει σχολείο

Συγγραφέας: Rex Adam

Εικονογράφος: Robinson Christian

Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

‘Εφτασε  η πρώτη μέρα του σχολείου κι όλοι έχουν αγωνία,ειδικά το ίδιο το σχολείο. Τι θα κάνουν τα παιδιά μόλις μπουν μέσα; Θα το συμπαθήσουν ;Θα του φερθούν όμορφα;

Τι λένε τα πρωτάκια συνήθως; Τι αισθάνονται; Τι φοβούνται περισσότερο; Θα τους φερθούν καλά τα άλλα παιδιά; Μήπως θα ντρέπονται και λίγο; Όλα αυτά τα συναισθήματα τα νιώθει και το ίδιο το σχολείο σ αυτό το υπέροχο βιβλίο του Rex Adam. Ταυτίζεσαι μ αυτό το βιβλίο, ταυτίζεσαι αν είσαι μαθητής της πρώτης δημοτικού, ταυτίζεσαι ακόμα και αν είσαι μαμά. Γιατί αυτό το βιβλίο μέσα σε λίγες σελίδες σου δείχνει όλα όσα έχεις σκεφτεί κάποια στιγμή στη σχολική σου ζωή. Γίνεσαι για λίγο το κοριτσάκι με τις φακίδες ή το αγόρι με τα φουντωτά μαλλιά. Το πιο σπουδαίο όμως που κάνει αυτό το βιβλίο είναι ότι για πρώτη φορά μπαίνουμε στα παπούτσια του ίδιου του σχολείου μας. Μαθαίνουμε να το αγαπάμε και να το σεβόμαστε, να το προσέχουμε και να μη το λερώνουμε. Είναι ο χώρος μας, αυτός ο σπουδαίος χώρος που θα γίνει το δεύτερο σπίτι μας και έτσι ακριβώς πρέπει να του φερόμαστε.

2

Ένα αλφάβητο ταξίδι

Συγγραφέας: Αγγέλου ‘Aγγελος & Σίνη Έμη

Εικονογράφος: Θεοχάρης Κώστας




Πόσο μακριά μπορεί να μας ταξιδέψει το ‘Aλφα, σε τι μπελάδες θα μας βάλει το Βήτα και πόσο καλοί συνοδοιπόροι θα αποδειχθούν το Κάπα και το Όμικρον;
Ένα βιβλίο για όλα τα παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν την Αλφαβήτα, ξεκινώντας έτσι το πιο μαγευτικό ταξίδι της ζωής τους!
Το «Ένα αλφάβητο ταξίδι» συγκαταλέγεται στα 200 καλύτερα παιδικά βιβλία του κόσμου, καθώς κέρδισε το τιμητικό σήμα «White Ravens» .
Tο σήμα «White Ravens» δίνεται από τη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου. Η επιλογή γίνεται κάθε χρόνο, σε νέες εκδόσεις από όλο τον κόσμο που ξεχωρίζουν για τα παγκόσμια θέματα που πραγματεύονται αλλά και για το πρωτοπόρο συγγραφικό και εικαστικό στυλ τους.
Αυτό το βιβλίο αν το πιάσεις στα χέρια σου και το ξεφυλλίσεις θα σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Στην αρχή εντυπωσιάστηκα από την εκπληκτική εικονογράφηση, γρήγορα όμως άρχισα να διαβάζω και μαγεύτηκα. Μια μόνο λέξη για κάθε γράμμα και 1 πρόταση  είναι αρκετή για να μας ταξιδέψει μακριά, να γυρίσουμε ολόκληρο τον κόσμο αλλά να επιστρέψουμε και πάλι πίσω στο σπίτι μας μέχρι το επόμενο ταξίδι μας.
Αυτό το βιβλίο με συγκίνησε πολύ, γιατί η αλφαβήτα είναι ο πρώτος σταθμός στο πιο σημαντικό ταξίδι της ζωής μας

3

Στην Ακαδημία Δεινοσαύρων

Συγγραφέας: Ρουσάκη Μαρία

Εικονογράφος: Ελευθερίου Σάντρα

Ο Μπόμπος επιτέλους γίνεται μαθητής στην Ακαδημία Δεινοσαύρων. Πρέπει να χαρεί!  Πρέπει να σηκώσει το κεφάλι του ψηλά και να βρυχηθεί δυνατά!  Να βροντήξει την ουρά του στο έδαφος! Να βαδίσει βαριά στη γειτονιά! Όμως ο Μπόμπος νιώθει μικρός αφού η ουρά του ακόμα χωράει μέσα στο υπνοδωμάτιο. Ακόμα δεν έχει σπάσει την καρέκλα της κουζίνας. ‘Aλλωστε, η Aκαδημία Δεινοσαύρων είναι για μεγάλους δεινόσαυρους…

Στην αρχή γελάσαμε με το όνομα, άκου Μπόμπος… Μα πόσο αστείο όνομα! Γρήγορα όμως ο Μπόμπος μίλησε μέσα στην καρδιά μας, στο μυαλό μας, στα άγχη και στις ανησυχίες που κάθε πρωτάκι έχει, νιώθει και φοβάται. Εγώ διάβαζα και τα μικρά άκουγαν με προσοχή, ρουφούσαν την κάθε μου λέξη, αγωνιούσαν για τον Μπόμπο, αγωνιούσαν για αυτά τα ίδια. Στο τέλος όμως τα καταφέραμε, ο Μπόμπος δηλαδή τα κατάφερε και βγήκε νικητής σε μια μάχη πολύ μεγάλη και αυτός ήταν τόσο μικρός!
Μ αυτό το βιβλίο συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε μόνο εμείς πρωτάκια, δεν νιώθουμε μόνο εμείς ανασφάλεια για αυτή την μεγάλη αλλαγή. Το σχολείο μπορεί να φαντάζει τεράστιο αλλά εμείς θα τα καταφέρουμε. Αυτό το βιβλίο είναι μια πάρα πολύ καλή αφορμή και για να μιλήσουμε με τα παιδιά μας, να τα ρωτήσουμε πως νιώθουν, να συζητήσουμε πώς περνάνε στο σχολείο, αν έχουν φίλους. Και τέλος να τα ρωτήσουμε αν φοβούνται κάτι, ποιός είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους; Τι μπορούμε να κάνουμε για να αισθανθούν καλύτερα;

4

Έχω για συμμαθητή έναν πειρατή

Συγγραφέας: Παπαθεοδούλου Αντώνης

Εικονογράφος: Καπατσούλια Ναταλία

“Γεια, εμένα με λένε Νίκο” ψιθύρισα…
“Εμένα Μπελαμή” είπε και μου έδωσε τον γάντζο που είχε για χέρι. Στην αρχή τρόμαξα κι έμεινα να κοιτάζω τον γάντζο με περιέργεια. Είχα δει, βέβαια, πειρατές στα πειρατικά βιβλία, αλλά πρώτη φορά έβλεπα αληθινό πειρατή, και τι πειρατή… πειρατή συμμαθητή! Πήρα θάρρος και του έσφιξα τον γάντζο με δύναμη. “Γεια σου, Μπελαμή” είπα “και καλώς όρισες!”.

Ο Νίκος είναι ένας από τους αγαπημένους μου ήρωες στα βιβλία. Μα είναι ένα μικρό παιδί που δεν έκανε και κάτι τόσο σημαντικό θα μου πεις…και θα έχεις άδικο. Σε μια εποχή, που ο σχολικός εκφοβισμός υπάρχει, είναι εδώ, στέκει απειλητικός γύρω μας, όλοι μας χρειαζόμαστε έναν Νίκο. Και επειδή ο Νίκος είναι ήρωας σε παιδικό βιβλίο και θα δυσκολευτούμε όσο να πεις να τον καλέσουμε και στο δικό μας σχολείο, μπορούμε όλοι μας να γίνουμε σαν τον Νίκο!

Σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο στο σπίτι, στην τάξη ακόμα και στην παιδική χαρά. Διαβάστε το βιβλίο στο φροντιστήριο και στο μπαλέτο, απλά διαβάστε το στα παιδιά και αφήστε τα να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Νίκου.

Δε νομίζω να έρθει ποτέ κανένας πειρατής στο σχολείο των παιδιών μας, αλλά σίγουρα θα βρεθούν στην τάξη πολλά και διαφορετικά παιδιά. Παιδιά που δεν θα μοιάζουν στα άλλα, παιδιά που θέλουν οπωσδήποτε έναν Νίκο για φίλο.




4 υπέροχα βιβλία για την πρώτη δημοτικού

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version