Loading Posts...
 

Βοηθάμε όλοι στις δουλειές του σπιτιού.

Βοηθάμε όλοι στις δουλειές του σπιτιού

Σταματήστε ότι και αν κάνετε και σκεφτείτε πολύ προσεκτικά

όταν το παιδί σας ζητάει νερό του βάζετε;

όταν πετάει τα παιχνίδια του τα μαζεύετε;

όταν ρίχνει κάτω το φαγητό του το σκουπίζετε;

όταν ξυπνάει το πρωί στρώνετε το κρεβάτι του;

 τι κάνετε τελικά και τι περιμένετε από το μικρό σας θησαυρό να κάνει;

chores1

Ήμουν στη θέση σας γιατί έτσι μεγάλωσα και εγώ! Η μαμά μου ακόμα και τώρα τρέχει να μου καθαρίσει φρούτα και να με εξυπηρετήσει όπως μπορεί! Ελληνίδα μαμά!!

Και η αλήθεια είναι ότι έτσι πήγα να ξεκινήσω και με τα παιδιά μου! Πόσο χαίρομαι όμως που ο άντρας μου χωρίς να το ξέρει μου έδωσε ένα από τα καλύτερα μαθήματα ζωής!

Τα μικρά μου μόλις είχαν αρχίσει να περπατάνε και η ελληνίδα μαμά junior (εγώ είμαι αυτή!) μόλις είχα γραφτεί σ ένα σεμινάριο. Άφησα λοιπόν τα μη στάξει και μη βρέξει παιδάκια μου κάποιες ώρες για λίγα απογεύματα με τον μπαμπά! Και ο μπαμπάς τα έβαζε να μαζεύουν τα παιχνίδια τους. Αυτά έτρεχαν πάνω κάτω παίζοντας, έπιαναν τα παιχνίδια και τα πέταγαν μέσα στο πάρκο που είχε γίνει ο αποθηκευτικός μας χώρος παιχνιδιών. Τα παιδιά έπαιζαν, το σπίτι ήταν μαζεμένο, ο μπαμπάς και η μαμά με μια δουλειά λιγότερη. Ήταν επιτυχία!!!

Αργότερα όταν άρχισαν να μεγαλώνουν προστέθηκαν και άλλες δουλειές και σήμερα που είναι 5 χρονών με βοηθάνε πάρα πολύ.

Κάποιες από τις δουλειές που κάνουν

 1. Μαζεύουν τα παιχνίδια τους
 2. ξεσκονίζουν
 3. βάζουν ηλεκτρική σκούπα και σκουπάκι
 4. τακτοποιούν τα παπούτσια στην παπουτσοθήκη
 5. πλένουν τα παιχνίδια τους στον νιπτήρα του μπάνιου
 6. πλένουν φρούτα στο νεροχύτη
 7. μαζεύουν σκουπιδάκια από κάτω και τα πετάνε στον κάδο
 8. στρώνουν το κρεβάτι τους
 9. τακτοποιούν τον καναπέ, μαξιλάρια και ριχτάρια
 10. ποτίζουν τα λουλούδια
 11. βάζουν δημητριακά στα μπωλ τους
 12. βάζουν νερό από τη βρύση στα ποτήρια τους
 13. μου δίνουν μανταλάκια και ρούχα όταν απλώνω
 14. βάζουν τα ρούχα τους στα συρτάρια τους
 15. πλάθουν κουλουράκια και ζύμες
 16. αδειάζουν το πλυντήριο των πιάτων και τακτοποιούν ότι μπορούν
 17. τακτοποιούν τα πράγματα από το σούπερ μάρκετ
 18. και άλλα πολλά πολλά πολλα…

—————————————————————–

Μερικές από τις κουβέντες που έχω κάνει με μαμάδες και δεν μπορώ να ξεχάσω

 1. η δικιά μας δεν μαζεύει ποτέ, έλα μωρέ μικρή είναι ακόμα ( 7χρονών)
 2. δεν τα αφήνω ποτέ να μαζέψουν γιατί θέλω να είναι τα παιχνίδια τακτοποιημένα ανα είδος! (θα ήθελα πολύ να δω την εξέλιξη αυτών των μικρών)
 3. φοβάμαι μην κοπούν από τα μαχαιροπίρουνα και αποφεύγουμε κάποιες δουλειές. (αν δεν μάθουν να τα πιάνουν σωστά πιο πιθανό είναι να κοπούν σε άσχετη φάση)
 4. είναι τόσο ζωηρά που θα μου κάνουν το σπίτι χάλια. (……)

————————————————————————

Αν πραγματικά θέλετε να συμμετέχουν τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού τότε να θυμάστε τα εξής

chores

και μερικές έξτρα συμβουλές

 • εξηγήστε με απλό και κατανοητό τρόπο τι ακριβώς θέλετε
 • κάντε όλοι μαζί δουλειές
 • ζητήστε κάτι που είναι εφικτό να γίνει από τα παιδιά
 • όταν η δουλειά τελειώσει μην ξεχάσετε να του πείτε πόσο σημαντική ήταν η βοήθεια του για το σπίτι και πόσο χαρούμενους σας κάνει.
 • Μιλήστε σε άλλους, μπροστά στο παιδί σας για όλα τα σπουδαία πράγματα που κάνει.

 

Θυμηθείτε και πως δένουμε τα κορδόνια μας!

 

imageedit_1_4344948209

 

Show 17 comments

Φεβρουάριος 18, 2016
0

Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις!
το βλέπω και στην πράξη, καθώς τα παιδιά μου μεγαλώνουν (τα πρώτα τώρα μπαίνουν στην εφηβεία): όσο πιο νωρίς μάθει κάποιο παιδί να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού, τόσο το καλύτερο για όλους!
Καλλιεργείται έτσι και ο σεβασμός προς τα άλλα πρόσωπα- γιατί να το υπηρετούν οι άλλοι; …
Πολύ βοηθά και ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, με καταμερισμό των εργασιών.

Λυπάμαι όταν ακούω μαμάδες να κάνουν παράπονα για τα παιδιά τους… αν δεν ασχοληθούμε εμείς οι ίδιες μαζί τους, για να τους «διδάξουμε» το νοικοκυριό, ποιος θα τους το μάθει;
μήπως δίνουμε αντίθετα πρότυπα, προλαμβάνοντας όλες τις ανάγκς του; και μετά αυτό γυρίζει σαν μπούμεραγκ προς τα εμάς;…

πολύ ωραία και αυτή η ανάρτησή σου!
καλημέρα!
να τα χαίρεσαι τα παιδάκια σου!

Φεβρουάριος 18, 2016
0

Σ ευχαριστώ πολύ! Τον τελευταίο καιρό έχω στεναχωρεθεί αρκετά με πολλές συζητήσεις σχετικές μ αυτό το θέμα. Θέλω τα παιδιά μου να αισθάνονται χρήσιμα στο σπίτι, να γίνουν ανεξάρτητα, να είναι ευγενικά, να έχουν αρχές γενικότερα. Το μεγάλωμα των παιδιών δεν είναι μια πλάκα, είναι η δυσκολότερη δουλειά που έχω κάνει ποτέ μου!
Χαίρομαι πολύ για το σχόλιο σου , να χαίρεσαι και εσύ τα δικά σου παιδάκια!!!

Φεβρουάριος 18, 2016
0

Ουφ μεγάλο θέμα έπιασες τώρα! εμείς κάνουμε δουλειές όλοι μαζί, ιδίως τα σκ που ειμαι σπίτι πάντα βοηθάνε! τους αρέσει πολυ το ξεσκόνισμα και ότι έχει να κάνει με ρούχα. Όμως αν βγάλουν όλα τα παιχνίδια και παίξουν και μετά τους ζητήσω να τα μαζέψουν, δεν το κάνουν πάντα! δεν ξέρω πως το έχουν διαχωρίσει έτσι στο μυαλό τους, οτι δηλαδη οταν κανουμε δουλειές όλοι μαζί είναι παιχνίδι και όταν τους ζητάω να μαζέψουν τα παιχνίδια είναι αγγαρεία και αντιδρούν. Το δουλεύω πάντως μαζί τους και εύχομαι να το διορθώσουμε και αυτό.

Φεβρουάριος 18, 2016
0

Παιδιά είναι και είναι λογικό κάποιες φορές να αρνηθούν. Ο σκοπός όμως είναι να καταλάβουν ότι όπως παίζουν έτσι πρέπει και να τα μαζεύουν μετά. Η καλύτερη συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να λες συνέχεια όπου σταθείς και όπου βρεθείς πόσο χαίρεσαι που σε βοηθάνε και πόσο καλοί βοηθοί είναι!!! Καλή επιτυχία

Φεβρουάριος 18, 2016
0

Έχεις απόλυτο δίκιο! Και μόνο το γεματο αυτοπεποίθηση βλέμμα της μεγάλης μου κόρης να δεις όταν με βοηθαει και να ακούσεις τη μικρή μου να λέει πόσο μεγάλος βοηθός μου ειναι… Τα παιδιά νιώθουν σπουδαία και ισότιμα μέλη όταν τους αναθέτουμε αρμοδιότητες! Πολύ μου αρέσουν οι ιδέες σου και ο τρόπος που μεγαλώνεις τα παιδάκια σου! Πολλά μπράβο! Φιλιααα

Φεβρουάριος 18, 2016
0

Αυτό το βλέμμα μου αρέσει και εμένα! Νιώθουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, έχουν μαμάδες που πιστεύουν σ αυτά! Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Να χαίρεσαι και εσύ τους μικρούς σου βοηθούς.

Φεβρουάριος 18, 2016
0

Πολύ καλό ποστ! Κι εμείς έτσι κάνουμε και είναι απίστευτη η χαρά μου όταν τους βλέπω αφοσιωμένους στη δουλειά που κάνουν. Εντάξει με τα παιχνίδια ένα θεματάκι το έχουμε κι εμείς σαν τη Μάχη αλλά το δουλεύουμε αρκετά οπότε είμαστε σε καλό δρόμο!

Φεβρουάριος 18, 2016
0

Σ ευχαριστώ πολύ! Όλοι μαζί στον αγώνα λοιπόν! Σιγά σιγά και με μεγάλη υπομονή όλα θα γίνουν!

Φεβρουάριος 18, 2016
0

Μου άρεσε πολύ η ανάρτηση σου Γιούλη μου, κυρίως γιατί συμφωνώ πολύ με τον τρόπο που μεγαλώνεις τα παιδιά σου!!! (Όσο σε διαβάζω αισθάνομαι ότι πολύ θα ήθελα να μέναμε κοντά και να κάναμε παρέα, γιατί οι απόψεις μας νομίζω συμπίπτουν πολύ!) Στο συγκεκριμένο θέμα συμφωνώ μαζί σου!!! Έχω καταλάβει από νωρίς ότι η μεγαλύτερη επιβράβευση για τα παιδιά μας είναι η χαρούμενη, υποστηρικτική συμπεριφορά της μαμάς!!! Τα δικά μου τουλάχιστον επιζητούν το μπράβο συνέχεια!!! Γιατί να τους στερήσουμε λοιπόν την χαρά να αισθανθούν χρήσιμα μέσα στο σπίτι!!! Σε φιλώ!

Φεβρουάριος 18, 2016
0

Σ ευχαριστώ πολύ Κλειώ μου, να είσαι καλά! Τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός της ζωής μας! Μακάρι να μέναμε κοντά και εγώ θα ήθελα πολύ την παρέα σου. Να μου φιλήσεις τα γλυκάκια σου!!

Φεβρουάριος 19, 2016
0

τη μαμα σου…ναι τη δανειζομαι! γιατι η δικια μου ηταν ακριβως το αντιθετο. καθε Κυριακη ειχαμε γενικη στο σπιτι και ολοι βοηθουσαν εκτος του μπαμπα που εψηνε μπριζολες στα καρβουνα!
τα δικα μου προσπαθω να τα μαθβ αν κ ο μικρος ειναι πολυ μικρος ακομα. αλλα αν το ακνουμε ολοι μαζι κ σε στυλ παιχνιδιου, συμμετεχουν ολοι ενεργα! και ειναι βασικο, ειδικα αμα δουλευεις!

Φεβρουάριος 19, 2016
0

τη μαμά μου λεω να την κρατήσω χαχα!! Αυτό είναι το πιο ωραίο που λες, όλη η οικογένεια μαζί και στις δουλειές!!

Φεβρουάριος 26, 2016
0

Καλώς σε βρίσκω! Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου αν και δεν είμαι μανούλα! Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μεγάλωσα και εγώ και έμαθα να εκτιμώ τον κόπο της μαμάς μου στο να διατηρήσει ένα ολόκληρο σπιτικό!

Φεβρουάριος 26, 2016
0

Καλωσηρθες στο παιχνιδάκι μας! Σ ευχαριστώ πολύ ?

Απρίλιος 22, 2016
0

Πόσο καλά τα γράφεις! Κι έχεις απόλυτο δίκιο! Πρέπει να διαχωρίσουμε την φροντίδα των παιδιών με το να γινόμαστε υπηρέτες τους μιας και μόνο κακό θα τους κάνουμε στην ενήλικη ζωή τους. Εγώ όταν ήταν μικρά τους έβαζα μουσική και μέχρι να τελειώσει το τραγούδι έπρεπε όλοι μαζί να συμμαζέψουμε το δωμάτιο! Δεν τα κάνανε τέλεια! Ούτε και τώρα τα κάνουν αλλά λέγε λέγε βελτιώνονται! Μπορεί να μην στρώνουν το κρεβάτι τους τις καθημερινές αλλά το κάνουν το Σαββατοκύριακο. Μπορεί να μην στρώνουν κάθε μέρα το τραπέζι αλλά όταν τους το ζητήσω το κάνουν με ευχαρίστηση!
Kathy

Απρίλιος 23, 2016
0

Σ ευχαριστώ πολύ! Αυτό που έχει σημασία είναι να τους δώσουμε τα εφόδια να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες! Χαίρομαι που και εσείς ακολουθείτε αυτή την οδό!

Ιούλιος 17, 2016
0

Μπράβο Μπράβο για το τέλειο παράδειγμα και της έννοια της δικαιοσύνης! Όλοι βοηθάμε στις δουλείες του σπιτιού με σεβασμό!

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading Posts...

Read previous post:
Το Τέρας των αριθμών ή πώς να μάθεις στα μικρά παιδιά πρόσθεση και αφαίρεση

Παιχνίδια με πρόσθεση και αφαίρεση για μικρά παιδιά.

Close