Site icon paixnidaki.com

Τα Χριστούγεννα, είναι η καλύτερη ευκαιρία για να «διδάξουμε» τη γενναιοδωρία στα παιδιά!

Η γενναιοδωρία και η προσφορά, το να δίνεις και να μοιράζεσαι, είναι αρετές που τα μικρά παιδιά αναπτυξιακά δεν είναι έτοιμα να κατανοήσουν. Ο κόσμος τους περιστρέφεται συνήθως γύρω από τον εαυτό τους και θεωρούν ότι τους ανήκουν τα πάντα.

Η πραγματική γενναιοδωρία δεν μπορεί να διδαχθεί με λόγια παρά μόνο με πράξεις. Εμείς οι γονείς, οι δάσκαλοι και γενικά οι ενήλικες   μέσα από το παράδειγμά μας, βοηθούμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν ένα πρότυπο ανιδιοτελούς προσφοράς.

Η καλοσύνη και η γενναιοδωρία που δείχνουμε με μικρές καθημερινές, ανιδιοτελείς πράξεις θα επηρεάσουν και  θα διδάξουν αυτές τις πολύτιμες εννοείς.

Τα Χριστούγεννα, είναι η καλύτερη ευκαιρία για να «διδάξουμε» τη γενναιοδωρία στα παιδιά. Αποτελούν, ίσως, μιας πρώτης τάξεως αφορμή να βιώσουν το βαθύ τους νόημα, της αγάπης και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Ας προετοιμαστούμε για Χριστούγεννα ψυχής, αγάπης και γενναιοδωρίας, με την άμεση εμπλοκή των παιδιών μας ώστε να αρχίσουν να εξοικειώνονται με τις πολύτιμες αυτές έννοιες και αρετές.

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να βάλουμε τα παιδιά μας στο χαρούμενο πνεύμα των εορτών!

Όπως:

*Μπορούμε να ετοιμάσουμε μαζί με τα παιδιά μας την λίστα με τα δώρα που θα προσφέρουμε στον παππού και στην γιαγιά όπως και στα αδέλφια του, αν έχει. Αυτό μπορεί να είναι μια  ζωγραφιά, μια κάρτα ή ένα συμβολικό δώρο.

*Πάμε μαζί με το παιδί μας να αγοράσουμε δώρα για συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα και τα προσφέρουμε μαζί ώστε να αισθανθεί την χαρά του να διαλέγεις κάτι και το προσφέρεις.

*Ακόμη, ζητάμε  από το παιδί να μας βοηθήσει να μαζέψουμε  ρούχα ή παιχνίδια που δε χρειάζεται πια και να τα δωρίσουμε  μαζί σε άπορες οικογένειες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, και θα γνωρίσει το όμορφο συναίσθημα της προσφοράς.

*Μαζεύουμε μαζί με τα παιδιά μας  τρόφιμα και προσφέρουμε ένα γεύμα αγάπης σε άπορες οικογένειες.

*Γράφουμε με το παιδί μας ευχαριστήριες κάρτες σε ανθρώπους που έδωσαν χρώμα στη ζωή μας και είναι κοντά μας ποικιλοτρόπως, και τις δίνουμε παρέα.

*Ανοίγουμε το σπίτι μας τώρα στις γιορτές σε συγγενείς και φίλους.

*Οργανώνουμε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ή παίρνουμε μέρος σε αυτές.

Αυτά και αλλά πολλά μπορούμε να κάνουμε…είμαι σίγουρη ότι θα μου λέγατε άλλα τόσα….! Μη χάνουμε χρόνο ,ξεκινάμε  τώρα αμέσως να σκορπάμε χρυσόσκονη γενναιοδωρίας και αγάπης ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

 

 

Έλενα Τασιοπούλου

Νηπιαγωγός- συγγραφέας


Η Έλενα Τασιοπούλου είναι νηπιαγωγός και εργάζεται αποκλειστικά στο χώρο της εκπαίδευσης. Τα βιβλία της αφορούν τον ψυχικό κόσμο του παιδιού. «Ο Άρης δε φοβάται το σκοτάδι» πραγματεύεται το φόβο, ακολουθεί ο «Φαίδωνας, ο ξεχωριστός μου αδερφός», με θέμα τα παιδιά με ιδιαιτερότητες, που  ανέβηκε με επιτυχία στο θέατρο. Το έργο βραβεύτηκε από την UNESCO. Ακολούθησε το βιβλίο «Ανδριάνα», το οποίο πραγματεύεται το φυλετικό και κοινωνικό ρατσισμό. Το τελευταίο  της έργο «Ο Έκτορας», μιλά για την σπουδαιότητα της αυτοπεποίθησης στη ζωή ενός παιδιού.

 

Χάρισε μας ένα Like
Exit mobile version