Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάζει με ευχέρεια.
Αυτές τις μέρες που έχουμε τα παιδάκια μας στο σπίτι θα ήταν ωφέλιμο να τα βοηθήσουμε να διαβάζουν ένα κείμενο με ταχύτητα, ορθότητα και εκφραστικότητα. Με άλλα λόγια, να τα βοηθήσουμε να βελτιώσουν την αναγνωστική τους ευχέρεια, η
οποία συμβάλλει σημαντικά στη σχολική τους επιτυχία. Εάν ένας μαθητής διαβάζει συλλαβιστά και αργά, το πιθανότερο είναι να μην κατανοεί αυτό που διαβάζει, διότι επικεντρώνει την προσοχή του απλά στην ανάγνωση των λέξεων, καθώς του είναι δύσκολο αυτό το εγχείρημα.
Υπάρχουν αρκετές τεχνικές, με την εφαρμογή των οποίων μπορούμε να βοηθήσουμε τους μικρούς μας αναγνώστες:
α) Υποβοηθούμενη ανάγνωση νέου κειμένου.
Διαβάζουμε ταυτόχρονα με το παιδί ακολουθώντας τον δικό του ρυθμό, αλλά ταυτόχρονα προσφέροντας ένα πρότυπο ευχερούς ανάγνωσης με εκφραστικότητα. Η χαμηλόφωνη ανάγνωσή μας αφήνει την
φωνή του παιδιού να υπερισχύει, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει την αναγκαία υποστήριξη για τις «δύσκολες» λέξεις. Συνήθως αρκεί μία υποβοηθούμενη ανάγνωση για τη γνωριμία και εξοικείωση με το κείμενο, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να διαβαστεί αποκλειστικά από το παιδί.
β) Ανάγνωση με ηχώ.
Διαβάζουμε μία μία τις προτάσεις και το παιδί επαναλαμβάνει την ανάγνωσή τους, δείχνοντας με το δάχτυλό του το σημείο που διαβάζει κάθε φορά, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν ανακαλεί από τη μνήμη του το κείμενο.
γ) Ανάγνωση με παρέα.
Δημιουργούμε ευκαιρίες για ομαδική ανάγνωση με ακροατήριο (μικρότερα αδέρφια, φίλους κ.α).
δ) Επαναληπτική ανάγνωση.
Η επαναληπτική ανάγνωση δίνει την ευκαιρία στο παιδί να εξασκηθεί περισσότερο σε ένα κείμενο που του είναι οικείο. Προτείνονται τουλάχιστον τρεις με πέντε επαναληπτικές αναγνώσεις. Μπορούμε να χρονομετρούμε κάθε μία από τις αναγνώσεις και να τον επιβραβεύουμε λεκτικά όταν κάνει ένα νέο «ρεκόρ».
ε) Θέατρο αναγνωστών.
Επιλέγουμε κείμενα με διαλόγους και αναλαμβάνουμε ρόλους. Προτείνεται να αφήσουμε πρώτα το παιδί να διαβάσει σιωπηρά το κείμενο και να εντοπίσει τα σημεία του κειμένου που αντιστοιχούν στον ρόλο του.
Προσοχή! Τα κείμενα που θα επιλέξετε για ανάγνωση θα πρέπει να αντιστοιχούν στην ηλικία του παιδιού. Για το λόγο αυτό μπορείτε να διαβάσετε κείμενα από το Ανθολόγιο!
Γιώτα Στανελούδη, παιδαγωγός με ειδίκευση στη Διαπολιτισμική και Ειδική Αγωγή
Τι πιστεύετε;