Loading Posts...
 

Πως η κούκλα βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδιού

Θα ήθελα να μου πείτε πόσοι από εσάς θυμάστε την πρώτη σας κούκλα. Νομίζω ότι τη θυμάστε όλοι καλά, θυμάστε να κοιμάστε μαζί της, να τη χτενίζετε, να την κάνετε μπάνιο και να την προσέχετε σαν τα μάτια σας. Η κούκλα ήταν είναι και θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια στη ζωή ενός παιδιού και η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα παιδί και την κούκλα του είναι μια σχέση ιδιαίτερη.

Η κούκλα για ένα μωρό και ένα νήπιο αλλάζει πολλούς συμβολικούς ρόλους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του.

Ακολουθήστε μας στο Instagram και πάρτε μέρος καθημερινά σε διαγωνισμούς!

Χάρισε μας ένα like ♥

Στην αρχή το μωρό έχει ένα πολύ μαλακό κουκλάκι που ξαπλώνει πάντα μαζί του.Το κρατάει αγκαλιά συνέχεια, το φωνάζει νάνι και οι μαμάδες δεν μπορούν να το πάρουν συνήθως από τα μικρά χεράκια του ούτε για πλύσιμο. Αγοράζουν λοιπόν 2 ίδια και την ώρα που πλένουν το ένα στεγνώνει το άλλο.Στη συνέχεια , εκεί γύρω στα 2 τα  μαλακά κουκλάκια αντικαθιστούνται με μεγάλα  μωρά που θέλουν μπάνιο, ντύσιμο και τάισμα. Και το παιδί αρχίζει σιγά σιγά και μιμείται τη μαμά και τον μπαμπά του, μιμείται τον γιατρό και η κούκλα γίνεται το πρώτο του συμβολικό παιχνίδι. Με τον τρόπο αυτό αρχίζει να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των ενηλίκων.Στο εμπόριο κυκλοφορούν πραγματικά πολλές κούκλες. Μεγάλες, μικρές, υφασμάτινες, πλαστικές με μαλλιά και χωρίς μαλλιά και συνήθως εμείς οι μεγάλοι, αν δεν διαλέξει το παιδί, βρισκόμαστε σε μεγάλο δίλημμα για το ποια κούκλα πρέπει να αγοράσουμε.

Σήμερα θα σας βγάλω από αυτό το δίλημμα καθώς ανακάλυψα μαζί με τη βοήθεια της Ζωής 3 υπέροχες κούκλες ιδανικές από τη γέννηση μέχρι… (συμπληρώστε εσείς ηλικία).

1. Cicciobello Bebe από τη Giochi Preziosi

ή αλλιώς η πιο απαλή αγκαλίτσα για το μωρό σας μετά τη δική σας.

Αυτή η κούκλα είναι ιδανική για να την κρατήσει ένα μωρό από τη γέννηση. Είναι ιδιαίτερα μαλακή και αφράτη και μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο εύκολα. Σαν μαμά εκτίμησα ιδιαίτερα αυτό το χαρακτηριστικό της κούκλας γιατί πολλές φορές οι κούκλες απαγορεύεται να πλυθούν και μετά από λίγο καιρό γίνονται εστίες μικροβίων. Με το Cicciobello Bebe όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αφού εξασφαλίζει τα πιο υψηλά πρότυπα υγιεινής.

Στα συν του είναι ότι είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας υλικά, σούπερ μαλακό στο άγγιγμα και με απαλό άρωμα. Η Ζωή τη λάτρεψε!

2. Cicciobello Πρώτο Δοντάκι από τη Giochi Preziosi

ή αλλιώς πως να βοηθήσουμε το παιδί μας να μην φοβάται τον οδοντίατρο

Αν το παιδί σας φοβάται τον οδοντίατρο αυτή η κουκλίτσα είναι για εσάς. θεωρώ ότι είναι ιδανική όχι μόνο να ξεπεράσει τις φοβίες του, αλλά και να μάθει τη σημασία της σωστής φροντίδας των δοντιών!

Τα παιδιά μ αυτή την κούκλα γίνονται για λίγο οδοντίατροι αφού βοηθάνε το Cicciobello να αλλάξει δοντάκι. Επίσης μπαίνουν και στη θέση των γονιών αφού δίνουν το μασητικό για να «ανακουφιστεί» το «μωρό»!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω ότι κάθε φορά που μπαίνει η λαβίδα το δοντάκι εξαφανίζεται μέσα στο στόμα της κούκλας και κάθε φορά που δίνει το παιδί το μασητικό το δοντάκι του Cicciobello εμφανίζεται ξανά μαγικά.

Στα συν αυτού του παιχνιδιού είναι ότι το δοντάκι δεν βγαίνει και μπαίνει αλλά κρύβεται απλώς μέσα το στόμα.

 

3. Cicciobello Πυρετούλι από τη Giochi Preziosi

ή αλλιώς ένα παιχνίδι τρυφερότητας και φροντίδας.

 

Πρόκειται για μια διαδραστική, μηχανική κούκλα με διάφορες λειτουργίες.

Ο Cicciobello είναι άρρωστος και το παιδί πρέπει να βρει το σωστό τρόπο να τον κάνει καλά, χάρη στα διαδραστικά αξεσουάρ.

Πώς όμως θα ανακαλύψει τι έχει; Με τα εργαλεία του γιατρού φυσικά. Το παιδί θα γίνει για λίγο γιατρός και ένα όμορφο παιχνίδι μίμησης θα ξεκινήσει. Αυτά που κάνει ο «γιατρός» είναι να ακροαστεί το μωρό, να του βάλει θερμόμετρο στο αυτάκι και πιπίλα για να το κοιμήσει αν χρειαστεί.

Τα παιδιά μ αυτόν τον τρόπο μπαίνουν στα παπούτσια του γιατρού. Καταλαβαίνουν ότι ο γιατρός θέλει να τους κάνει καλά και σιγά σιγά μαθαίνουν να μην τον φοβούνται.

 

Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τρόποι για να τον γιατρέψει ο γιατρός, τυχαία κάθε φορά:

Να του δώσει τα φαρμακάκια ή να του κάνει ενεσούλα.

Και αφού σας έδειξα τις κούκλες που ξεχωρίσαμε αυτή την περίοδο πάμε να δούμε μαζί γιατί τελικά είναι τόσο σημαντικό το παιχνίδι; Και πώς η κούκλα βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδιού;

Πώς η κούκλα βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδιού;

Η ανάπτυξη ενός παιδιού είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα παιχνίδια φαντασίας και καθορίζεται περίπου ανάμεσα στα 2 και τα 4 χρόνια του. Η αναπαραγωγή των καθημερινών κινήσεων της μαμάς και του μπαμπά οικειοποιούνται και από το παιδί. Όταν το παιδί βάζει για ύπνο το μωρό, του μαθαίνει να περπατάει ή το κρατάει στην αγκαλιά ουσιαστικά εκπαιδεύονται για τον αυριανό τους ρόλο.

Τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν το παιδί να χτίσει σταδιακά την γνώση και να ανακαλύψει τον κόσμο, μέσα από την κατασκευή φανταστικών ρόλων, προσφέροντας ενέργεια και νόημα σε αντικείμενα και αναπαριστώντας κοινωνικές ,γνωστικές και συναισθηματικές δεξιότητες .

Με τα παιχνίδια ρόλων τα παιδιά κατορθώνουν τελικά να:

• Αναπτύξουν συναισθηματική και κοινωνική ευφυΐα.
• Ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και την σχέση με τους γύρω τους.
• Τα παιδιά δημιουργούν μια εμπειρία που από μόνη της είναι ικανοποιητική. Επεξεργάζονται μια δυσάρεστη εμπειρία και δημιουργούν ξανά μια ευχάριστη.
•  Αναλαμβάνοντας ρόλους και δημιουργώντας διαλόγους ανάμεσα σε χαρακτήρες της ιστορίας, το παιδί επιλύει προβλήματα στις σχέσεις του με υπαρκτά πρόσωπα και τους σημαντικούς άλλους της ζωής του.
• Επιλύουν προβλήματα.
• Το παιχνίδι ρόλων διευκολύνει την έκφραση συναισθημάτων
• Αναπτύσσουν αυτοεκτίμηση
• Ανάπτυξη αυτογνωσίας και εν συναίσθησης με βιωματικό τρόπο. Έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν πως σκέφτονται ή πως αισθάνονται οι γύρω του, αλλά και τα ίδια.
• Τα παιχνίδια ρόλων προωθούν την ομαλή κοινωνική ένταξη και την δημιουργία ισότιμων σχέσεων.
• Επίσης τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους και μοιράζονται ιδέες που ενισχύουν την φαντασία και την δημιουργικότητά τους.

 

Πολλές φορές εμείς οι γονείς βιαζόμαστε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας πριν την ώρα τους. Τα μαθαίνουμε γραφή και ανάγνωση και ξεχνάμε ότι ειδικά σ αυτές τις τρυφερές ηλικίες αυτό που πραγματικά βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών μας είναι το παιχνίδι!

Οπότε την επόμενη φορά που το παιδί σας θα πιάσει  στα χέρια του μια κούκλα για να παίξει να θυμάστε ότι μαθαίνει όλα τα παραπάνω.

 

Καλά παιχνίδια

Σας φιλώ

Γιούλη

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Loading Posts...

Read previous post:
1 τυχερός θα κερδίσει το απόλυτο βαλιτσάκι της νονάς

1 τυχερός θα κερδίσει το απόλυτο βαλιτσάκι της νονάς & του νονού με το μονόγραμμα του παιδιού. Ο τυχερός θα...

Close