Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την αλληλεπίδραση με τον κόσμο γύρω τους. Έτσι, χρειάζεται να είναι δραστήρια, να τρέχουν, να σκαρφαλώνουν, να παίζουν στην παιδική χαρά- και να έχουν δημιουργικές διεξόδους όπως να ζωγραφίζουν, να ντύνονται, να μαγειρεύουν κλπ.
Ο χρόνος που ξοδεύεται μπροστά σε μία οθόνη ( τηλεόρασης, tablet, smart phone) μπορεί να είναι μία ευκαιρία να ενδυναμώσει τη μάθηση και να προάγει το δημιουργικό παιχνίδι. Αλλά πολύς χρόνος μπορεί να είναι βλαβερός για την ψυχοσωματική υγεία ενός παιδιού.
Επομένως , έχουν προταθεί από το Αμερικανικό Κολλέγιο Παιδιατρικής οι ώρες που μπορεί να περνά ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του μπροστά από μια οθόνη.
• <18 μηνών
Καμία οθόνη – με εξαίρεση τις ζωντανές βιντεοκλήσεις π.χ skype με οικεία πρόσωπα
• 18-24 μηνών
Μπορεί να γίνει χρήση οθόνης μόνο στην περίπτωση που παρακολουθεί τουλάχιστον ένας γονιός μαζί και αλληλεπιδρά με το παιδί κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης
• 2-5 ετών
Επιτρέπεται έως 1 ώρα την ημέρα
Όχι χρήση στο υπνοδωμάτιο , κατά το φαγητό ή 1 ώρα πριν τον ύπνο
Όχι χρήση για να «ηρεμούν»
• Άνω των 5 ετών
Παιχνίδια αντίστοιχα της ηλικίας
Οι γονείς να θέτουν τα όρια χρήσης
Διαδικτυακή συμπεριφορά
• Ημερήσιος επιτρεπόμενος χρόνος οθόνης για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους:
2 ώρες!!!
Χρήση πάνω από 2 ώρες ημερησίως έχει συσχετιστεί με συμπεριφορά διαδικτυακής εξάρτησης.
Είναι επομένως σημαντικό να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ενασχόλησης με το διαδίκτυο και της προσωπικής επαφής με τους συνανθρώπους μας.
Βοηθήστε εσείς τα παιδιά σας γιατί εσείς είστε τα πρότυπά τους στην μικρή ηλικία (αργότερα έρχονται οι φίλοι).
1)Αν βλέπουν γονείς σε μία οθόνη δεν πρόκειται να κάνουν κάτι διαφορετικό. Δώστε εσείς το καλό παράδειγμα, θέστε όρια και μιλήστε του γι’ αυτά!!
2) Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που υποστηρίζουν ότι είναι εκπαιδευτικές για τα παιδιά. Κι όμως δεν είναι όλες! Βρείτε στο διαδίκτυο ποιες από αυτές προτείνονται από εκπαιδευτικούς και γιατρούς.
3) Προγραμματίστε πολλές ώρες μακριά από τις οθόνες καθημερινά. Οι ώρες του γεύματος και οι βραδινές προ ύπνου είναι ώρες που κυριολεκτικά η χρήση οθόνης απαγορεύεται και καλείστε να αλληλεπιδράτε εσείς με το παιδί σας.
4)Αρχίστε το δημιουργικό παιχνίδι ! Βγάλτε τα στο πάρκο να τρέξουν, να σκαρφαλώσουν ,να κάνουν ποδήλατο ,να βρουν άλλα παιδιά της ηλικίας τους.
5)Κάνει κρύο και αυτό είναι αδύνατο; Μείνετε σπίτι, διαβάστε τους παραμύθια, βρείτε το αγαπημένο του παιχνίδι και αξιοποιείστε το δημιουργικά.
6) Μαγειρέψτε παρέα! Γίνετε ευρηματικοί για το παιδί σας!
Αν αντιμετωπίζετε με κάποιο από τα παιδιά σας συμπεριφορές εξάρτησης από το διαδίκτυο ή χρειάζεστε συμβουλές για να τις διαχειριστείτε κατάλληλα , στην χώρα μας έχουμε τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», όπου λειτουργεί η Γραμμή για την Τεχνολογία χωρίς χρέωση «ΜΕ Υποστηρίζω»: 800 11 800 15.
Με αγάπη Δρ Ζωή
ΠΗΓΗ: American College of Pediatrics & Μονάδα Εφηβικής Παιδιατρικής , «Π. & Α. Κυριακού»
Τι πιστεύετε;