Πως να μιλάμε στα παιδιά μας
Πόσες φορές έχουμε πει κάτι και το έχουμε μετανιώσει ή δεν είμαστε σίγουροι για το τι πρέπει να πούμε! Η αλήθεια είναι ότι κανένας μας δεν τα ξέρει όλα και μέσα από αυτό το blog δεν θέλω να σας το παίξω τέλεια μαμά γιατί απλά δεν είμαι! Βρήκα όμως ένα απίστευτα όμορφο βιντεάκι στα αγγλικά και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας γιατί με γέμισε θετικά συνασθήματα. Σας έκανα λοιπόν μια ελέυθερη μετάφραση γιατί όπως δεν είμαι τέλεια μαμά, δεν είμαι και μεταφράστρια.
Πάμε να τα δούμε όλα μαζί βήμα βήμα!
Πως να μιλάμε στα παιδιά μας – 1 –
Πόσες φορές βιαζόμαστε να πάμε κάπου; Πόσες φορές αγχωνόμαστε για το αν θα μπλέξουμε στην κίνηση ή αν θα προλάβουμε ένα ραντεβού; Τι λέμε στα παιδιά μας εκείνη τη στιγμή ;
Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να βγείτε από το σπίτι απλώς εξηγήστε στο παιδί σας από πριν τι ώρα θα φύγετε και πόσο σημαντικό είναι να είστε στην ώρα σας. Σεβαστείτε και το δικό του πρόγραμμα!
Πως να μιλάμε στα παιδιά μας – 2 –
Προσωπικά το έχω κάνει και το έχω μετανιώσει. Βλέπουμε έναν μεγάλο σκύλο στο δρόμο (ή ακόμα και μικρό) και αλλάζουμε πεζοδρόμιο ή αρχίζουμε και φωνάζουμε στο παιδί να μην ακουμπήσει έναν σκύλο, μια γάτα ή κάτι άλλο. Αυτό που καταφέρνουμε είναι να τρομοκρατήσουμε το παιδί μας, να το μεγαλώνουμε με φοβίες και να πιστεύει ότι ο κόσμος είναι επικίνδυνος!
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πούμε στο παιδί να φροντίζει τον εαυτό του, να πλησιάσει αν θέλει τον σκύλο αλλά με προσοχή και σεβασμό στο ζώο.
Πως να μιλάμε στα παιδιά μας – 3 –
Διαβάζουμε μαζί με το παιδί, που ίσως είναι πολύ κουρασμένο από ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα. Μόνο που μπορεί να μη είναι μόνο το παιδί μας κουρασμένο αλλά και εμείς.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να είμαστε αρχικά ήρεμοι και όσο γίνεται ξεκούραστοι. Και να κατανοήσουμε το εξής, δεν μαθαίνουν όλοι το ίδιο γρήγορα. Ο κάθε άνθρωπος θέλει τον δικό του μοναδικό χρόνο και ίσως λίγη παραπάνω βοήθεια με ηρεμία και αγάπη από εμάς!
Πως να μιλάμε στα παιδιά μας – 4 –
Παραδεχτείτε το, τους λέμε συνέχεια τι να κάνουν. Περιμένουμε να έχουν συμπεριφορά ενηλίκων! Μόνο που δεν είναι ενήλικες, είναι παιδιά που μπορεί να είναι κουρασμένα, χαρούμενα, λυπημένα, φοβισμένα.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα υψώσουν τον τόνο της φωνής τους προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί το κάνουν! Όσο για το γέλιο ήρθε η ώρα να γελάσουμε μαζί!
Πως να μιλάμε στα παιδιά μας – 5 –
Αυτά τα αγόρια τα λυπάμαι πραγματικά! Από μικρά στα βάσανα! Δεν μπορούν να κλάψουν, δεν μπορούν να φοβηθούν τίποτα. Πρέπει να είναι ατρόμητα συνέχεια! Αυτό θέλουμε όμως;
Ξεχάστε ότι ξέρατε για τους άντρες και πάμε να μεγαλώσουμε άντρες που δεν θα φοβούνται να εκφράζονται και να δείχνουν τα συναισθήματά τους. Είναι φυσιολογικό!!
Πως να μιλάμε στα παιδιά μας – 6 –
‘Εγινε ένα λάθος, μπορεί και να είναι ένα μεγάλο λάθος αλλά πριν φωνάξουμε θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι όλοι κάνουμε λάθη. Από αυτά μαθαίνουμε και αυτά μας έχουν κάνει αυτό που είμαστε! Απλά προσέχουμε λίγο περισσότερο την επόμενη φορά!
Πως να μιλάμε στα παιδιά μας – 7 –
Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σ ένα παιδί. Ειδικά αν αυτός που σε συγκρίνουν είναι ο αδερφός σου ή ο κολλητός σου! Το παιδί μας αισθάνεται κατώτερο και μπορεί να έχουμε και μια κρίση ζήλειας απέναντι στο άτομο που το συγκρίνουμε συνέχεια! Δεν είναι καλύτερα να πούμε απλά σ αγαπώ έτσι ακριβώς όπως είσαι; Και ξέρετε κάτι το σ αγαπώ είναι μια μαγική λέξη, όλοι μας θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι στα μάτια αυτού που μας αγαπάει!
Πως να μιλάμε στα παιδιά μας
Το βιντεάκι που έφτιαξα!
Το βιντεάκι που προσπάθησα να μεταφράσω και λάτρεψα!
Θυμηθείτε και την ανάρτηση που σας άρεσε πολύ “Πώς θα καταλάβω τι αισθάνεται το παιδί μου”
«Κοινοποίησε αν σου άρεσε αλλά απαγορεύεται αυστηρά η αντιγραφή ή αναδημοσίευση μέρος ή όλου του κειμένου και των φωτογραφιών, χωρίς την συναίνεσή μου»
Τι πιστεύετε;